Διπλωματικό "εμπάργκο" κατά Βραζιλίας από αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής

Αντιδράσεις προκάλεσε η καθαίρεση της Ντίλμα Ρούσεφ από την προεδρία, μετά τη σχετική απόφαση της Γερουσίας. Εκτός από την ανάκληση πρεσβευτών από κράτη του λεγόμενου αριστερού μπλοκ της Λατινικής Αμερικής, σημαίνουσες προσωπικότητες και ακτιβιστές αντιτίθενται στην καθαίρεση της πρ. προέδρου.

573458a31dc5245b4e8b4a5e

Συγκεκριμένα, ο Νοάμ Τσόμσκι έκανε λόγο για «μια συμμορία κλεφτών» η οποία καθαίρεσε την Ντίλμα Ρούσεφ. Σε διπλωματικό επίπεδο η νέα κυβέρνηση δείχνει εμπράκτως την αποστροφή της σε χώρες που μέχρι πρότινος υπήρξαν σύμμαχοι της Βραζιλίας των ημερών Λούλα-Ρούσεφ.

Βολιβία, Ισημερινός και Κούβα αντέδρασαν οργισμένα στην καθαίρεση της πρώην προέδρου.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στη Βραζιλία, μετά την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ από τη Γερουσία.

«Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας στη Βραζιλία» για διαβουλεύσεις σχετικά με τα «απαραίτητα μέτρα» μετά την εξέλιξη αυτή, έγραψε ο Μοράλες στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός επίσης ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τους πρεσβευτές τους, ενώ η Κούβα έκρινε πως η καθαίρεση της Ρουσέφ εντάσσεται σε μια «ιμπεριαλιστική» επίθεση εναντίον προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Απαντώντας η κυβέρνηση Τεμέρ ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις, καθώς το Καράκας καταδίκασε με έντονο τρόπο την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ και ανακάλεσε τον δικό του πρεσβευτή στην Μπραζίλια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων επέκριναν επίσης έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ χθες Τετάρτη.

Χθες, εξήντα ένας γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης της Ντίλμα Ρούσεφ από την προεδρία της Βραζιλίας, κρίνοντας την ένοχη για χειραγώγηση του προϋπολογισμού (ως «έγκλημα ευθύνης»χαρακτηρίζεται στο Σύνταγμα της χώρας) ενώ μόλις είκοσι ψήφισαν κατά.

Ο εκτελών χρέη προέδρου Μισέλ Τέμερ θα αναλάβει τώρα τα ηνία μέχρι το τέλος της θητείας της Ρούσεφ, την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Παρότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, η απόφαση της Γερουσίας αποτελεί ένα κρίσιμο κεφάλαιο στον πολιτικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην χώρα και ακόμα δεν έχει νικητή.

Η Ρούσεφ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας, και η κατηγορία εναντίον της ήταν η καταπάτηση των δημοσιονομικών νόμων για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στη διάρκεια της θητείας της.

Όλο αυτό το διάστημα οι βουλευτές και γερουσιαστές της αντιπολίτευσης είχαν κάνει εξαρχής σαφές ότι η μόνη «λύση» γι’ αυτούς ήταν η απομάκρυνση της από την εξουσία, με το επιχείρημα ότι οι ελιγμοί της «κάλυψαν» το μεγάλο έλλειμμα και τελικώς οδήγησαν σε επιδείνωση της ύφεσης, σε μια χώρα που μέχρι τώρα είχε την υπεροχή μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών.

Αυτά είναι ανοησίες, υποστήριζε ξανά και ξανά η Ρούσεφ, επιμένοντας μέχρι το τέλος στην αθωότητα της. Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα ασκήσει έφεση.

Η ίδια η Ρούσεφ έκανε λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»: «Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα… Θα επιστρέψουμε».

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…