Newsroom

Newsroom

Δυσοίωνες προβλέψεις για κορονοϊό: Θα προσβληθεί μέχρι και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

Το 60% των Ελλήνων θεωρεί το ΕΣΥ ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την επιδημία, ενώ το 55% δηλώνει ανήσυχο για τον κορονοϊό

5027247

Η επιδημία του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί, προειδοποιεί επιδημιολόγος δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Επειτα από την πρόσφατη παραδοχή του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους ότι «δεν βλέπουμε ίσως παρά την κορυφή του παγόβουνου», ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουνγκ (Gabriel Leung) επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σημαντικότερο θέμα είναι ο υπολογισμός του μεγέθους και του σχήματος του παγόβουνου.

Από την στιγμή που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι κάθε άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2,5 άλλους ανθρώπους, αυτό ανεβάζει το ποσοστό του κινδύνου μετάδοσης σε 60%-80%.

Ακόμη και αν το ποσοστό θνησιμότητας τοποθετηθεί στο 1%, δεδομένου ότι στις παρούσες επίσημες εκτιμήσεις δεν υπολογίζονται τα ηπιότερα κρούσματα της νόσου, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε τεράστιους αριθμούς.

Ανέτοιμο θεωρούν οι Έλληνες το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του ιού

Την ίδια στιγμή που οι επιστήμονες προετοιμάζονται πάντως για τη ραγδαία εξάπλωση του ιού, οι πολίτες στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στις αρχές για την αντιμετώπισή του.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η naftemporiki.grτο 60% των Ελλήνων που συμμετείχαν σε έρευνα κρίνουν ότι η χώρα μας και το εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη κρίση, με εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το 55% ανησυχεί πολύ/αρκετά για την μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορωνοϊού, έναντι του 45% που ανησυχεί λίγο/καθόλου.

Στην ερώτηση για την ετοιμότητα και τον βαθμό ανταπόκρισης της χώρας και του εθνικού συστήματος υγείας απέναντι σε μία ενδεχόμενη «εισβολή» του ιού και στην Ελλάδα, το 60%, όπως προαναφέρθηκε, κρίνει ότι δεν υπάρχει η σχετική ετοιμότητα και το 40% ότι υπάρχει.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θα ήταν διατεθειμένοι να πειθαρχήσουν σε ποσοστό 85% εάν θα έπρεπε να τους επιβληθεί καραντίνα 15 ημερών (με παραμονή στο σπίτι ή σε κάποια δομή υγείας), ενώ μόλις το 15% δεν θα πειθαρχούσε.

Πάντως, παρόλο που η έρευνα καταγράφει ανησυχία για την εξάπλωση του ιού, εντούτοις το 68% απαντά πως πλένει τα χέρια του με την ίδια συχνότητα, όπως και στο παρελθόν, (ως προληπτικό μέτρο), έναντι του 32% που ομολογεί ότι πλένει τα χέρια του συχνότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση των ερωτώμενων σε μία ερώτηση με πολλαπλές τιθέμενες επιλογές απάντησης, όσον αφορά στα αίτια που ο ιός εξαπλώνεται αυτή την περίοδο. 

Έτσι, το 30% απαντά ότι ο κοροναϊός είναι τόσο διαδεδομένος και επικίνδυνος που δικαιολογείται το γεγονός να είναι πρώτη είδηση, το 25% δηλώνει πως ο ιός είναι ένα νέο μέσο για έναν καινούργιο οικονομικό πόλεμο μεταξύ ισχυρών οικονομιών και το 37% απαντά ότι συμβαίνει «λίγο και από τα δύο» παραπάνω ενδεχόμενα (το 8% δεν γνωρίζει/δεν απαντά στην συγκεκριμένη ερώτηση).

Η έρευνα έγινε από την εταιρεία Interview.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…