Βολιβία: Νέα κυβέρνηση από την Άνιες, έτοιμος να επιστρέψει ο Μοράλες

Η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος Άνιες διόρισε νέα κυβέρνηση, την ώρα που ο Έβο Μοράλες δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα

volivia

Διορισμός νέας κυβέρνησης, προκήρυξη εκλογών: σε μια Βολιβία που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, η αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρος Τζανίνε Άνιες προσπάθησε χθες Τετάρτη να καλύψει το πολιτικό κενό που άφησε η αναγκαστική παραίτηση του Έβο Μοράλες, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα του για να «κατευνάσει» την κατάσταση.

Την πρώτη ημέρα αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της η Άνιες, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον Μοράλες και των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο χωριό Γιαπακανί, στην ανατολική Βολιβία, όχι μακριά από τη Σάντα Κρους, ένας 20χρονος άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι την ώρα που είχαν ξεσπάσει επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Από την αρχή της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων οι οκτώ από σφαίρες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της γενικής εισαγγελίας που δημοσιεύθηκε χθες.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην πρωτεύουσα Λα Πας.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έριξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα σε ταραχές που ξέσπασαν κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, την ώρα που η Άνιες ανακοίνωνε την νέα διοίκηση του στρατού στη διάρκεια επίσημης τελετής.

Περίπου 3.000 διαδηλωτές συνέρρευσαν χθες το απόγευμα στο κέντρο της πρωτεύουσας από τη γειτονική πόλη Ελ Άλτο, ένα από τα προπύργια του Μοράλες.

Από το Μεξικό όπου έχει καταφύγει ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα του για να «κατευνάσει» την κατάσταση.

«Αν ο λαός μου το ζητήσει, είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε (στη Βολιβία)», τόνισε ο Μοράλες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Θα επιστρέψουμε, αργά ή γρήγορα», διαβεβαίωσε καλώντας σε «εθνικό διάλογο» προκειμένου να επιλυθεί η κρίση.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Άνιες ως πρόεδρο τη Βολιβίας.

«Οι ΗΠΑ εξαίρουν την απόφαση της βολιβιανής γερουσιαστή Τζανίνε Άνιες να αναλάβει την ευθύνη να γίνει μεταβατική πρόεδρος και να οδηγήσει τη χώρα της σε αυτή την δημοκρατική μετάβαση βάσει του Συντάγματος της Βολιβίας και σύμφωνα με τις αρχές της Διαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση της Άνιες από την Ουάσινγκτον.

Ο Μοράλες καταδίκασε την ανακοίνωση. «Καταδικάζουμε την απόφαση του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ να αναγνωρίσει την ντε φάκτο και αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της δεξιάς», έγραψε στο Twitter, εκτιμώντας ότι «το πραξικόπημα που προκάλεσε τον θάνατο των αδελφών μου στη Βολιβία είναι μια πολιτική και οικονομική συνωμοσία που προέρχεται από τις ΗΠΑ».

Κλείσιμο του κοινοβουλίου;

Παράλληλα η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος άρχισε να σχηματίζει την κυβέρνησή της, ανακοινώνοντας τα ονόματα έντεκα υπουργών. Ο πανεπιστημιακός και πρώην διπλωμάτης Κάρεν Λονγκάρι ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και ο δεξιός γερουσιαστής Αρτούρο Μουρίγιο το υπουργείο Εσωτερικών.

Η 52χρονη, σχεδόν άγνωστη μέχρι πρότινος, δικηγόρος ορκίστηκε την Τρίτη με τη Βίβλο στα χέρια. Εκτός από τον σχηματισμό κυβέρνησης, η άλλη προτεραιότητα της Άνιες είναι να ορίσει νέα εκλογική επιτροπή ενόψει της προκήρυξης νέων προεδρικών εκλογών, για τις οποίες η ίδια έχει ορίσει την 22α Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία.

Εξάλλου η νέα ομάδα που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Βολιβίας εξετάζει και ένα ακόμη ενδεχόμενο: να κλείσει το κοινοβούλιο ώστε να παρακάμψει το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του Μοράλες που διαθέτει την πλειοψηφία, και να μπορέσει να κυβερνήσει με την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, αναφέρει πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…