Δεν θα μας πείτε εσείς τις σημαντικές ειδήσεις. Εμείς θα τις πούμε

Κάποιες φορές οι λέξεις δεν διαθέτουν αρκετό ήχο, δεν τους βγαίνει φωνή για να μιλήσουν και να περιγράψουν ένα συμβάν. Γίνονται άλαλες σα να γυρίζει η ανθρωπότητα στο πρωτόγονό της στάδιο όπου μόνο μουγκρητά υπήρχαν. Αν και σε εκείνη την πρωτόγονη εποχή δεν κυριαρχούσε η φρίκη σημερινών συμβάντων. Όλα είχαν να κάνουν με την επιβίωση και την αναπαραγωγή.

Δάφνη Απότσου 20/12/2018 | 09:00

Οι ειδήσεις όλες είχαν να κάνουν με τον εκρηκτικό μηχανισμό στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ, με το παραμιλητό του ιδιοκτήτη του και την παραφροσύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Κι όμως! Η πραγματική είδηση είναι αλλού, λίγο πιο πέρα από την Ελλάδα, στην Κύπρο. Εκεί που κάτοικοι της  μαρτυρικής νήσου υποβάλλουν σε φασιστικό μαρτύριο μετανάστη, λόγω φυλής και χρώματος. Εκεί όπου ντόπια Κου Κλουξ Κλαν τον ξεδοντιάζει με πένσα.

Αυτό το μίσος, που κανένα ζώο δεν εκφράζει σε άλλο ζώο, ο έλλογος άνθρωπος μπορεί και το κάνει πράξη. Δεν έχει νόημα να περιγράψουμε το συμβάν, η αναφορά και μόνο σε αυτό αρκεί για να τρέξει αίμα ανάμεσα στις λέξεις και να ακουστούν τα ουρλιαχτά ενός ανθρώπου που του ξεριζώνουν την αξιοπρέπειά του με πένσα. Αλλά τι αξία έχει το ξεδόντιασμα ενός αφρικανού, ώστε να μπει στις πρώτες ειδήσεις;…

Όταν ένα γεγονός από το σκοτεινό παρελθόν επανέρχεται, ξανά και ξανά με πολλούς τρόπους, κι αντιλαμβάνεσαι ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη να ζήσει εκ νέου τη φρίκη, οι λέξεις στιγμιαία υποχωρούν. Και το μόνο που ακούγεται είναι το μουγκρητό ενός ανθρώπου που τον ξεδοντιάζουν.

Θα μπορούσε και το πάρα κάτω εγχώριο περιστατικό να είναι στις πρώτες ειδήσεις, αλλά ποιος νοιάζεται για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ; Ηρώα για τον σαλεμένο εθνικοπατριώτη Κατσίφα να στήνονται, άλογα να στέλνονται στη Βόρεια Ελλάδα για να παρελάσουν, κι όλα τ΄ άλλα περισσεύουν. Ο δήμος του Άργους συνεχώς αποδεικνύει ότι μονάχα αυτή τη σκορδοκαΐλα έχει. Να υπερασπιστεί τον εθνικισμό, την καθαρότητα της φυλής και οι υπόλοιποι στον Καιάδα. Έχει κλίση η διάβαση στη γέφυρα της πλατείας; Κανένα πρόβλημα. Όσοι είναι αρτιμελείς δικαιούνται και να τη διασχίσουν. Για τους υπόλοιπους απαγορεύεται. Επισήμως. Με πινακίδα. Να κάτσουν σπίτι τους, στη γωνία τους. Αυτή η πόλη δεν είναι για όλους. Μια ακόμα καφρίλα με την υπογραφή των τοπικών αρχών. Κι ας είναι ένα διαρκές αδίκημα αυτή η απαγόρευση.

Η ειδήσεις της καθημερινότητας είναι ικανές να σε εξοντώσουν ψυχικά. Αλλά οι αρμόδιοι φροντίζουν να μην τις μαθαίνουμε. Θα μας δώσουν τις ειδήσεις που αυτοί θέλουν, με το περιεχόμενο όπως το θέλουν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr