Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Documento που οδήγησε σε παραίτηση την Ελένη Ράικου

Το κεντρικό και ισχυρό πρόσωπο στην εισαγγελία αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς, η ίδια η προϊσταμένη Ελένη Ράικου, αναφέρεται σε επίσημες καταγγελίες ως υπεύθυνη για την απόκρυψη στοιχείων από σοβαρές δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Του Κώστα Βαξεβάνη

Η καταγγελία δεν γίνεται από εξωτερικούς παράγοντες και κακόβουλους που προσπαθούν να μπερδέψουν τη Δικαιοσύνη και το έργο της, αλλά από την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία διενεργεί την κύρια ανάκριση για τις υποθέσεις αυτές. Το εξίσου σοβαρό είναι ότι ενώ η καταγγελία έχει διαβιβαστεί στα όργανα της Δικαιοσύνης που οφείλουν να τη διερευνήσουν, ο αποδέκτης της και επόπτης των ανακριτών, εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος, δεν έχει κινήσει διαδικασίες έρευνας, ενώ μιλώντας σε συναδέλφους του φέρεται να χαρακτηρίζει την επιστολή «απλή προσωπική ενημέρωση».

Η Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία ερευνά υποθέσεις διαφθοράς (κατά εφαρμογή του νόμου 4022/2011), ανέλαβε το ανακριτικό έργο για τις συμβάσεις εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S και την προμήθεια των ελικοπτέρων NH90, για τις οποίες είχε ασκηθεί δίωξη εναντίον του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου. Οι δικογραφίες γι’ αυτές τις προμήθειες διαβιβάστηκαν και στο ελληνικό κοινοβούλιο προκειμένου να εξεταστούν πιθανές ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου.

Η δικογραφία για τις φρεγάτες στάλθηκε στην ανακρίτρια τον Ιούλιο του 2016, ενώ αυτή για τα ελικόπτερα ΝΗ90 τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Η αποστολή μιας δικογραφίας σε αυτόν που διενεργεί την ανάκριση σημαίνει πως όποιος διενεργεί την προανάκριση, είτε είναι εισαγγελέας είτε άλλο προανακριτικό όργανο, διαβιβάζει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την έρευνα. Η μη διαβίβαση στοιχείων, η απόκρυψη ή η καταστροφή τους αποτελεί βαρύτατο αδίκημα, αφού με τον τρόπο αυτό μπορεί να συγκαλυφθεί ένα έγκλημα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο documentonews.gr

Το έριξε στα… τσίπουρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ οι αγρότες ζητούσαν απαντήσεις

Το έριξε στα… τσίπουρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ οι αγρότες ζητούσαν απαντήσεις

Παρόλο που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε στη Θεσσαλία προκειμένου να μιλήσει σε ημερίδα της…

Νέα τοποθέτηση του π. Αντώνιου μετά τον σάλο για τα οικονομικά- «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

Νέα τοποθέτηση του π. Αντώνιου μετά τον σάλο για τα οικονομικά- «Τα ράσα μου δεν έχουν τσέπες»

"Με κατηγορούν άδικα άνθρωποι που δεν πέρασαν καν από την Κιβωτό" λέει ο πατέρας Αντώνιος…