Newsroom

Newsroom

Βόρεια Ιρλανδία: Προς ιστορική νίκη το Σιν Φέιν

Οι ψηφοφόροι της Βόρειας Ιρλανδίας επέλεξαν τη 45χρονη Ιρλανδή ρεπουμπλικανή Μισέλ Ο'Νιλ για να ηγηθεί της τοπικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς το Σιν Φέιν -που εδώ και χρόνια ήταν το δεύτερο κόμμα της Βορειοϊρλανδικής Sσυνέλευσης- αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με ψήφους-ρεκόρ.  

Sinn Fin

Με μεγάλο μέρος των ψήφων καταμετρημένο το βράδυ της Παρασκευής, το Σιν Φέιν φαίνεται ότι κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, που θα της επιτρέψει να ορίσει τον πρώτο υπουργό στην κυβέρνηση της επικράτειας. 

Το αριστερό κόμμα μετά την καταμέτρηση της πρώτης προτίμησης των ψηφοφόρων ήρθε πανηγυρικά πρώτο καθώς συγκέντρωσε το 29% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, γεγονός πρωτοφανές για στην ιστορία της χώρας. Δεύτερο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα Ενωτιστών (DUP), με 21,3%, ενώ το Κόμμα Συμμαχίας της Βόρειας Ιρλανδίας (ΑΡΝΙ) έρχεται τρίτο με 13,5%. Με 47 από τις 90 έδρες της Συνέλευσης να έχουν ήδη ανακοινωθεί, το Sinn Féin κερδίζει τις 18 από αυτές, το DUP ακολουθεί με 12 και το Κόμμα Συμμαχίας με 8 έδρες. 

Η καταμέτρηση έχει διακοπεί και στα τρία κέντρα καταμέτρησης με μόλις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες να έχουν ολοκληρωθεί.

Η αντιπρόεδρος του Sinn Féin Μισέλ Ο’Νιλ, ο αρχηγός του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον και η επικεφαλής του Κόμματος Συμμαχίας Ναόμι Λονγκ έχουν ήδη εκλεγεί.

 

 

Το DUP προειδοποίησε, πάντως, ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε μία τοπική κυβέρνηση με πρωθυπουργό από το Σιν Φέιν εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν επιτύχουν σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το ειδικό τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

«Μέχρι να επιτύχουμε αυτήν την πρόοδο, ξεκαθάρισα ότι δεν πρόκειται να προτείνω υπουργούς», δήλωσε ο επικεφαλής του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον στην ιρλανδική τηλεόραση, αναφερόμενος στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που διέπει το εμπόριο μετά το Brexit.

Τι θα κάνει το DUP

Σύμφωνα με τον Guardian, ένα  μποϊκοτάζ του DUP θα μπορούσε να καθυστερήσει τον σχηματισμό μιας νέας τοπικής κυβέρνησης,  εκτός εάν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας με την ΕΕ, όπως απαιτεί το DUP.

Αυτό θα έθετε ένα ερωτηματικό σχετικά με το να γίνει η O’Neill, πρωθυπουργός, αλλά δεν θα άλλαζε τον βαθύ ψυχολογικό αντίκτυπο μιας νίκης του Σιν Φέιν.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, κινητήριος δύναμη των πολιτικών εξελίξεων στη Βόρεια Ιρλανδία υπήρξε το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα. Φαίνεται, όμως, ότι οι διαρκείς διαφωνίες για το «πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», που προέκυψε μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, σχετικά με τη δασμολόγηση των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας και την άνευ δασμών διακίνηση προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, του προκάλεσε σημαντική φθορά. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα θέλει να καταργήσει τη συμφωνία. Ταυτόχρονα, μείωση των ποσοστών του ενδέχεται να προκάλεσαν και οι εσωκομματικές διαμάχες. Την τελευταία τριετία έχει αλλάξει τρεις επικεφαλής.

Αντιθέτως, το Σιν Φέιν είναι το δημοφιλέστερο κόμμα τόσο στη Βόρεια Ιρλανδία όσο και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενίσχυσε σημαντικά τη δύναμή του μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος υπέρ της ενότητας της Ιρλανδίας, κυρίως μετά το Brexit.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει