Newsroom

Newsroom

Δείτε ποιος είναι ο Σουλτς που του σπάνε τα νεύρα οι Έλληνες

Μέρες που είναι, μιλάνε όλοι μιλάει και ο Μάρτιν Σουλτς. Σε χθεσινή του τηλεοπτική του εμφάνιση στο γερμανικό ZDF, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο απέδειξε για άλλη μια φορά το μέγεθος του πολιτικού του αναστήματος, λέγοντας στον αέρα ότι η ελληνική κυβέρνηση του σπάει τα νεύρα.

Μέρες που είναι, μιλάνε όλοι μιλάει και ο Μάρτιν Σουλτς. Σε χθεσινή του τηλεοπτική του εμφάνιση στο γερμανικό ZDF, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο απέδειξε για άλλη μια φορά το μέγεθος του πολιτικού του αναστήματος, λέγοντας στον αέρα ότι η ελληνική κυβέρνηση του σπάει τα νεύρα.

«Θα ήθελα, εάν μου επιτρέπετε, να πω κάτι για την ελληνική κυβέρνηση. Πραγματικά, από καιρού εις καιρό -συγχωρέστε με που θα το πω- μου σπάνε τα νεύρα, είτε είναι ο Βαρουφάκης είτε ο Τσίπρας», είπε ο Σουλτς, μιλώντας σε εκπομπή με θέμα «Ένωση εγωιστών: Η ενότητα της Ευρώπης σε κίνδυνο;» και στην οποία συμμετείχε ο εκ Τρικάλων ορμώμενος, Γιώργος Χόνδρος, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο γνωστός ποταμίσιος κ. Σουλτς

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μέρες από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο Μάρτιν Σουλτς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του στο πλαίσιο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Φαίνεται πως ο κ. Σουλτς δεν μπορεί ακόμα να χωνέψει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, για τη σύνθεση της οποίας έχει στο πρόσφατο παρελθόν εκφράσει τις αντιρρήσεις του. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο Μάρτιν Σουλτς είχε έρθει στην Αθήνα για να συναντήσει τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό και σε συνέντευξη που έδωσε αργότερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε ευθαρσώς ότι θα προτιμούσε να είχε επιλεχθεί ως κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ το Ποτάμι αντί για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

 

 

 

 

Στα μέσα Μαρτίου, πάλι μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες αυτή τη φορά, ο θεσμικός παράγοντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέδειξε για άλλη μια φορά αντιθεσμικά αντανακλαστικά κομματικού κλητήρα β’ διαλογής.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, ο Σουλτς είπε ότι συνάντησε «έναν πρωθυπουργό που κατάλαβε ότι είναι πρωθυπουργός και όχι μόνο πρόεδρος του κόμματος του», ζήτησε διαχωρισμό μεταξύ του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και της συζήτησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και υποστήριξε ότι οι λύσεις βρίσκονται στον διάλογο, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μπορούν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα.

Δύο μέρες μετά, παραχωρώντας συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine, τράβαγε για άλλη μια φορά το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας ως «λάθος» την κυβέρνησή του. «Νομίζω ότι ο τωρινός συνασπισμός του αριστερού κόμματος με τους δεξιούς λαϊκιστές είναι λάθος», είπε και ανέβασε σε δυσθεώρητα ύψη το επίπεδο δημόσιου διαλόγου: «σε σύγκριση με τον κ. Καμμένο, ο ελέφαντας στο κατάστημα με τις πορσελάνες μοιάζει με διπλωμάτη που ξέρει να ελίσσεται»


Σπάει τα νεύρα ακόμα και των Γερμανών.

Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα της Γερμανίας. Από το Die Linke, η Κάτια Κίπλινγκ επισήμανε ότι «φυσικά και οι ΑΝΕΛ δεν είναι ο ιδανικός σύμμαχος μιας αριστερής κυβέρνησης», ωστόσο ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως τιμητής, με δεδομένο ότι «οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες απέτυχαν παταγωδώς στο να τερματιστεί η παράλογη πολιτική της λιτότητας».

Όπως μετέδιδε η Deutsche Welle την ίδια μέρα, τις δηλώσεις Σουλτς επέκρινε και ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για οικονομικά ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Σβεν Γκίγκολντ κάλεσε και τις δυο πλευρές να σταματήσουν τις εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις, εκτιμώντας ωστόσο ότι όποιος συνεργάζεται με ένα ευρωσκεπτικιστικό και δεξιό, λαϊκίστικο κόμμα, θα πρέπει να είναι και έτοιμςος να δεχθεί σκληρή κριτική, την οποία σχηματοποίησε σε παρόμοια περίπτωση στην Αυστρία, όπου η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση της Βιέννης.

Ο Μάρτιν Σουλτς δέχθηκε πυρά ακόμα και από το κυβερνών συντηρητικό CDU, «Δεν είναι δουλειά μας να καλούμε εκλεγμένες κυβερνήσεις να τερματίζουν κυβερνητικές συνεργασίες», υποστήριξε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρόντεριχ Κίζεβετερ, τονίζοντας στη Handelsblatt ότι ο κ. Σουλτς «υπερέβη εδώ σαφέστατα τις αρμοδιότητές του».

Σοσιαλδημοκράτες σε ειδική αποστολή

Ψιλά γράμματα για τον σχεδόν επίτιμο πρόεδρο του Ποταμιού, που λίγες εβδομάδες μετά ξαναχτύπησε. Εν’ όψει του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα την Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην «δυσαρεστήσει» τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε συνέντευξή του σε Hannoversche Allegmeine Zeitung είπε λίγο πολύ ότι είναι κρίμα τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρχίσει να αποκαθιστά το κλίμα εμπιστοσύνης με την αποστολή της λίστας μεταρρυθμίσεων και την επίσκεψη στο Βερολίνο, να δυσαρεστήσει τους εταίρους της Ελλάδας. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει σε κίνδυνο την ενιαία στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας ως αντάλλαγμα για την βοήθεια από τη Μόσχα».

Για να μην υπάρχει αμφιβολία για τη στάση των Γερμανών Βενιζέλων, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, δήλωνε τότε για το ίδιο θέμα σε συνέντευξή του στην  Rheinische Post: «δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Αθήνα θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη για να πέσει στις ανοιχτές αγκάλες της Ρωσίας».

Τρίζουν τα κόκκαλα του Καρλομάγνου

Πολλά απ’ ότι δεν μπορούν να φανταστούν οι υποτακτικοί νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών πολιτικών, σαν τον Σουλτς, που πριν από τέσσερις μήνες έπαιρνε τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα για να του πει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα είναι «μία ιστορική νίκη, μία τεράστια επιτυχία» και σήμερα δηλώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του σπάει τα νεύρα, που πριν από τέσσερις μήνες έλεγε «θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μία αμοιβαία, αποδεκτή, βιώσιμη λύση» και σήμερα δηλώνει ότι «έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις, τώρα είναι υποχρεωμένη και η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της»,

Ενός πολιτικού που λίγο μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δήλωνε: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Η κυβέρνηση έκανε συμβιβασμούς και δεν είναι εύκολο να πείσει τους πολίτες να κάνουν λίγη περισσότερη υπομονή και να μειώσουν τις προσδοκίες που είχαν. Για τον λόγο αυτό, οι διαφορετικές ερμηνείες είναι κάτι το φυσιολογικό. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι από την μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος και από την άλλη οι ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να καταβάλλουν τώρα τα 7.5 δις ευρώ. Κερδίσαμε άλλους τέσσερις μήνες» (Euronews, 2/3).

Και σήμερα περιφέρεται από κογκλάβιο σε κογκλάβιο, αναλαμβάνοντας να κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για να περάσουν από πάνω οι Έλληνες ομοϊδέατες του: «Δεν θα υπάρξει τελική λύση ούτε σήμερα ούτε αύριο» (Tagesspiegel, 4/6). Και απειλεί, τηλεοπτικώς, ότι, αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αυτόματα θα τεθεί και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Για χάρη αυτού του πολιτικού γίγαντα της Ευρώπης συγκεντρώθηκε στο Άαχεν της Γερμανίας σχεδόν σύσσωμη η πολιτική της ηγεσία για την απονομή του βραβείου «Καρλομάγνος» στον  Μάρτιν Σουλτς. Παρουσία οκτώ πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αλλά και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης βραβεύθηκε για τη συμβολή του στην ενίσχυση του ευρωκοινοβουλίου, του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατικής νομιμοποίησης στην ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ τον χαρακτήρισε «μεγάλο Ευρωπαίο» αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά στα εγκώμια του προέδρου της Γερμανίας και πρώην πάστορα, Γιοαχίμ Γκάουκ, που το τερμάτισε: «Είναι ένας άνθρωπος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ένας άνθρωπος που δεν αποσιωπά και δεν σχετικοποιεί τα προβλήματα».

Ένας άνθρωπος που έχει αποκαλέσει τον Πάνο Καμμένο ελέφαντα και που του σπάει τα νεύρα ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας.

Τόση Ευρώπη είχαμε να δούμε από τον Μεσαίωνα.

Δολοφονία Καμπανού: Καταπέλτης η εισαγγελέας – «Προσχεδιασμένη επίθεση με ανθρωποκτόνο δόλο»

Δολοφονία Καμπανού: Καταπέλτης η εισαγγελέας – «Προσχεδιασμένη επίθεση με ανθρωποκτόνο δόλο»

Σε ό,τι αφορά τους “δώδεκα” η κα Κλιάμπα είπε ότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι είναι καλά…

Πόσο ενδιαφέρονται οι πολίτες για τις ευρωεκλογές; Και όμως πολύ! – Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο

Πόσο ενδιαφέρονται οι πολίτες για τις ευρωεκλογές; Και όμως πολύ! – Τι δείχνει το Ευρωβαρόμετρο

Πόσοι θα πήγαιναν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές - Πώς αξιολογούν οι πολίτες της Ευρώπη;

Ναύπλιο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ιερέας που έστειλε το χυδαίο βίντεο στον 12χρονο

Ναύπλιο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ιερέας που έστειλε το χυδαίο βίντεο στον 12χρονο

Αφέθηκε ελεύθερος έως τις 16/6, οπότε και θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης, αφέθηκε ο…