Newsroom

Newsroom

«Το δωρεάν μας τελείωσε», λέει το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών

Με ανακοίνωση την οποία υπογράφουν 400 τραγουδιστές, το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών ζητάει μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στο χώρο του ακροάματος και ειδικότερα να διασφαλιστούν αμοιβές από τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα.

mikrofono

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μπήκαμε απότομα σε μία νέα εποχή πρακτικά νεκρή για το τραγούδι, πριν προλάβουμε να προσαρμοστούμε στο άγονο τοπίο που άφησαν πίσω τους οι συσσωρευμένες κρίσεις που έζησε ο κλάδος μας. Όλοι μας έχουμε υποστεί τις σκληρές συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, της απελπιστικής συρρίκνωσης αλλά και απαξίωσης της δισκογραφίας, της εκμηδένισης των εσόδων μας από το πνευματικό δικαίωμα. Και εκείνο που μας είχε απομείνει, οι ζωντανές μας εμφανίσεις, γίνεται σιγά-σιγά μια μακρινή ανάμνηση. Η πολιτεία αργεί (όπως αργούσε πάντα) να σταθεί στο πλευρό μας. Αλλά και όταν συμβαίνει αυτό προσφέρει πολύ λίγα για να επουλώσει τις πληγές.

Οι τύχες μας όμως εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια μας. Παρά το ότι όλες οι σκηνές είναι κλειστές, μουσική εξακολουθεί να παράγεται και μάλιστα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ζωντανές και μη εκπομπές, αλλά και ραδιοφωνικά προγράμματα. Συμβαίνει όμως οι μοναδικοί που δεν ωφελούνται άμεσα από αυτό να είναι οι ίδιοι οι συντελεστές, δηλαδή οι τραγουδιστές και οι μουσικοί. Το νεοσύστατο σωματείο μας έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες κι έχει παρέμβει επανειλημμένα στα θεσμικά όργανα αρκετών υπουργείων στους λίγους μήνες της ζωής του. Σήμερα όμως θέλει να απευθύνει ένα κάλεσμα προς όλους εσάς. Σήμερα θέλουμε να επιχειρήσουμε μια τομή, να τραβήξουμε μια γραμμή εκεί που θα έπρεπε να έχει χαραχτεί χρόνια πριν.

Θεωρούμε πως κάθε ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ θα πρέπει να αποζημιώνεται για κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση, αλλά και όταν τραγουδά ζωντανά στο ραδιόφωνο. Ζητάμε από όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν ενεργά την πρωτοβουλία μας, υπογράφοντας το κάλεσμα μας ώστε να πάψει να υπάρχει πλέον ζωντανή μουσική στην Ελληνική τηλεόραση αλλά και στο ραδιόφωνο (είτε πρόκειται για ζωντανές εκπομπές, είτε για δημιουργία περιεχομένου, streaming κτλ) χωρίς να εξασφαλίζεται ότι αμείβονται ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν. Πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί (και το σωματείο μας είναι αποφασισμένο να παρέμβει ενεργά γι’ αυτό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς) μια ελάχιστη αμοιβή που θα προβλέπεται για τους μουσικούς μας, τους τεχνικούς μας, τους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, αλλά και για τους δημιουργούς ή τους συγγενείς τους όταν γίνονται αφιερώματα σε αυτούς καθώς και ένα συμβολικό ποσό που θα πηγαίνει στο ταμείο αλληλοβοήθειας του σωματείου προκειμένου να ενισχυθούν όσοι έχουν ανάγκες που δυσκολεύονται να καλύψουν. Θεωρούμε αυτονόητό φυσικά (αλλά και τώρα περισσότερο από ποτέ πως μέσα σε αυτές τις εξοντωτικές για εμάς συνθήκες) πως όλοι οι φορείς παραγωγής προγράμματος θα πρέπει να τηρούν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης που μας εκπροσωπούν.

Να τονίσουμε πως όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεριμνήσει προς την ενίσχυση των εργαζόμενων στον πολιτισμό με πολύ σημαντικότερες παροχές από ότι η χώρα μας, αλλά και γενικότερα έχουν εκπονήσει τεράστιους προϋπολογισμούς στην συνολική προστασία του χώρου του Πολιτισμού τους. Άλλωστε σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού, δεν νοείται να υπάρξει ζωντανή μουσική στα προγράμματά τους, χωρίς την αντίστοιχη αμοιβή στους συμμετέχοντες. Και τα σωματεία του κλάδου υπερασπίζονται σθεναρά το κεκτημένο αυτό, μην επιτρέποντας στα μέλη τους να λάβουν μέρος χωρίς να έχει εξασφαλιστεί μια αμοιβή. Είναι άδικο σε τέτοιες εποχές, όλοι να κερδίζουν εκμεταλλευόμενοι την εργασία μας και την ίδια στιγμή εμείς να μην έχουμε στήριξη από πουθενά.

Το δωρεάν, μας τελείωσε φίλοι και συνεργάτες. Μπορείτε να δηλώσετε την υποστήριξή σας στην κίνηση μας αυτή ανεξάρτητα από το αν είστε μέλος του σωματείου επικοινωνώντας μαζί μας στο παρακάτω e-mail: [email protected] . Θέλουμε να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και είμαστε βέβαιοι πως είμαστε αρκετά ισχυροί για να επιβάλουμε αυτό το δίκαιο αίτημα μας.

Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση ή παρέμβαση. Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…