Newsroom

Newsroom

Μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές σε Υμηττό, Μαλακάσα, Νεάπολη και Σπαθοβούνι

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά στη Λακωνία.

1 2169

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η πυρκαγιά στη Λακωνία. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το ένα από τα τρία μέτωπα της μεγάλης φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νεάπολη Βοιών. Η φωτιά καίει στις παρυφές της κωμόπολης και στα γύρω χωριά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό που κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση. Κατοικίες έχουν καεί ακόμα και μέσα στη Νεάπολη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης. Η πυρκαγιά έχει φτάσει στις παρυφές της Νεάπολης, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγια στη χώρα, αυτή στον Υμηττό που έχει απειλήσει κατοικίες σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού. Πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει ακόμα έξω από τη Χαλκίδα, στη Μαλακάσα και κοντά στο Ναύπλιο. Από την Πυροσβεστική παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών ώστε να μην επιβαρύνεται το οδικό δίκτυο. Τις τελευταίες 24 ώρες σύμφωνα με την Πυροσβεστική εκδηλώθηκαν 43 δασικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα.

Εντολή για περιπολίες των Ενόπλων Δυνάμεων ειδικά στους ορεινούς όγκους έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος: “Τις τελευταίες ώρες βλέπουμε πυρκαγιές σε πολλές εστίες – Είναι πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και απόπειρα δημιουργίας των φαινομένων του 2007. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν περιπολίες στους ορεινούς όγκους. Ζητώ από τους πολίτες να βρίσκονται υπό τον συντονισμό της πυροσβεστικής”. 

23:42 Ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, τόνισε ότι κατασβήστηκε πλήρως η φωτιά που είχε ξεσπάσει το απόγευμα σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, καίγοντας 20 στρέμματα αγροτικής έκτασης, με ελιές και ξερά χόρτα.

23:37 Καλύτερα τα πράγματα στα Ίρια Αργολίδας

Ικανοποιητικά εξελίσσεται το έργο κατάσβεσης της φωτιάς στα Ίρια, αφού έχουν μειωθεί οι εστίες, ενώ έχει ελαττωθεί και η ένταση των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Σημαντική βοήθεια στην ανίχνευση των εστιών, από τη μεριά της θάλασσας, πρόσφεραν παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη, καθώς υπήρχε αδυναμία οπτικής επαφής με την περιοχή του Βουρλιά. Καθοριστικό, επίσης, ρόλο στο έργο της κατάσβεσης έπαιξαν και οι ρίψεις αεροσκαφών. Στην περιοχή των Ιρίων επιχειρούν 15 οχήματα με 35 άνδρες και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.

23:34 Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου, σε θαμνώδη έκταση. Ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν την κατάσταση. Στο σημείο επιχειρούν 16 άτομα με 6 οχήματα. 

23:20 Μάχη με τις φλόγες στη Μαλακάσα 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Μαλακάσα. Οι πυροσβέστες «παλεύουν», τόσο με τις φλόγες όσο και με τους δυνατούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους. Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ νωρίτερα πετούσαν και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Το απόγευμα 130 παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα και μεταφέρθηκαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119. 

23:17 Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στον Υμηττό

Μαίνεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στον Καρέα. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο δήμαρχος της Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, καταγγέλλουν εμπρησμό. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν σπίτια, καθώς έχει αλλάξει η φορά του αέρα, ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς ανεβαίνει προς την κορυφή του Υμηττού. Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, ενώ νωρίτερα την επιχείρηση κατάσβεσης βοηθούσαν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες. Τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι έχουν καταστραφεί από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 

22:55 Πρόσθετα πυροσβεστικά αεροσκάφη για τον έλεγχο των πυρκαγιών αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατόπιν ελληνικού αιτήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

22:40 Ένας 45χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για την φωτιά στην περιοχή Χαλκιάνικα Αιγιαλείας, ο οποίος οδηγήθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αιγίου. Αυτή την ώρα η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, έχοντας όμως ήδη κάψει περίπου 30 στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Στην περιοχή, εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

21:25 Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – σε πλήρης επιφυλακή και η ΕΛ.ΑΣ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αποφασίστηκε η πλήρης επιφυλακή και της αστυνομίας εν όψει των δύσκολων ημερών. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη και με τη συμμετοχή όλου του επιτελείου της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δόθηκαν εντολές προς όλες τις υπηρεσίες να αυξηθούν οι περιπολίες, πεζές και εποχούμενες καθώς και της ομάδας ΔΙΑΣ, όπου υπάρχει, για τις δασικές περιοχές και όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Στη διάθεση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών τέθηκαν δύο υδροφόρα οχήματα και οι δύο «αύρες» που έχει η ΕΛΑΣ ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να ενεργούν σε τυχόν δασικές πυρκαγιές. Σε ετοιμότητα θα είναι όλα τα λεωφορεία της αστυνομίας για την απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

20:37 Εκκενώθηκε και το Γηροκομείο Νεάπολης και οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε συγγενείς τους. Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Το προσωπικό των δύο ιδρυμάτων φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής, προκειμένου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη. Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία Μολάων και Σπάρτης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, προκειμένου να συνδράμει στην εξασφάλιση πλήρους ετοιμότητας των τοπικών δομών.

Η ενημέρωσης της Πυροσβεστικής στις 19:00

Η κύρια προσπάθεια σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής εστιάζεται στην οριοθέτηση της πυρκαγιάς στον Υμηττό πριν την δύση του ηλίου

Οι δυνάμεις που επιχειρούν εκεί είναι 140 πυροσβέστες, 70 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο και 30 υδροφόρες των ΟΤΑ.

Στην Λακωνία η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα δύσκολη. Έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λαχί και Άγιος Νικόλαος.

Στην Μαλακάσα εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις. Επιχειρούν 34 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο και 4 υδροφόρες.

Στην Εύβοια η φωτιά είναι σε ύφεση. Παραμένουν και επιχειρούν στην περιοχή 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο και 1 χωματουργικό μηχάνημα.

Σε όλα τα μέτωπα τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι την δύση του ηλίου.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις 17:00

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκου Τσόγκα η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών έχει ως εξής:
Μέτωπο Υμηττού: Γίνεται προσπάθεια να οριοθετηθεί η πυρκαγιά. Οι ρίψεις νερού από τα ιπτάμενα μέσα είναι δύσκολη λόγω των κατοικιών. Επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο, 10 υδροφόρες των ΟΤΑ, 7 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.
Εκκενώθηκαν 40 καλόγριες από μοναστήρι και τα παιδιά από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Κλήθηκαν οι κάτοικοι να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις που επιβαρύνουν το οδικό δίκτυο στην περιοχή.
Μέτωπο Λακωνίας: Η πυρκαγιά ξεκίνησε τα ξημερώματα από της περιοχές Φαρακλό, Νεάπολη, Άγιο Νικόλαο.
Επιχειρούν για την κατάσβεση 120 πυροσβέστες, 39 οχήματα, 42 υδροφόρες των ΟΤΑ, 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.
Έχουν καεί 3 αγροικίες στο Φαρακλό
Εκκενώθηκαν 200 κάτοικοι του Αγίου Νικολάου
Μέτωπο Αρτάκης Εύβοια: Εκκενώθηκε καταυλισμός των Ρομά στην περιοχή Αφράτι. Επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο και 1 αεροπλάνο.
Μέτωπο Μαλακάσας: Επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο και 2 αεροπλάνα
Για αύριο η κατάσταση κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς θα είναι κατηγορίας 4, δηλαδή πολύ υψηλός.  

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Λακωνία

Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καϊκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν. Μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη. Με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης, καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά. Τουλάχιστον τρία μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λίγο έξω από τους Αγ. Αποστόλους. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο βουνό πίσω από τη Νεάπολη και κινείται βορειοανατολικά. Το δεύτερο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και το τρίτο, και πλέον σοβαρό, κινείται προς τον κάμπο και έχει φθάσει στις παρυφές των Αγίων Αποστόλων.

Αίτημα για συνδρομή σε πυροσβεστικά μέσα από Ιταλία και Γαλλία απέστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Αεροσκάφος Καναντέρ που επιχειρούσε στο μέτωπο της Λακωνίας στο Φαρακλό προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση. Οι χειριστές είναι καλά στην υγεία τους.  Λίγο νωρίτερα είχε μεταδοθεί από την ΕΡΤ ότι κατέπεσε. Το αεροσκάφος που πραγματοποίησε την αναγκαστική προσγείωση ανήκει στον τύπο CL-215. Πρόκειται για τον παλαιότερο τύπου πυροσβεστικού που διαθέτει η Ελλάδα. Άρχισε να τα παραλαμβάνει το 1975.


Στη Λακωνία βρίσκονται ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος


Πέντε χωριά και δύο κατασκηνώσεις έχουν εκκενωθεί στη Λακωνία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα. Τα χωριά είναι τα Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι και Καμάρι. Το μέτωπο φτάνει τα 15 χιλιόμετρα.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ κάνουν λόγο για ένα νεκρό ελβετό από ανακοπή που του προκάλεσαν αναθυμιάσεις. 

Στα 50 έχουν φτάσει τα οχήματα που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λακωνία και τους 120 οι πυροσβέστες. Από αέρος τα 4 αεροσκάφη ενισχύθηκαν με 3 επιπλέον φτάνοντας τα 7

Επιτόπου βρίσκονται επίσης, 25 άτομα πεζοπόρο και δύο ελικόπτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροπλάνα λόγω των ανέμων ήταν δύσκολο να επιχειρήσουν, ενώ τα ελικόπτερα λόγω του μεγάλου κυματισμού πηγαίνουν και παίρνουν νερό από τον όρμο της Πλύτρας.

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν εντοπιστεί στα Κύθηρα καθώς έχουν υποστεί ζημιά πυλώνες της ΔΕΗ στην περιοχή της Νεάπολης.

Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια

Συνεχίζει το ένα μέτωπο της φωτιάς στο χωριό Αφράτι Χαλκίδας. Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά στο χωριό Αφράτι της Χαλκίδας, με τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να είναι ισχυροί. Από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τώρα οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατέβαλλαν προσπάθεια να περιορίσουν τα πολλά και ανεξέλεγκτα μέτωπα της φωτιάς και ήδη έχουν περιορίσει τις φλόγες σε ένα μέτωπο και συνεχίζουν να δίνουν μάχη. Δεκάδες οχήματα και πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί στην περιοχή ενώ επιχειρούν και αεροσκάφη.

Τα μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα της χώρας είναι ορατά ακόμα και από το διάστημα


(φωτο αρχειο eurokinissi)

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ιερώνυμος

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε οργισμένο μήνυμα στην πολιτική τάξη της χώρας - Η ερώτηση των…

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

viasmos 10

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

Οι δύο μικρές μαθήτριες στην Ημαθία δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ενώ έκαναν ιππασία σε σχολική εκδρομή

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…