Εκπαραθυρώνοντας… «επιστημονικά» το επίδομα των δικηγόρων για τον κορονοϊό

Ενώ οι άλλοι πληττόμενοι κλάδοι αυτοαπασχολουμένων δικαιούνται την όποια υλική ενίσχυση, οι «επιστήμονες» θα λάβουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιδότηση για επιμόρφωση στους υπολογιστές

4722412

Εδώ και μερικές μέρες, οι δικηγόροι μετρούσαμε -και ακόμα μετράμε- τις επαγγελματικές απώλειες, τα δικαστήρια που ματαιώθηκαν, άγνωστο για πόσο, τα συμβόλαια που αναβλήθηκαν, τους ελέγχους που δεν κάναμε στα κλειστά υποθηκοφυλακεία και τις δουλειές που δεν διεκπεραιώσαμε στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ακυρωμένα ραντεβού με τους πελάτες μας, μέτρα επιβεβλημένα από προστασία της υγείας όλων μας. Κλείσαμε οι περισσότεροι τα γραφεία μας και … μείναμε σπίτι. Πολλοί από εμάς, μετρούσαμε και ακόμα μετράμε τα πάγια έξοδα, το ενοίκιο του γραφείου ή του σπιτιού, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις φορολογικές υποχρεώσεις που τρέχουν, τα προσωπικά έξοδα, τις υποχρεώσεις της οικογένειας, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, όποτε κι αν έρθει.  

Μικρό αντιστάθμισμα της προφανούς μείωσης ή εκμηδένισης του εισοδήματος του από χρόνια ταλαιπωρημένου και πάλαι ποτέ «κραταιού» κλάδου, φάνηκε να είναι η αποζημίωση των 800 ευρώ που ανακοινώθηκε προ ημερών, όταν οι νομικές υπηρεσίες συμπεριελήφθησαν στις δραστηριότητες που επηρεάζονται από τον ιό. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 19 Μαρτίου, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν, ότι το επίδομα θα δοθεί και στους δικηγόρους, συμπεριελήφθησαν εξάλλου στην περιβόητη πλέον λίστα των δραστηριοτήτων- ΚΑΔ- που ήδη έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. 

Ώσπου το απόγευμα της 24ης Μαρτίου ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, «εξειδίκευσε» το μέτρο που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, που θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 800 ευρώ. Για πρώτη φορά ακούσαμε για μια ξεχωριστή κατηγορία, τους αυτοαπασχολούμενους των «επιστημονικών κλάδων» (οικονομολόγους, λογιστές, δικηγόρους, μηχανικούς, ιατρούς, εκπαιδευτικούς, ερευνητές), οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, αντί να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ θα ενταχθούν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης για τα νέα ψηφιακά δεδομένα! Δηλαδή, ενώ οι άλλοι πληττόμενοι κλάδοι αυτοαπασχολουμένων δικαιούνται την όποια υλική ενίσχυση, οι «επιστήμονες» θα λάβουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιδότηση για επιμόρφωση στους υπολογιστές! Γνώση που, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν λείπει από τους δικηγόρους, αλλά εκ των πραγμάτων δεν αξιοποιείται, γιατί παραδείγματος χάριν, η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων, χωρίς να πάμε στη γραμματεία του δικαστηρίου δεν είναι διαθέσιμη για όλα τα δικόγραφα  και σε όλα τα δικαστήρια. Όσο και να επιμορφωθούμε, λοιπόν, με την ευγενική κρατική χορηγία, θα μείνουμε στη θεωρία και στην ουρά της γραμματείας του δικαστηρίου. Εύλογα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι συγκάλεσαν για σήμερα εκτάκτως τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας τους για να καθορίσουν τη στάση τους. Και να σκεφτεί κανείς, ότι μέχρι χθες οι δικηγόροι είχαμε σίγουρο το επίδομα και απευθύναμε πρόσκληση να το λάβουν και οι ασκούμενοι συνάδελφοί μας, που επίσης σαφώς επηρεάζονται από τα κλειστά γραφεία μας.

Άλλο μέτρο που εξαγγέλθηκε δια του κ. Βρούτση για την νέα ειδική κατηγορία των επιστημόνων, που μόλις έχασαν το επίδομα των 800 ευρώ, είναι η αναστολή της είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών, δηλαδή τη μετάθεση της πληρωμής για αργότερα. Μάλιστα για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία έγκαιρα, μέσα στις αρχικές προθεσμίες και δεν κάνουν χρήση της αναστολής, ενισχύοντας έτσι άμεσα τα διαθέσιμα των φορέων, προσφέρθηκε έκπτωση 25% επι των οφειλών. Αυτό πρακτικά για τον μαχόμενο δικηγόρο της χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας, μπορεί να σημαίνει με πρόχειρο δικό μου υπολογισμό, ελάφρυνση κατά το αστρονομικό ποσό των … 17 ευρώ έως 70 ευρώ το μήνα, για έναν ή δύο μήνες. 

Με τόσες διευκολύνσεις δεν πειράζει που οι «επιστήμονες» δικηγόροι, όπως φαίνεται, δεν θα δικαιούμαστε ούτε της έκπτωσης στο ενοίκιο του γραφείου ή του σπιτιού μας, με την καταβολή του 60% του μισθώματος. Μέτρο που εν τέλει και να παρέχονταν δεν θα προερχόταν από συνεισφορά του Δημοσίου, αλλά θα επιβάρυνε μόνο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, που ενδεχομένως να βιοπορίζεται από αυτό το εισόδημα. 

Αρκεί που θα λάβουν όμως το επίδομα των 800 ευρώ οι δικηγορικές εταιρείες ή οι δικηγόροι που απασχολούν εως 5 εργαζόμενους, και που θα επιδοτηθούν, δικαίως, οι εργαζόμενοί τους εφόσον ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Οι υπόλοιποι, οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι ή αλλιώς μαχόμενοι ή, πιο απλά, οι μικροί, ας μείνουμε σπίτι, να καταρτιστούμε στα νέα δεδομένα… Μάθημα πρώτο: Πώς εκπαραθύρωσαν την οικονομική ενίσχυση που μας υποσχέθηκαν μόλις προχθές, υπονομεύοντας το ήδη αβέβαιο μέλλον μας, την ώρα που μας αποκαλούσαν «επιστήμονες». 

* Η Μαρία Μακρή είναι δικηγόρος Αθηνών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό…ήταν καλεσμένος»

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό…ήταν καλεσμένος»

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ιερώνυμος

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε οργισμένο μήνυμα στην πολιτική τάξη της χώρας - Η ερώτηση των…

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

viasmos 10

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

Οι δύο μικρές μαθήτριες στην Ημαθία δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ενώ έκαναν ιππασία σε σχολική εκδρομή

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…