Είχαν προειδοποιήσει τα συνδικάτα για «ατύχημα» πριν 15 μέρες – Έκθετη η κυβέρνηση μετά την προεκλογική φιέστα (Έγγραφο)

«Το έγκλημα στο Πέραμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Τα Συνδικάτα στη Ζώνη είχαν προειδοποιήσει για «ατύχημα» πριν 15 μέρες! Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα!»

ergatiko atyxima 07

Τσουνάμι οργής επικρατεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες (29/05) το μεσημέρι, όταν υποχώρησε η σκαλωσιά στην οποία βρίσκονται τρεις εργάτες και έπεσε πάνω τους πτερύγιο της προπέλας του πλοίου. Αποτέλεσμα των ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας, ήταν ο ένας εργάτης να χάσει τη ζωή του και οι άλλοι δύο να τραυματιστούν σοβαρά.

Διαβάστε επίσης: Αδιανόητη δήλωση Μηταράκη μετά το εργατικό δυστύχημα: «Το Πέραμα ψήφισε ΝΔ» (Video)

Μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, άλλη μια τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν η κυβέρνηση δεν αρκούταν στο να «μετατρέπει τα ναυπηγεία σε ντεκόρ για προεκλογικές φιέστες», όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι στη Ζώνη.

Ειδικότερα, έγγραφα που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν πως πριν λίγες μέρες, στις 12 Μάη 2023, με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών είχαν προειδοποιήσει για «ατύχημα» στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε προφήτες ούτε μάντεις κακών. Απλά ζούνε την «πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου» που «οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα», όπως σημείωναν στην ανακοίνωσή τους.

Με την ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την απουσία ελέγχων που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς «η κυβέρνηση, συνεχίζοντας σταθερά τον δρόμο των προηγούμενων, έχει στην ουσία καταργήσει κάθε έλεγχο στους χώρους δουλειάς, απαξιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που ελέγχουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφήνοντας την εργοδοσία να θησαυρίζει ανενόχλητη».

Το επίμαχο έγγραφο

anakoinosi syndikatoy metalloy

 

Μπαράζ κινητοποιήσεων των εργαζόμενων για μέτρα ασφάλειας

Με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και αγώνες οι μεταλλεργάτες, οι ναυπηγοξυλουργοί και άλλες ειδικότητες εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, οι λιμενεργάτες στις προβλήτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO, οι ναυτεργάτες στα καράβια του Πειραιά και στα ρυμουλκά – παρουσία της συζύγου του 47χρονου νεκρού εργάτη Γιάννη Νομικού – διαμαρτυρήθηκαν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και προχώρησαν σε πορεία στο υπ. Ναυτιλίας, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, που θα επαναληφθεί αύριο, όπως αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Εργάτες κρέμασαν μαύρα πανιά στο υπ. Ναυτιλίας

nautilias

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν εκφράσει με ανακοινώσεις τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τραγική ειρωνεία να αποτελεί το γεγονός ότι το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (Mega) πως το Πέραμα έδωσε 38% στη Νέα Δημοκρατία, «διότι βάλαμε σε τάξη την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και δώσαμε δουλειές στον κόσμο. Διότι πήγαμε και τους μιλήσαμε για τα προβλήματά τους».

Κάλεσμα για νέα μαζική διαμαρτυρία το απόγευμα

Ειδικότερα, σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στη Ζώνη συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη Περάματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και αποφάσισαν νέο συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στο οποίο καλούν φορείς, Σωματεία και Εργατικά Κέντρα σε μαζική συμμετοχή.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Σωτήρης Πουλικόγιαννης μιλώντας στους συγκεντρωμένους ανέφερε ότι «σήμερα είναι η πέμπτη απεργία που κάνουμε μέσα στο 2023 με κύριο αίτημα την έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία» και τόνισε ότι «φαίνεται ότι τα τσουβάλια με τα ευρώ ζυγίζουν περισσότερο από εμάς» καταγγέλλοντας την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

«Όχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους» έγραφε το κεντρικό πανό του Συνδικάτου. Μικρή ένταση σημειώθηκε στην είσοδο του υπουργείου Ναυτιλίας, όπου έφτασε η μαζική πορεία, όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν, όπως και έγινε, για να αναρτήσουν ύστερα μαύρα πανιά στην πρόσοψη του κτιρίου.

Το Συνδικάτο ζητά:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.
  • Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.
  • Να παρθούν όλα τα μετρά για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το κέντρο υγείας και ο πυροσβεστικός σταθμός.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), καταλήγει ζητώντας επισταμένη έρευνα και κυρώσεις σε κάθε αρμόδιο:

«Η Ομοσπονδία μας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στους οικείους του θανόντα και εύχεται την ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων συναδέλφων μας. Ταυτόχρονα καλεί τις εντεταλμένες αρχές να διερευνήσουν επισταμένα τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος και να επιβάλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο».

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…