«Δώρο» διατηρητέο κτίριο του δημοσίου από τον Μητσοτάκη στον Σαμαρά

Όλα αυτά μετά τις «ρουκέτες» Σαμαρά κατά Μαξίμου, ως απάντηση στα «καρφιά» του κυβερνητικού εκπροσώπου.

mitsotakis samaras medoni

Είναι πρωτοφανές το ΥΠΠΟ να απαιτεί να εκκενωθούν – και μάλιστα με fast track διαδικασίες – υπηρεσίες του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και να παραχωρηθεί ένα δημόσιο κτίριο δωρεάν για δέκα χρόνια στο ίδρυμα ενός πολιτικού προσώπου. Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων παραμένει άστεγος. Όλα αυτά μετά τις «ρουκέτες» Σαμαρά κατά Μαξίμου, ως απάντηση στα «καρφιά» του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο κτίριο στην Πλάκα επί της οδού Θέσπιδος 8 και Ραγκαβά, είναι ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου και λειτουργούσε μέχρι πρότινος ως τμήμα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ). Εκεί φυλάσσονταν περισσότερα από 1.500 αντικείμενα του 19ου και του 20ού αιώνα, ενώ προβλεπόταν να φιλοξενήσει τη μόνιμη έκθεση της Συλλογής Λαϊκής Κεραμικής του Β. Κυριαζόπουλου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βασιλικής Τζεβελέκου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία εκδόθηκε τη δεύτερη ημέρα του καινούργιου έτους, στις 2 Ιανουαρίου 2024, το κτίριο παραχωρείται δωρεάν για δέκα χρόνια για τη στέγαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος του Αντώνη Σαμαρά «διότι με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η αποτελεσματική προστασία, προβολή και ανάδειξη του κτιρίου, σε συνέργεια με την επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που ακολούθησε της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (14/12/23).

Το ιστορικό διατηρητέο κτίριο δίνεται με αυτόν τον τρόπο… προίκα στο ίδρυμα του Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση. Το κτίριο πρέπει να εκκενωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και τα αντικείμενα που φυλάσσονται εκεί θα μεταφερθούν σε άλλες αποθήκες.

Το Ίδρυμα «Σαμαρά» συγκροτήθηκε, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, τον Μάιο του 2022 και «άνοιξε» με πανηγυρική εκδήλωση στο Παλλάς τον Δεκέμβριο του 2022, ωστόσο δεν είχε πραγματοποιήσει την παραμικρή παρέμβαση στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον Απρίλιο του 2023, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του κρατικού κτιρίου λόγω γραφειοκρατικής εμπλοκής με το υπερταμείο η οποία θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με «άνωθεν παρέμβαση» του Κυριάκου Μητσοτάκη (!). Για αυτό και η «αφωνία» από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά.

Πολλά είναι πάντως τα ερωτήματα που ανοίγει αυτή η υπόθεση: Πρόκειται για την εξαργύρωση της καλής σχέσης της Υπουργού με τον πρώην πρωθυπουργό από την εποχή της Αμφίπολης ή για μία προσωπική εξυπηρέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης πάντως είναι σαφής.

Δύο μήνες αφότου η υπουργός Πολιτισμού επεδίωξε εκδικητικά την έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από την Ερμού, φρόντισε ένα δημόσιο κτίριο να παραχωρηθεί δωρεάν στο ίδρυμα Σαμαρά. Και εις ανώτερα.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει