Δίκη Χρυσής Αυγής: Αλχημεία της υπεράσπισης καταγγέλλει ο Καμπαγιάννης

«Αν το δικαστήριο αποφασίσει ποινές χαμηλότερες των 8 ετών κάθειρξης για τους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα ή της απόπειρας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, αυτό θα οφείλεται σε επιλογή του ίδιου και όχι στον νέο Ποινικό Κώδικα»

NewsRoom 13/10/2020 | 16:40

Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για αλχημεία στην οποία καταφεύγει η υπεράσπιση, την οποία πρέπει να διαγνώσει το δικαστήριο και να αποφύγει και την περιγράφει αναλυτικά.

«Αν το δικαστήριο αποφασίσει ποινές χαμηλότερες των 8 ετών κάθειρξης για τους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα ή της απόπειρας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, αυτό θα οφείλεται σε επιλογή του ίδιου και όχι στον νέο Ποινικό Κώδικα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Η υπεράσπιση καταφεύγει σε μια αλχημεία που το δικαστήριο πρέπει να διαγνώσει και να αποφύγει.

Η ανθρωποκτονία, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10-15 έτη.

Η απόπειρα (άρθρο 42) και η συνέργεια (άρθρο 47) σε ένα αδίκημα τιμωρούνται με μειωμένη ποινή κατ' άρθρο 83.

Το άρθρο 83 προβλέπει ως μειωμένη ποινή: α) αντί για ποινή ισόβιας κάθειρξης την πρόσκαιρη κάθειρξη (5-15 έτη), β) αντί για ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10-15 έτη την ποινή κάθειρξης έως οκτώ έτη (ή φυλάκιση άνω των δύο ετών).

Από τη στιγμή που η ανθρωποκτονία τιμωρείται και με ισόβια κάθειρξη, η μειωμένη ποινή (για απόπειρα ή συνέργεια σε ανθρωποκτονία) μπορεί να είναι από 2 έτη φυλάκισης μέχρι 15 έτη κάθειρξης.

Η αλχημεία της υπεράσπισης είναι ότι προβάλλει ως ανώτερη ποινή κάθειρξης για απόπειρα ή συνέργεια τα 8 έτη κάθειρξης.

Αυτή η ανάγνωση είναι λάθος, το συνομολόγησε αυτό εξάλλου η εισαγγελέας που πρότεινε 10 έτη κάθειρξης στον Πανταζή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΑΠΛΑ: Αν το δικαστήριο αποφασίσει ποινές χαμηλότερες των 8 ετών κάθειρξης για τους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα ή της απόπειρας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, αυτό θα οφείλεται σε επιλογή του ίδιου και όχι στον νέο Ποινικό Κώδικα.»