Newsroom

Newsroom

Βερολίνο: Στέλνουν σπίτι του τον Γερμανό αρχικατάσκοπο

Δύο χρόνια πριν την κανονική λήξη της θητείας του ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας BND Γκέρχαρντ Σίντλερ, αποχωρεί. Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το γεγονός, ωστόσο δεν έκανε γνωστό τον λόγο γι' αυτή την αιφνιδιαστική αλλαγή.

5720997b1dc5246c1f8b4a7f

Η κίνηση γίνεται έναν χρόνο μετά τις αποκαλύψεις ότι η BND βοήθησε την NSA να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους συμμάχους.

Οι επιθέσεις τζιχαντιστών τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες και τον Νοέμβριο στο Παρίσι έφεραν στο φως προβλήματα στον τρόπο που οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται μεταξύ τους.

Σε σύντομη δήλωση, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ότι ο Σίντλερ, ο οποίος διευθύνει την BND από το 2012 και δεν επρόκειτο να αποχωρήσει έως το 2018, θα αντικατασταθεί την 1η Ιουλίου από τον Μπρούνο Καλ, αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ακίνητη περιουσία της κυβέρνησης.

«Η BND αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, που αφορούν όλες τις πλευρές της δουλειάς της», δήλωσε ο Αλτμάιερ.

«Αυτές περιλαμβάνουν την εξέλιξη της αποστολής της υπό το φως της αλλαγής των προκλήσεων για την ασφάλεια, την αναβάθμιση της υπηρεσίας όσον αφορά το τεχνικό μέτωπο και το προσωπικό, τις οργανωτικές και τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν από την κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με την NSA (σ.σ.: η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) και τη μεταφορά μεγάλων τμημάτων της BND από το Πούλαχ στο Βερολίνο», πρόσθεσε.