Newsroom

Newsroom

Διαμαρτυρία για τη δίωξη του Πανεπιστημιακού Δημήτρη Πατέλη

ΨΗΦΙΣΜΑ Ε.Γ. Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.Διαμαρτυρία για τη δίωξη του Πανεπιστημιακού Δημήτρη Πατέλη Για άλλη μια φορά η πανεπιστημιακή κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη…

ΨΗΦΙΣΜΑ Ε.Γ. Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.
Διαμαρτυρία για τη δίωξη του Πανεπιστημιακού Δημήτρη Πατέλη
Για άλλη μια φορά η πανεπιστημιακή κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με τις προσπάθειες φίμωσης του κριτικού λόγου και δίωξης όλων των δημοκρατικών ελευθεριών και των καθηκόντων που απορρέουν από αυτές τις ελευθερίες. Αυτή τη φορά στόχος είναι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δημήτρης Πατέλης, ο οποίος καλείται ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου να απολογηθεί για «διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού δασκάλου», λόγω της δημόσιας κριτικής που άσκησε παλαιότερα προς τις πρυτανικές αρχές ή τις τοπικές αρχές εξουσίας και της συμμετοχής του στο πανεπιστημιακό και φοιτητικό κίνημα.
Η δίωξη αυτή που θα κριθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 10 Οκτωβρίου 2012, είναι μοναδική μεταπολεμικά. Μετά το 1943, τη δίκη των τόνων, όπου επιβλήθηκε ποινή προσωρινής απόλυσης στο δημοτικιστή καθηγητή Ι. Κακριδή, ποτέ πανεπιστημιακός δεν έχει κληθεί να απολογηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για απόψεις και θέσεις που αφορούν στην ακαδημαϊκή και την πολιτική ζωή του τόπου, ποτέ μετά από τη δίκη των τόνων δεν έχει επιχειρηθεί να διωχθεί πνευματικός άνθρωπος του τόπου στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο επειδή εξέφρασε δημόσια και ανοιχτά άποψη αντίθετη προς «τας αρχάς».
Σε μια περίοδο που η χώρα διαλύεται, τα κοινωνικά δικαιώματα παραγράφονται, οι ανθρώπινες αξίες ευτελίζονται, το δημοκρατικό δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου επιβάλλει ως καθήκον, την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και την ανηλεή κριτική της εξουσίας. Επιβάλλει την ανάγκη υπεράσπισης και στήριξης κάθε κοινωνικού αγώνα, επιβάλλει την κριτική υπεράσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά αυτό ακριβώς το καθήκον είναι που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε. Αυτή ακριβώς τη στάση ζωής θέλουν να καθυποτάξουν, να τρομοκρατήσουν, να νικήσουν εντέλει γιατί μόνο έτσι μπορούν να επιβιώσουν τα σχέδια τους, να αλώσουν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, την ίδια την Παιδεία, την Υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, ακόμα και τη δυνατότητα επιβίωσης μας. Για αυτό το λόγο θέλουν να τιμωρήσουν και να φιμώσουν τον κριτικό λόγο του Δημήτρη Πατέλη, προς γνώση και συμμόρφωση όλων εμάς τους εν δυνάμει ανταγωνιστές των σχεδίων τους.

Σε αυτές τις μεθοδεύσεις, είναι πρώτιστο δημοκρατικό μας καθήκον να απαντήσουμε με την ενότητα και την αλληλεγγύη όλου του δημοκρατικού και ελεύθερα σκεπτόμενου κόσμου. Ζητάμε την άμεση και οριστική απαλλαγή του συναδέλφου Δημήτρη Πατέλη από τις απαράδεκτες κατηγορίες και απαιτούμε το σεβασμό του δικαιώματος στην κοινωνική και πολιτική κριτική και το σεβασμό στο θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου που πρώτα από όλα είναι άσυλο ιδεών και προάσπιση της κριτικής σκέψης.

Με το παραπάνω σκεπτικό, εμείς, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι. καλούμε:
• Ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταγγείλει δημόσια τη δίωξη του καθηγητή Δημήτρη Πατέλη
• Όλες και όλους τις/τους συναδέλφους των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και τους φοιτητές μας σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας την ημέρα και την ώρα της απολογίας του συναδέλφου (10 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας)
• όλες και όλους να προσυπογράψουν την έγγραφη διαμαρτυρία που θα βρουν στην ιστοσελίδαhttp://www.gopetition.com/petitions/διαμαρτυρία-για-τη-δίωξη-του-π.html

Με τιμή,
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.
Ο Πρόεδρος

Η Γ. Γραμματέας

Μανόλης Ντουντουνάκης
ΕΕΔΙΠ Πολυτεχνείο Κρήτης Ζαμπία Κατσανεβάκη
ΕΕΔΙΠ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…