Εκτελούνται κατεδαφίσεις!

Δεν υπάρχει πιο ειρωνική, πιο σαρκαστική και ταυτόχρονα πιο συμβολική απεικόνιση για τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας, από την φωτογραφία του φανερά υπερήφανου πρωθυπουργού με φόντο τις μπουλντόζες που κατεδαφίζουν κάποια παλιά κτίρια στο… Ελληνικό.

Γιάννης Α. Μυλόπουλος 04/07/2020 | 18:28

Η απεικόνιση είναι ειρωνική γιατί πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τις προεκλογικές υποσχέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση που δήλωνε ότι είχε ραντεβού με την ανάπτυξη, θα έφερνε την πρώτη κιόλας βδομάδα τις μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατασκευή του μεγάλου αναπτυξιακού πρότζεκτ στο Ελληνικό.

Πέρασε λοιπόν ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς μπουλντόζες, στη διάρκεια του οποίου η ανάπτυξη μάλλον έστησε την κυβέρνηση της Δεξιάς στο ραντεβού τους. Αφού από το πρώτο ακόμη εξάμηνο της θητείας της, η ανάπτυξη που έτρεχε επί ΣΥΡΙΖΑ με ρυθμό 2,8%, έγινε ύφεση της οικονομίας, καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε επί δύο διαδοχικά τρίμηνα. Κι όταν εμφανίστηκαν, ένα χρόνο μετά 2-3 μπουλντόζες στο Ελληνικό, αυτές δεν ήταν εκεί για να κατεδαφίσουν το σύνολο των 900 κτιρίων, αλλά για την κατεδάφιση μόλις 5 από αυτά κι αυτό όχι με χρηματοδότηση της ιδιωτικής εταιρείας που ανέλαβε τη δουλειά, αλλά με χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου.

Μηδέν εις το πηλίκο συνεπώς οι ιδιωτικές επενδύσεις που διαφήμιζε ο Μητσοτάκης.

Ειρωνεία λοιπόν για τις κυβερνητικές υποσχέσεις, αφού παρήλθε ένας χρόνος άπρακτος, ειρωνεία για τα αναπτυξιακά σχέδια, αφού ακόμη δεν έπεσαν ιδιωτικές επενδύσεις στο πρότζεκτ, ειρωνεία για την ανάπτυξη που θα έφερνε η κυβέρνηση της Δεξιάς, η οποία βούλιαξε τη χώρα στην ύφεση και ειρωνεία οι πολυδιαφημισμένες μπουλντόζες, αφού κατεδαφίζονται μόλις 5 από τα 900 συνολικά προς κατεδάφιση κτίρια.

Κυρίως όμως ειρωνική ήταν για την κυβέρνηση η φιέστα που στήθηκε στο Ελληνικό, με τους υπουργούς παρατεταγμένους και τον πρωθυπουργό να υποδέχεται τη νέα εποχή της ανάπτυξης, η οποία συμβολικά ξεκινά… κατεδαφίζοντας και μάλιστα με δημόσια χρήματα 5 ετοιμόρροπα κτίρια.

Και είναι άκρως ειρωνική η φιέστα που στήθηκε στο Ελληνικό, για μια κυβέρνηση που σαν αντιπολίτευση χλεύαζε την κυβέρνηση Τσίπρα που παρουσίαζε τον πρώτο ολοκληρωμένο κατασκευαστικά σταθμό στο ταλαιπωρημένο και καθυστερημένο μετρό της Θεσσαλονίκης, επειδή είχε τελειώσει μεν η κατασκευή του σταθμού, αλλά δεν ήταν έτοιμα ακόμη τα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Αφού από το 2006 που η Δεξιά ξεκίνησε το έργο μέχρι το 2016 που το παρέδωσε σταματημένο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν μόλις το 30% του έργου. Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ σε 3,5 χρόνια προχώρησε το έργο μέχρι το 75% της ολοκλήρωσής του.

Και αυτοί που σήμερα ούτε να γκρεμίσουν δεν είναι ικανοί αξιοποιώντας ξένες επενδύσεις, κορόιδευαν εκείνους που σε 3,5 μόλις χρόνια κατασκεύασαν 1,5 φορά περισσότερο έργο μετρό από ό,τι οι κατεδαφιστές κατάφεραν σε 10 χρόνια, απορροφώντας μάλιστα εκατοντάδες εκατομμύρια από τα Ευρωπαϊκά ταμεία.

Και μόνο η σύγκριση του Τσίπρα από τη μια, να παρουσιάζει έναν ολοκληρωμένο κατασκευαστικά σταθμό μετρό στη Θεσσαλονίκη που απορρόφησε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ ξένων επενδύσεων για να κατασκευαστεί, με τον Κυριάκο από την άλλη να καμαρώνει που κατεδαφίζει 5 ερείπια κι αυτά με λεφτά του ελληνικού δημοσίου, είναι ο ορισμός της ειρωνείας και του σαρκασμού.

Όμως και η… Αμερικανιά του Ελληνικού, όπως σχεδιάζεται με τους πανύψηλους ουρανοξύστες και το πολυτελές καζίνο σε μια χώρα που σήμερα καταρρέει και που κάποτε γέννησε τη φιλοσοφία, τις επιστήμες, το θέατρο και τη δημοκρατία και που κατασκεύασε και άφησε στην ανθρωπότητα το θαύμα του μέτρου και του κάλλους, το ναό της Ακρόπολης, δεν προσβάλλει την αισθητική, την παράδοση, τον πολιτισμό, αλλά και τη σημερινή δεινή θέση στην οποία έφεραν οι κυβερνήσεις της Δεξιάς την Ελλάδα;

Και τέλος, η φωτογραφία με την κατεδάφιση των ερειπίων στο Ελληνικό και τον πρωθυπουργό να καμαρώνει μπροστά στα ερείπια, κρύβει έναν βαθιά συμβολικό χαρακτήρα. Καθώς συμβολίζει το έργο που προσφέρει στη χώρα εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το οποίο θα μπορούσε να έχει τίτλο:

«Εκτελούνται κατεδαφίσεις»

Αφού κατεδάφισαν την οικονομία που μόλις είχε αρχίσει να βρίσκεται ξανά σε τροχιά ανάπτυξης μετά από χρόνια, βυθίζοντάς την και πάλι στην ύφεση, κατεδάφισαν ό,τι έσωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τα εργασιακά δικαιώματα, κατεδάφισαν το περιβάλλον, καταργώντας προστατευόμενες περιοχές και ξεπουλώντας οικοσυστήματα και δημόσια αγαθά, κατεδάφισαν την εκπαίδευση, καταργώντας καλλιτεχνικά μαθήματα και την κοινωνιολογία και ενισχύοντας τα θρησκευτικά και επαναφέροντας τη διαγωγή των μαθητών, κατεδάφισαν τον τουρισμό με την ασυνάρτητη και αντιφατική πολιτική τους, κατεδάφισαν ό,τι πετύχαμε με την καραντίνα και το lock down, επαναφέροντας τη χώρα από την άποψη των κρουσμάτων στους πρώτους μήνες εισβολής του κορωνοϊού, κατεδαφίζουν τον πολιτισμό της χώρας, αποσπώντας και μεταφέροντας αλλού ολόκληρο αρχαιολογικό συγκρότημα της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης που αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές του μετρό, καταργώντας τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης που επέτρεπε να παραμείνουν τα αρχαία στη θέση τους και τελευταία κατεδάφισαν και την καλή διεθνή εικόνα της Ελλάδας, αφού κατάφεραν να εξοργίσουν με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους χώρες που εδώ και δεκαετίες μας στέλνουν τουρισμό, παραδοσιακά φιλικές προς τη δική μας.

Δεν ξέρω αν ο εμπνευστής της φιέστας στο Ελληνικό βρίσκεται ακόμη στη θέση του μετά από το θεαματικό αυτογκόλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά τέτοιον σαρκασμό και τέτοιον υψηλό συμβολισμού σαν κι αυτόν που έστειλε ο πρωθυπουργός φωτογραφιζόμενος με τις μπουλντόζες που κατεδαφίζουν την Ελλάδα, ούτε σε σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχουμε δει.

Πηγή: tvxs.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.