Εκτεθειμένη η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκή συνεδρίαση για κράτος δικαίου και Novartis - Εντυπωσίασε η Τουλουπάκη

Η κ. Τουλουπάκη παρουσίασε ολόπλευρα την ιστορία του σκανδάλου Novartis, υπογραμμίζοντας ότι η δίωξη της είναι πολιτική και ότι υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν

NewsRoom 28/04/2022 | 22:55

Σε μια εξαιρετικά σημαντική ακρόαση της υποεπιτροπής για το Κράτος Δικαίου της Επιτροπής Δημοκρατικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλους της Επιτροπής, Κώστα Αρβανίτηη ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε απολογούμενη στις Βρυξέλλες. Λόγω της μεγάλης σημασίας της, η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ακόμη και για τους ευρωβουλευτές που δεν συμμετέχουν στην επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, οι ευρωβουλευτές ρώτησαν τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως οι διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών που ερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, η ελευθεροτυπία και οι παρακολουθήσεις dημοσιογράφων αλλά και οι απειλές κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αναφερθηκαν επίσης στην οδηγία για την προστασία τους, την οποία παρά τις πιέσεις της Κομισιόν, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην εφαρμόζει.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η ΝΔ. Παρατηρητές εκτιμούσαν ότι το ΕΛΚ παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ή δεν ήθελε να ταυτιστεί με τις πρακτικές που εξετάστηκαν.

Στη συνεδρίαση είχε κληθεί και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ερευνούσε το σκάνδαλο Novartis μέχρι που καταργήθηκε η θέση της και από τις αρχές Φεβρουαρίου είναι κατηγορούμενη για την ίδια υπόθεση.

Η κ. Τουλουπάκη παρουσίασε την ιστορία του σκανδάλου, υπογραμμίζοντας ότι η δίωξη της είναι πολιτική, και ότι υπάρχουν έγγραφα που το αποδεικνύουν, τα οποία προσφέρθηκε να διαθέσει στους ευρωβουλευτές.

Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης: Κανείς δεν παρακολουθείται στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Π. Αλεξανδρής - ο υπουργός Γ. Τσιάρας τελικώς  δεν παρευρέθηκε -  ισχυρίσθηκε πως το αίτημα του ελληνικού κράτους για αποζημίωση από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία είναι έτοιμο και μπορεί να κατατεθεί μέχρι και αύριο.

Ο ισχυρισμός του κ. Αλεξανδρή προκάλεσε την αντίδραση της κας Τουλουπάκη, που διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να θεωρείται σκευωρός και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιούνται τα πορίσματά της ,για την προετοιμασία του αιτήματος της αποζημίωσης. 

Κατά τις ίδιες πηγές, ύστερα από έντονες πιέσεις να δώσει εξηγήσεις για την περίπτωση της παρακολούθησης Κουκάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ισχυρίστηκε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παρακολουθεί κανέναν. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις για τις οποίες αποφασίζει η Δικαιοσύνη, εάν το κρίνει απαραίτητο. 

Ωστόσο, έγινε σαφές στους μετέχοντες της ακρόασης, ότι οι Βρυξέλλες έχουν ενοχληθεί πολύ από την κατάσταση της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, την λίστα Πέτσα και τη δολοφονία Καραϊβάζ. Μερικοί ευρωβουλευτές δεν δίστασαν να παραλληλίσουν τη χώρα μας με την Ουγγαρία, επισημαίνοντας πως δεν γίνεται να στρέφεται η ΕΕ κατά της Βουδαπέστης αλλά να αγνοεί τα ίδια ατοπήματα της Αθήνας 

Τέλος, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε πως αύριο Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ενσωμάτωσή της έχει παρέλθει από το Δεκέμβριο του 2021 και ότι η Κομισιόν έχει ήδη προβεί σε προειδοποιήσεις, όπως ενημέρωσε πρόσφατα η αρμόδια Επίτροπος, Βέρα Γιούροβα, με απάντησή της σε ερώτηση του Στ. Κούλογλου. 

Εν συντομία τα βασικά σημεία της σημερινής παρουσίας της Ελένης Τουλουπάκη έχουν ως εξής:

- Από ευρωβουλευτές απουσίαζε εντελώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκο Κόμμα.

- Ο ΓΓ εμφανίστηκε απρόθυμος να απαντήσει ουσιωδώς στα ερωτήματα που του απευθύνθηκαν, επενδύοντας μάλιστα τον λόγο του και με μία δόση εριστικότητας, επιχειρώντας συχνά να ανεβάσει τους τόνους. Οι απαντήσεις του συχνά περιλάμβαναν ανακρίβειες και μισές αλήθειες.

- Τόσο οι Ευρωβουλευτές, όσο και ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη σοβαρότατη ανησυχία τους για ζητήματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ στην Ελλάδα (Λίστα Πέτσα) και τη μη διαφαινόμενη πρόοδο στην υπόθεση της δολοφονίας Καραϊβάζ. Στην λίστα των ανησυχιών προστέθηκε μετ’ επιτακτικότητας η Υπόθεση Κουκάκη.

- Η κατάσταση στην Ελλάδα κρίνεται επαρκώς κρίσιμη ώστε να χρησιμοποιηθούν στον λόγο των συμμετεχόντων από διάφορες πολιτικές ομάδες, παραλληλισμοί της χώρας με την Ουγγαρία.

- Η εισαγγελέας περιέγραψε με λεπτομέρεια τη δίωξη της σχετικά με την υπόθεση νοβάρτις, ενώ δήλωσε απερίφραστα ότι η δίωξη της είναι πολιτική, κάτι που διαφαίνεται από τη διαδικασία και τεκμηριώνεται από έγγραφα τα οποία δήλωσε διατεθειμένη να προσκομίσει. 

- Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάκληση του νομοσχεδίου για την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων, ο ΓΓ ενημέρωσε ότι αύριο 29/4 κατατίθεται το σ/ν προς διαβούλευση.

- Ενημέρωσε επίσης ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή στην Νοβάρτις για τις ζημίες που υπέστη. Εν προκειμένω η εισαγγελέας Τουλουπάκη αναρωτήθηκε αν η αγωγή αυτή θα στοιχειοθετηθεί με τα στοιχεία που συνέλεξε η ίδια στη σχετική δικογραφία κατά τη διάρκεια της έρευνάς της και επεσήμανε την αντίφαση να χρησιμοποιείται η δουλειά της από την ίδια κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζει «σκευωρό»

-  Για την υπόθεση Καραϊβάζ ο ΓΓ σημείωσε ότι βρίσκεται σε στάδιο αστυνομικής προανάκρισης, δηλώνοντας ότι ούτε η εκτελεστική, ούτε η δικαστική εξουσία εμπλέκονται (αν και της διαδικασίας αυτή πάντα προΐσταται εισαγγελέας).

- Ο ΓΓ δήλωσε ότι  εκ της κυβέρνησης, κανένας Έλληνας πολίτης δεν παρακολουθείται. (Όπως ανέφερε οι παρακολουθήσεις γίνονται με εισαγγελική εντολή, και η εκτελεστική εξουσία δεν εμπλέκεται)

- Καμία απάντηση δεν δόθηκε από τον ΓΓ για την 2η κατά σειρά απουσία Τσιάρα από τη διαδικασία κατόπιν πρόσκλησής του (Η πρώτη τον Ιούνιο του ’21, σε αντίστοιχη συνεδρίαση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα).

- Ερωτήθηκε επίσης ευθέως για το αν η Ελληνική κυβέρνηση έχει αγοράσει το λογισμικό παρακολούθησης Predator, ερώτημα το οποίο και αγνόησε παντελώς.

- Για την υπόθεση Κουκάκη η πρόεδρος σημείωσε ότι, είτε υπήρξε ένταλμα για την παρακολούθηση, είτε δεν διατάχθηκε από το ελληνικό κράτος. Αν ισχύει το δεύτερο, και κάποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρακολουθείτε με χρήση του λογισμικού, αυτό χρήζει άμεση διερεύνησης. 

- Οι ευρωβουλευτές επίσης σημείωσαν τις εμφανείς ανακολουθίες ανάμεσα στις εκθέσεις που διαπιστώνουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τον ρόλο της κυβέρνησης σε αυτές, καθώς και την έλλειψη πειστικών ή ουσιωδών απαντήσεων από τον ΓΓ.