Εάν ήταν γιατρός μας θα ζητούσαμε και «δεύτερη γνώμη»

Μια μέρα πριν τον τερματισμό της καραντίνας και την άρση των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται για τα μέτρα και εφαρμόζει τη λογική του «ράβε-ξήλωνε», εντείνοντας τα σοβαρά ερωτήματα και τις ανησυχίες για την προσέγγιση, την επιστημονική τεκμηρίωση και το σχεδιασμό της επόμενης κρίσιμης φάσης της εξόδου.

ek0tsior

Πέρα από την πολυσυζητημένη χρήση της μάσκας και τις παλινωδίες που καταγράφονται από την αρχή της πανδημίας – από απαραίτητη έως επιβλαβής και πάλι απαραίτητη – είναι πολλά τα ζητήματα που δείχνουν αμφιλεγόμενες αποφάσεις και «αβεβαιότητες».  Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται να αμφισβητήσει την επιστημονική επάρκεια όσων αποφασίζουν αλλά πρωτίστως θέλει να γνωρίζει υπεύθυνα ποιοι είναι οι κίνδυνοι για να προστατευτεί. 

Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο και ενώ είχαν ήδη ανακοινωθεί οι αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής, η κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει και πάλι τους κανόνες. Σύμφωνα με αυτούς, η χρήση της μάσκας δεν θα είναι τελικά υποχρεωτική για τους πελάτες στα σούπερ μάρκετ και τα κομμωτήρια. Δεν ήταν ποτέ υποχρεωτική στην εκκλησία, τη μόνιμη παραφωνία της κυβέρνησης που υποχωρεί διαρκώς στις πιέσεις της Ιεραρχίας ενώ είναι γνωστό ότι οι αρμόδιες αρχές έκαναν συνεχώς  “τα στραβά” μάτια, στις παραβιάσεις κληρικών. Άλλωστε, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής, η λοιμοξιωλόγος Ελένη Γιαμαρέλου, φρόντισε να μας πληροφορήσει ότι θα πάει άμεσα να κοινωνήσει μόλις ανοίξουν οι εκκλησίες γιατί «αν πιστεύεις δεν κολλάς», κάνοντας τους νοήμονες πολίτες να αναρωτιούνται αν το πτυχίο της το πήρε από Ιατρική Σχολή ή κάποια Μητρόπολη. 

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για το άνοιγμα των σχολείων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας μέσα σε λίγα 24ωρα, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες, τη μεταστροφή στις θέσεις της επιτροπής, αλλά και το γεγονός πως χώρες όπως η Γερμανία ανακαλούν σχετικές αποφάσεις μετά από ευρήματα νέων επιστημονικών μελετών,  έχει μιλήσει για «επιφυλάξεις», «αβεβαιότητες» και «ρίσκο». «Τα παιδιά ξέρουμε ότι νοσούν λιγότερο, όμως δεν γνωρίζουμε πόσο τον μεταδίδουν», έχει δηλώσει μεταξύ άλλων, αναιρώντας προηγούμενες θέσεις. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τα τεστ, ο μικρός αριθμός των οποίων εξυπηρέτησε σημαντικά τους επικοινωνιακούς στόχους της κυβέρνησης, όμως δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για το πέρασμα στην επόμενη φάση της εξόδου. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας μιλούν για την ανάγκη μαζικών τεστ, ενώ προηγουμένως απέρριπταν αυτή τη στρατηγική. 

Οι αποφάσεις, οι παλινωδίες και οι παραφωνίες αυτές δείχνουν ότι η δημόσια υγεία έχει υποταχθεί εδώ και καιρό στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς και τις πολιτικές σκοπιμότητες. Σε επίπεδο πολιτικό, η κατάλληλη έκφραση θα ήταν «πάρτε επιτέλους μια απόφαση». Σε επίπεδο επιστημονικό, αν ένας γιατρός μας έδινε κάθε εβδομάδα διαφορετική οδηγία και αγωγή για την ίδια πάθηση, δικαιολογημένα θα αναζητούσαμε και μια δεύτερη γνώμη. Μόνο που στην περίπτωση αυτή δεν μας δίνεται αυτή η επιλογή. 

Πηγή: Tvxs
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…