«Έκθεση για τα χημικά από την Συρία στη Ντούμα είναι παραποιημένη»

Nέο σκάνδαλο αποκαλύπτουν τα Wikileaks, για την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία στη Ντούμα 

NewsRoom 15/12/2019 | 20:32

Τα στοιχεία περί χρήσης χημικών από τον Άσαντ, δεν ήταν απλώς παραποιημένα, αλλά η τελική έκθεση περί αυτών, από τον Oργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), γράφτηκε από επιτροπή που δεν επισκέφθηκε ποτέ τη Ντούμα.

Αυτά αποκαλύπτουν την  Κυριακή (15/12), τα Wikileaks, που έδωσαν στη δημοσιότητα το τρίτο πακέτο σχετικών εγγράφων, τα οποία έχουν στην κατοχή τους. Σύμφωνα με τα έγγραφα, από την ομάδα που απεστάλη στη Ντούμα, μετείχε στην κατάρτηση της σχετικής έκθεσης μόνον ένας νοσοκόμος και κανείς άλλος. Ολα τα λοιπά μέλη της επιτροπής που υπογράφουν την έκθεση, δεν μετέβησαν ποτέ στη Ντούμα και δεν εξέτασαν την περιοχή, αλλά βρίσκονταν σε άλλη χώρα, η οποία πιθανολογείται ότι ήταν η Τουρκία.

Μεταξύ των στοιχείων είναι και ένα memo το οποίο αποκαλύπτει ότι είκοσι επιθεωρητές θεωρούν ότι η επίσημη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα «δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις της ομάδας ειδικών που πήγε στη Συρία». Ο συγγραφέας του σημειώματος αναφέρει ότι ήταν ο ίδιος που επρόκειτο να κάνει την ανάλυση και να αποφασίσει για τους δύο κυλίνδρους που βρέθηκαν στη Δούμα, και που θεωρήθηκαν πιθανοί φορείς χημικών. Είχε μάλιστα τοποθετηθεί «ως ο πιο κατάλληλος επιστημονικά, διότι και βρέθηκε επιτόπου στη Δούμα και λόγω της ειδίκευσής του στη μεταλλουργία, την χημική μηχανική (μεταξύ των οποίων και στο σχεδιασμό δοχείων περιεχομένου υπό πίεση), πυροβολικού και αμυντικών όπλων». Ο ίδιος τονίζει ότι «τις επόμενες εβδομάδες εξαιρέθηκε της εργασίας, για λόγους που δεν έγιναν ποτέ γνωστοί».

Κατόπιν, ζήτησε δύο φορές να μάθει την πρόοδο της έρευνας και να ενημερωθεί για την τελική έκθεση, για να αντιμετωπιστεί αρνητικά, καθώς «όλα γίνονταν υπό πλήρη μυστικότητα».

Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση του Οργανισμού, σε όσα αποκάλυψαν τα Wikileaks.

Ο ίδιος ο Άσαντ, στη συνέντευξή του που τελικά δεν έπαιξε η RAI αλλά μετέδωσε η Συριακή κρατική τηλεόραση, είχε αναφέρει ότι η έκθεση ήταν πλαστή, αρνούμενος και πάλι τις κατηγορίες. «Ο Οργανισμός άλλαξε την έκθεση γιατί αυτό του ζήτησαν οι Αμερικάνοι», είπε συγκεκριμένα, χαρακτηρίζοντας τον Οργανισμό «ανήθικο».

 

Δείτε όλες τις εξελίξεις για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, στην ειδική σελίδα του koutipandoras.gr