ΠΜ

Παύλος Μεθενίτης

Δίδυμοι Πύργοι

Η επίθεση εναντίον των Δίδυμων Πύργων, αλλά και του Πενταγώνου άφησε βαθύ αποτύπωμα στη λαϊκή κουλτούρα, στον συλλογικό ψυχισμό του αμερικανικού λαού.

AP21254574223333

Όπως γράφει ο Παύλος Μεθενίτης στο news247.gr, πριν από είκοσι χρόνια η Αλ Κάιντα, η οργάνωση που είχε ιδρύσει ο Οσάμα μπιν Λάντεν, επιτέθηκε στους Δίδυμους Πύργους, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι ένα γεγονός ορόσημο – στην αυγή του 21ου αιώνα ο χωρισμός της Ιστορίας στην περίοδο πριν από το χτύπημα και μετά από αυτό δεν θα ήταν αδόκιμος. Μετά την κατάρρευση των Πύργων, εκείνο το μοιραίο πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η ζωή των ανθρώπων άλλαξε μάλλον επί τα χείρω, καθώς μεταβλήθηκαν οι γεωστρατηγικές ισορροπίες στον πλανήτη.

Η μεγαλύτερη δύναμη της Γης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπέστησαν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους επίθεση μεγάλης κλίμακας με 3.000 νεκρούς μέσα στο έδαφός τους – αυτό το χτύπημα ήταν η βροντώδης εισαγωγή στη νέα εποχή. Οι ΗΠΑ, και τα δορυφορικά τους κράτη, δεν θα είχαν επισήμως πλέον ως εχθρό τον κομμουνισμό, ο οποίος είχε ήδη νικηθεί ακριβώς δέκα χρόνια πριν, το 1991, με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά το φονταμενταλιστικό Ισλάμ.

Το νέο ιδανικό, το νέο λάβαρο, κάτω από το οποίο ο ελεύθερος, λέμε τώρα, κόσμος όφειλε να συνταχτεί, θα ήταν, από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και μετά, ο αγώνας ενάντια στην «τρομοκρατία», εντός ή εκτός εισαγωγικών.

Οι ισλαμιστές «τρομοκράτες» θα ήταν ο νέος δαίμων, τον οποίο όλοι πρέπει έκτοτε να αποτάξουμε, η λυδία λίθος επί της οποίας δοκιμάζεται η καθαρότητα της νομιμοφροσύνης κάθε ανθρώπου στη Γη… Ασφαλώς οι εχθροί είναι πιο χρήσιμοι στους ισχυρούς από τους φίλους – οι μάζες χρειάζονται ένα φόβητρο για να συσπειρωθούν γύρω από τους αρχηγούς τους, έχουν ανάγκη από ένα δάχτυλο να τους δείχνει προς τα πού να κατευθύνουν το μίσος τους για να μη βλέπουν το ειδεχθές πρόσωπο των εντολέων τους.

Από εκείνο λοιπόν τον Σεπτέμβρη του 2001, κάποιες λέξεις έχουν γίνει κτήμα του παγκόσμιου πληθυσμού. Φαντάζομαι πως είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι, εάν δηλαδή υπάρχει κανείς, που να μην έχουν ακούσει τα ονόματα Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, Οσάμα μπιν Λάντεν και Αλ Κάιντα.

Τώρα που συμπληρώνεται μια εικοσαετία, ας πούμε μερικά πράγματα σχετικά που μπορεί να φανούν χρήσιμα στους σημερινούς εικοσάρηδες, σ’ αυτούς που έρχονταν στον κόσμο όταν όλες οι οθόνες της Γης είχαν γεμίσει με τις αδιανόητες εικόνες των αεροπλάνων που έπλητταν τους Πύργους, σαν γιγαντιαίες επανδρωμένες βόμβες γεμάτες με τόνους καυσίμων, με αεροπειρατές στο πηδάλιό τους.

Λοιπόν, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (World Trade Center) ήταν ένα σύμπλεγμα επτά κτιρίων στο νησί του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Σ’ αυτό το σύμπλεγμα συμπεριλαμβάνονταν οι δύο εμβληματικοί ουρανοξύστες, τα World Trade Center 1 και 2, που ήταν ευρέως γνωστοί ως Δίδυμοι Πύργοι (Twin Towers). Στον 1, τον βόρειο Πύργο, έπεσε το αεροσκάφος της United Airlines, πτήση 11, και στον δεύτερο πύργο, τον νότιο, συνετρίβη το Μπόινγκ της American Airlines, πτήση 175. Να πούμε πως το 1973 που ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους, οι Δίδυμοι Πύργοι ήταν τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου, με τον βόρειο να υψώνεται 417 μέτρα (530 μαζί με την κεραία του) και τον νότιο να φτάνει στα 415 μέτρα.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν επέλεξε το Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου ως στρατιωτικό στόχο, ίσως επειδή συμβολίζει την πλανητική κυριαρχία των ΗΠΑ μέσω της οικονομίας και του εμπορίου. Ο Οσάμα μπιν Μοχάμεντ μπιν Αγουάντ μπιν Λάντεν [Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden, που σημαίνει Οσάμα, γιος του Μοχάμεντ (πατέρας), γιος του Αγουάντ (παππούς), γιος του Λάντεν (προ-προπάππος)], ήταν ένας πάμπλουτος Σαουδάραβας, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας με έργα σε όλο τον αραβικό κόσμο. Ηταν ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα (Al Qaeda, στα αραβικά al – Qaidah), που σημαίνει «Η Βάση».

Η Αλ Κάιντα ξεκίνησε σαν ένα δίκτυο υλικοτεχνικής υποστήριξης των ισλαμιστών ανταρτών εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, με μέλη στρατολογημένα από όλο τον ισλαμικό κόσμο, με τις ευλογίες φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες, όπως συνέβη και με τους μουτζαχεντίν και τους Ταλιμπάν, είδαν τους πρώην «μαχητές της ελευθερίας» που υποστήριξαν και υπέθαλψαν, να στρέφονται εναντίον τους.

Μετά από δέκα χρόνια ανθρωποκυνηγητού, ο εγκέφαλος των επιθέσεων εναντίον των Δίδυμων Πύργων τελικά εκτελέστηκε σε ηλικία 54 ετών με σχεδόν εκατό σφαίρες (!) που του έριξε μια ομάδα επίλεκτων Αμερικανών κομάντος σε συνεργασία με τη CIA, όταν αυτοί, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Γκερόνιμο», εισέβαλαν στην πολυτελή του κατοικία στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν το 2011, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Το σώμα του Μπιν Λάντεν, μετά από μια σύντομη επικήδεια μουσουλμανική τελετή, πετάχτηκε με άκρα μυστικότητα σε κάποιο άγνωστο σημείο του Αραβικού Ωκεανού από το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson.

Η επίθεση εναντίον των Δίδυμων Πύργων, αλλά και του Πενταγώνου (με το Μπόινγκ της American Airlines, πτήση 77), άφησε βαθύ αποτύπωμα στη λαϊκή κουλτούρα, στον συλλογικό ψυχισμό του αμερικανικού λαού. Είναι σαν να έπεσε ένας ογκόλιθος στη μέση μιας λίμνης. Οι ομόκεντροι κύκλοι ακόμα απλώνονται στην επιφάνειά της: μέχρι στιγμής καταγράφονται πάνω από 55 τίτλοι ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης που αναφέρονται στην 11η Σεπτεμβρίου, ενώ περισσότερα από 170 τραγούδια έχουν συντεθεί με θέμα την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Οσο για τα βιβλία, τα πρώτα αποτελέσματα της σχετικής διαδικτυακής αναζήτησης αναφέρουν 25 τίτλους. Βέβαια μιλάμε για αμερικανικά πνευματικά προϊόντα και όχι για πονήματα από ανθρώπους του Δεύτερου ή του Τρίτου Κόσμου, που εκλαμβάνουν τις ΗΠΑ και τις δυτικές κοινωνίες ως το απόλυτο κακό κι είχαν πανηγυρίσει πριν από είκοσι χρόνια για την επίθεση.

Ενα τελευταίο στοιχείο, που συνηγορεί υπέρ της μυθοποίησης της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, είναι οι πάμπολλες θεωρίες συνωμοσίας, που συνεχίζουν να κυκλοφορούν είκοσι χρόνια μετά. Δεν έχει νόημα να τις απαριθμήσουμε, αρκεί μόνο μία, η πλέον εξωφρενική, για να πάρουμε μια ιδέα για το μέγεθος του σοκ που υπέστησαν οι Αμερικανοί πολίτες από το γεγονός: Λοιπόν, κάποιοι ισχυρίζονται πως κανένα αεροπλάνο δεν συνετρίβη στους Δίδυμους Πύργους. Αυτά που είδαμε εμείς και τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν ψηφιακά εφέ στην τηλεοπτική εικόνα που μετέδιδαν τα κανάλια όλου του κόσμου… Οι Πύργοι υποτίθεται πως κατέρρευσαν επειδή εβλήθησαν με πύραυλο ή επειδή είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά από κάποιους υπερσυντηρητικούς, που έτσι, μ’ αυτή την κολοσσιαία προβοκάτσια, θα εξωθούσαν τις ΗΠΑ να μπουκάρουν χωρίς ενοχές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και εν ευθέτω χρόνω στο Ιράν…

Πηγή: news247.gr

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…