Newsroom

Newsroom

Διαβάστε γιατί είναι καλό να κοιμάστε… όρθιοι!

Μια νέα έρευνα από αμερικανικό πανεπιστήμιο έρχεται να «απενεχοποιήσει» τον υπνάκο στη δουλειά ή σε κάποιον άλλον δημόσιο χώρο. Πρώτοι στη… σιέστα οι Ιάπωνες.

574ec2ea1dc524ba0b8b4959

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η Ιαπωνία είναι η χώρα της οποίας οι κάτοικοι κοιμούνται τις λιγότερες ώρες στον κόσμο. Έτσι λοιπόν κατάφερε να μετατρέψει το δημόσιο υπνάκο σε ένα είδος εθίμου φτάνοντας στο σημείο να του δώσει ακόμη και όνομα.

Αυτός ο ύπνος, λοιπόν, λέγεται «ινεμούρι» – σημαίνει «είμαι παρών ενώ κοιμάμαι». Το ινεμούρι είναι ένα δικαίωμα το οποίο ασκείται σε όλους τους δημόσιους χώρους: στη δουλειά, σε ένα συνέδριο, στα μέσα μεταφοράς.

«Οι Ιάπωνες θεωρούν τους εαυτούς πολύ σκληρά εργαζόμενους, είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να φτάσουν στα όριά τους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του εργοδότη τους και είναι περήφανοι γι’ αυτό. Από αυτήν την άποψη, ο πολύς ύπνος θεωρείται ένδειξη αδυναμίας.

Παρόλα αυτά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κοιμηθούν μπροστά σε όλους» εξηγεί η Μπρίτζιτ Στίγκερ από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις πήραν ήδη τα μέτρα τους: για να διασφαλίσουν την παραγωγικότητα και την ποιότητα της εργασίας αποφάσισαν να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να ξεκουράζονται για τριάντα λεπτά είτε σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες ή ακόμη και στο γραφείο τους.

Το μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε πριν από τρία χρόνια στο Τόκιο για να εξαπλωθεί στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα.