Newsroom

Newsroom

Εκστρατεία ενάντια στη ρατσιστική βία

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας κατά αλλοδαπών με μόνο κριτήριο το χρώμα ή την…

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας κατά αλλοδαπών με μόνο κριτήριο το χρώμα ή την καταγωγή τους. Θύματα είναι μετανάστες «χωρίς χαρτιά», νόμιμοι μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα αλλά και αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Θύματα είναι όμως και Έλληνες πολίτες που βλέπουν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται από τη βία και τον φόβο.

Η ατιμωρησία και ένα ιδιότυπο καθεστώς ανομίας που έχει εγκαθιδρυθεί σε ορισμένες γειτονιές διαιωνίζει τη βία. Τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων σπάνια κάνουν καταγγελίες είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί θεωρούν ότι είναι μάταιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία καταδίκη για εγκλήματα που συνδέονται με ρατσιστικά κίνητρα.

Παράλληλα, η ανοχή από μερίδα της κοινωνίας εντείνει το πρόβλημα. Τα υπαρκτά προβλήματα υποβάθμισης μιας σειράς περιοχών στις πόλεις, ανασφάλειας και εγκληματικότητας σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, οδηγούν αρκετές φορές σε ένα κλίμα «ανοχής» απέναντι σε εκδηλώσεις ρατσιστικής βίας, ενώ τα ξενοφοβικά αισθήματα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραία στοιχεία.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα θέλοντας να αντιδράσει στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση προ(σ)καλεί κάθε έναν από εμάς να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στη ρατσιστική βία, την ατιμωρησία και την ανοχή και να υποστηρίξει την Εκστρατεία της «Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ!». Στον πυρήνα της Εκστρατείας βρίσκεται η διαδικτυακή πλατφόρμα www.1againstracism.gr που φιλοξενεί επώνυμα άρθρα, βίντεο, μαρτυρίες και σχόλια. Στόχοι της είναι η προώθηση εποικοδομητικού διαλόγου, η απομόνωση ακραίων κηρυγμάτων μίσους, η ενθάρρυνση καταγγελίας των ρατσιστικών επιθέσεων, η διαμόρφωση προτάσεων προς την Πολιτεία για λήψη ουσιαστικών μέτρων αναβάθμισης της ζωής στις γειτονιές και ένταξης προσφύγων και μεταναστών, η καταδίκη ανοχής κάθε φαινομένου βίας.

Η εκστρατεία εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Υ.Α. να υποστηρίξει τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Ήδη από την 1η Οκτωβρίου λειτουργεί πιλοτικά Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενημερωθείτε για την εκστατεία εδώ: www.1againstracism.gr


Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…