Επιχείρηση… υποβάθμισης του debate από τα κανάλια – Τι υποδηλώνουν οι επιλογές των δημοσιογράφων

Τα κανάλια φαίνεται να μην επενδύουν όπως παλιά στα debate των πολιτικών αρχηγών

debate

Σε μια επιχείρηση υποβάθμισης της αξίας του πολυσυζητημένου debate των πολιτικών αρχηγών έχουν επιδοθεί κάποιοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας που θα λάβουν μέρος στη διαδικασία, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό σε σχέση με τους λόγους που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις τους.

Χθες έγινε γνωστό ότι το MEGA αποφάσισε σε μια πρωτοφανή στα χρονικά κίνηση, να μην προβάλει το debate ζωντανά και αντ’ αυτού να μεταδώσει τον ημιτελικό του Champions League.

Το MEGA θα συμμετάσχει στη διαδικασία, εκπροσωπούμενο μάλιστα από την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, Ράνια Τζίμα, ωστόσο η απόφασή του να μην το προβάλλει ζωντανά δίνει έναν αιχμηρό τόνο υποβάθμισης της αξίας και της σημασίας του. Άλλωστε, ακόμη και το ότι στο debate θα λάβει μέρος η Ράνια Τζίμα, έχει και αυτό τη σημασία του, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενο, αφού πριν λίγες μόλις ημέρες έγινε γνωστό ότι το Μέγαρο Μαξίμου ακύρωσε συνέντευξη του πρωθυπουργού στο MEGA, σε μια προσπάθεια να αποφύγει να τον θέσει απέναντί της λόγω των σκληρών ερωτήσεων που συνηθίζει να κάνει σε όλους τους πολιτικούς που έχει απέναντί της.

Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου είχε ζητήσει η συνέντευξη να μετατεθεί χρονικά ώστε να συμπέσει με τη «βάρδια» της Κατερίνας Παναγοπούλου, την οποία το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούσε πιο φιλικό πρόσωπο. Όπως φαίνεται όμως, η απόφαση του MEGA οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέση όπου δεν θα καταφέρει να αποφύγει τη Ράνια Τζίμα, έστω και στο αποστειρωμένο περιβάλλον ενός debate.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηχηρή αντίδραση Ράνιας Τζίμα στην on-air δημοσιογραφική υπόδειξη Γεραπετρίτη (video)

Ωστόσο, το MEGA δεν είναι το μόνο κανάλι που φαίνεται να υποβαθμίζει τη διαδικασία.

Σε μια κίνηση έκπληξη, ο ANT1 ανακοίνωσε ότι δε θα εκπροσωπηθεί από τον κεντρικό παρουσιαστή του, τον Νίκο Χατζηνικολάου, αλλά από τον παλαίμαχο Γιώργο Παπαδάκη. Η επίσημη εξήγηση του κ. Παπαδάκη στην πρωινή του εκπομπή ήταν ότι η απόφαση του σταθμού ήταν τιμητική για τον ίδιο, ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι τελειώνει σε κάποιον καιρό η δημοσιογραφική του καριέρα. Ωστόσο, η απόφαση αυτή καθεαυτή του σταθμού να επιλέξει άλλο πρόσωπο αντί για το βασικό του ειδησεογραφικό «πρόσωπο», το οποίο μάλιστα τυχαίνει να έχει συνδεθεί με τα debate όσο λίγοι, δείχνει μια τάση υποβάθμισης της διαδικασίας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση του OPEN να μη στείλει ούτε τον παρουσιαστή του κεντρικού του δελτίου ειδήσεων του Σαββατοκύριακου, Νίκο Στραβελάκη, ούτε την παρουσιάστρια του δελτίου τις καθημερινές, Ματίνα Παπαδέα, αλλά αντιθέτως να στείλει έναν έμπειρο και ικανό μεν, αλλά όχι κεντρικό παρουσιαστή, τον Παναγιώτη Στάθη.

Από την άλλη πλευρά, ο Alpha, το Star και ο ΣΚΑΪ μένουν πιστοί στην παράδοση εκπροσωπούμενα από τους κεντρικούς παρουσιαστές τους, τον Αντώνη Σρόιτερ, τη Μάρα Ζαχαρέα και τη Σία Κοσιώνη αντίστοιχα. Εκ μέρους της ΕΡΤ, τον συντονισμό αναλαμβάνει, επίσης «παραδοσιακά», ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου Γιώργος Κουβαράς.

Debate: Αποστειρωμένο και αντι-τηλεοπτικό για μια ακόμη φορά

Πάντως, τόσο η διαδικασία, όσο και η επιλογή των ΜΜΕ που εκπροσωπούνται στο debate, έχουν δεχτεί δικαιολογημένα σφοδρές επικρίσεις. Η διαδικασία των παράλληλων μονολόγων των πολιτικών αρχηγών, το στενό χρονικό πλαίσιο, το δικαίωμα μόλις μίας follow-up ερώτησης από τον δημοσιογράφο για κάθε ερώτηση, και βεβαίως η απαγόρευση διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, οδηγεί μαθηματικά σε μια ακόμη αντιτηλεοπτική διαδιασία. Ιδιαίτερα το ζήτημα της απαγόρευσης του διαλόγου μεταξύ των αρχηγών, την οποία συναποφάσισαν τα κόμματα στη διακομματική επιτροπή, αποτυπώνει το έλλειμμα πολιτικού πολιτισμού, αλλά και τη φοβία ορισμένων (ή ενός) εξ’ αυτών να αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Άλλωστε ακόμη και το γεγονός των προκαθορισμένων θεματικών στις οποίες θα κληθούν να ενταχθούν οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις μειώνει δραματικά την ελευθερίας τους να ρωτήσουν για όποιο θέμα οι ίδιοι θεωρούν σημαντικό.

Ταυτόχρονα,  η απόφαση για μία ακόμη χρονιά στο debate να εκπροσωπηθούν μόνο τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, βγάζει εκτός κάδρου τις εκατοντάδες εφημερίδες, sites και ραδιοφωνικούς σταθμούς τα οποία υπηρετούν συστηματικά την ενημέρωση εκατομμυρίων πολιτών, πολλοί εκ των οποίων επιλέγουν συνειδητά μάλιστα να μην ενημερώνονται από την τηλεόραση. Ο αποκλεισμός από το debate όλων των άλλων ΜΜΕ πλην των 7 πανελλαδικών τηλεοπτικών σταθμών οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του εύρους των ερωτήσεων και των θεμάτων που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MEGA… βόμβα για το debate: Στέλνει τη Ράνια Τζίμα, αλλά θα παίζει Champions League

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

6182087

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

Ευθεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με την αποφυλάκιση του…

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Τσεκο΄θρι

Θρίλερ στο Κιλκίς: Επιτέθηκε στους γονείς του και απείλησε αστυνομικούς με τσεκούρι – Έσπασε και το περιπολικό

Ο 51χρονος άνδρας όταν εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς τους επιτέθηκε εκ νέου με ένα μικρότερο…

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

5777998

Οικογένεια Φύσσα για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Mέγιστη προσβολή των θυμάτων της Χρυσής Αυγής»

«Ο εν λόγω καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δεν έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας από…

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Σαττι

Η καλύτερη διασκευή του «Ζαριού» έγινε από μαγαζί με κάρβουνα – «Τηλέφωνο θα πάρω τον Κολίτσα, Τρίκαλα καλέ όχι Καρδίτσα…» (video)

Υποψηφιότητα για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς θέτει το συγκεκριμένο μαγαζί