ΛΚ

Λευτέρης Κρέτσος

Βέλτιστες Πρακτικές εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη για σωστούς εργοδότες

«Ο Superman της εργοδοσίας,  Κωστής Χατζηδάκης είναι εδώ και ήρθε να σε σώσει με το νέο του νομοσχέδιο»

175643703 10159313408353464 5926517799412739503 n 1024x768 3

Είσαι εργοδότης και πληρώνεις πολλά για υπερωρίες; Είσαι διευθυντής προσωπικού και δεν μπορείς να απολύσεις τους παλιούς υπαλλήλους; Έχεις ενοχληθεί από τους συνδικαλιστές και τους Επιθεωρητές Εργασίας; Έχεις βαρεθεί να βλέπεις τους εργαζόμενους να καπνίζουν σαν τον Πολάκη στο διάλειμμα; Φοβάσαι ότι η Ελένη θα μείνει έγκυος; Θέλεις ο Κώστας να δουλεύει πρωϊ και απόγευμα ακόμη και τις Κυριακές; Θέλεις να βγάλεις και από τη μύγα ξύγκι; 

Ο Superman της εργοδοσίας,  Κωστής Χατζηδάκης είναι εδώ και ήρθε να σε σώσει με το νέο του νομοσχέδιο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τους εργαζόμενους να κάνουν μια ατομική αίτηση με την οποία επιθυμούν:

α) να εργάζονται  κάποιες ημέρες και εβδομάδες παραπάνω δίχως μισθολογική προσαύξηση (ατομική διευθέτηση).

β) να πάρουν μια άδεια άνευ αποδοχών μέχρι ένα έτος (υπάρχει και δυνατότητα παράτασης).

δ) να μετατρέψουν το ωράριο εργασίας τους σε ωράριο μειωμένης απασχόλησης (μονομερής επιβολή μερικής απασχόλησης).

ε) να εργάζονται από το σπίτι τους (τηλεργασία).

ζ) να λαμβάνουν γονική άδεια (τμηματικά ή συνεχόμενα).

Κάλεσε έναν, έναν τους εργαζόμενους στο γραφείο σου. Στη συνέχεια δώσε τους την αίτηση που θες να υπογράψουν συμπληρωμένη ανάλογα με τον προγραμματισμό σου. Μετά από αυτό θα απασχολείς κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, εντός και εκτός επιχείρησης, όσες ώρες και όποτε θέλεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Τόσο απλά και τόσο εύκολα.

Και αν όλα αυτά δεν σου αρκούν για να μειώσεις το κόστος εργασίας μην ανησυχείς. Ο Superman της εργοδοσίας Κωστής Χατζηδάκης είναι εδώ για σένα:

1) Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Θα γίνουν βέβαια κάποια στιγμή στο (άδηλο) μέλλον, αλλά μέχρι τότε θα έχεις κάνει το κουμάντο σου με ατομικές συμφωνίες διευθέτησης κτλ. Χωρίς συνδικάτα και με το ΣΕΠΕ σε αδράνεια ποιος θα κάνει άλλωστε τον έλεγχο; 

2) Είναι νόμιμο πλέον να μπορεί να δουλεύει κάποιος δύο ώρες το πρωί και δύο το βράδυ (Γιατί οι μερικά απασχολούμενοι να μην έχουν δικαίωμα στο σπαστό ωράριο; Γιατί να βρίσκουν δουλειά και αλλού; Μια οικογένεια δεν είμαστε;). 

3) Και στα καταστήματα και στη βιομηχανία και παντού θα αυξηθεί το νόμιμο όριο ημερήσιων και εβδομαδιαίων υπερωριών (στα σούπερ μαρκετ με υπουργική απόφαση ήδη επεκτάθηκε το ωράριο λειτουργίας).

4) Και αν θέλεις και άλλες υπερωρίες, πέρα δηλαδή των 3 ωρών ημερησίως και των 150 ωρών ανά έτος μπορείς να ζητήσεις περισσότερες από την κυρία Στρατινάκη (Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας). Γιατί να προσλάβεις νέους εργαζόμενους που δε γνωρίζεις εκ των προτέρων την απόδοση τους; Βάλε τους δικούς σου δοκιμασμένους ανθρώπους να κάνουν και άλλες υπερωρίες τώρα που είναι φθηνότερες και περισσότερες.

5) Μπορείς και εσύ να προτείνεις την άδεια άνευ αποδοχών στον εργαζόμενο (αν αρνηθεί ξέρεις τί πρέπει να κάνεις).  

6) Μπορείς να βάζεις ως όρο κατά τη διαδικασία πρόσληψης νέων εργαζομένων την εφαρμογή ατομικής διευθέτησης (αν αρνηθούν ξέρεις τί πρέπει να κάνεις).  

7) Μπορείς να βάλεις πρόσθετα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας είτε αναζητώντας τυπικούς όρους ακυρότητας της συνδικαλιστικής οργάνωσης (για πλάκα νομίζεις θα έχεις πρόσβαση στο «φακέλωμα» του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων;) είτε ζητώντας από κάποιο «αφοσιωμένο» εργαζόμενο να καταγγείλει πράξεις ψυχολογικής βίας. Με το νέο νόμο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καθίστανται υπεύθυνες ακόμη για πράξεις τρίτων, όπως προβοκάτσιες ή φραστικές αντιπαραθέσεις. 

8) Μπορείς επίσης να βάλεις φίλους και «αφοσιωμένους» εργαζόμενους να ψηφίζουν στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, οι οποίες θα διεξάγονται πλέον δίχως παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου τόσο στην εκλογική διαδικασία όσο και στην εκλογή εφορευτικής επιτροπής. Υποτίθεται ότι το Υπουργείο Εργασίας κάποια στιγμή στο (άδηλο) μέλλον θα προσφέρει δωρεάν το πληροφοριακό σύστημα και τις πλατφόρμες για τις ψηφοφορίες απεργίας, στις οποίες θα πρέπει να συμμετέχει το 50% τουλάχιστον των οικονομικώς τακτοποιημένων μελών. Τότε, ίσως, μάθουμε και πώς θα διασφαλίζεται η μυστικότητα, η διαφάνεια και η ταυτοπροσωπία.

9) Αν δε μπορέσεις όμως να σταματήσεις την απεργία μην ανησυχείς. Ο νέος νόμος προβλέπει κατά τη διάρκεια της απεργίας και  προσωπικό ασφαλείας και προσωπικό εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου με στόχο την παροχή ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας υπηρεσιών, η οποία αντιστοιχεί στο 1/3 της συνήθους παρεχόμενης υπηρεσίας (Πώς ορίζεται αυτό το 1/3 μόνο εσύ το γνωρίζεις).

10) Μπορείς πλέον να σταματήσεις τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην έναρξη τους ή ακόμη και μετά την υπογραφή συλλογικής συμφωνίας προσφεύγοντας στα δικαστήρια αν αμφισβητήσεις την  αντιπροσωπευτικότητα της συνδικαλιστικής οργάνωσης ή αν διαπιστώσεις ότι δεν έχουν επικαιροποιήσει όλα τους τα στοιχεία στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων. Μην παραλείψεις να ασκήσεις έφεση κατά πρωτόδικων αποφάσεων για να κερδίσεις χρόνο. 

11) Και αν δε θες ο ίδιος για λόγους αρνητικής δημοσιότητας να προσφύγεις στα δικαστήρια μπορείς να βάλεις έναν «αφοσιωμένο» εργαζόμενο να το κάνει. Με άλλα λόγια γίνεται πιο εύκολο να μην έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ αναστέλλεται η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αν γίνονται ακόμη και αβάσιμες αγωγές κατά διαιτητικής απόφασης.

12) Αν το δικαστήριο κρίνει άκυρη μια (αναιτιώδη) καταγγελία σύμβασης εργασίας δεν είσαι υποχρεωμένος να επαναπροσλάβεις τον εργαζόμενο, αλλά η απόλυση έχει πλέον μόνο αποζημιωτικό χαρακτήρα. Ένα ακόμη γενναίο βήμα της κυβέρνησης της ΝΔ για σένα μετά την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης.

13) «Βάπτισε» κάποιους εργαζόμενους διευθυντικά στελέχη μέχρι να προκύψει η εξουσιοδοτική για το ποιοι θα θεωρούνται τέτοια στελέχη (και αυτή η εξουσιοδοτική παραπέμπεται στο άδηλο μέλλον). Έτσι θα αποφύγεις πολλούς περιορισμούς για τα χρονικά όρια εργασίας τους και θα εμπλουτίσεις το καθηκοντολόγιο διαφόρων εργαζομένων εντός ή εκτός επιχείρησης.

14) Σημαντικό είναι επίσης ότι:
– Τα κατώτατα όρια αμοιβών δεν θα αυξηθούν, οπότε δε θα αυξηθεί το μισθολογικό κόστος και το κόστος των νόμιμων υπερωριών ακόμη και όταν η οικονομία πάρει τα πάνω της. 
– Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις μπορούν νομίμως να λειτουργούν την Κυριακή. 
– Απαγορεύεται επίσης το διάλειμμα άνω των 30 λεπτών ακόμη και για τις πιο επίπονες και κοπιαστικές εργασίες (η σκληρή εργασία δε σκότωσε ποτέ κανέναν που έλεγε και ο Ρήγκαν. Βέβαια αυτός το έλεγε για πλάκα ο Χατζηδάκης μάλλον το εννοεί).

15) Τέλος, μην ξεχνάς ότι ο μεγάλος σου σύμμαχος στην αξιοποίηση των ευεργετημάτων Χατζηδάκη θα είναι πάντα η ανεργία και κυρίως ο φόβος της. Δε χρειάζεται να πείσεις τους εργαζόμενους να υπογράψουν αυτά που θέλεις θυμίζοντας τους ότι πρέπει να πάνε να μαζέψουν τις ελιές ή ότι πρέπει να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Τα ξέρουν αυτά πολύ καλά. Θύμισε τους μόνο ότι υπάρχει ανεργία, ότι είναι δύσκολο να βρουν δουλειά και ότι εφαρμόζεται πλέον ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Θύμισε τους ότι το επίδομα ανεργίας είναι λιγότερο από 600 ευρώ και ότι τα παιδιά τους πάνε φροντιστήριο ή σπουδάζουν. Θύμισε τους ότι πάτησαν τα 55 ή ότι ζουν ακόμη με τους γονείς τους. Και αν διαμαρτυρηθούν πες τους ότι θα πεις τα χειρότερα για αυτούς στον επόμενο εργοδότη. 

Αν βέβαια ανήκεις στη ρομαντική φυλή των ανθρώπων και θέλεις να πηγαίνει καλά η επιχείρηση σου επειδή είναι χαρούμενο το προσωπικό σου τότε δε χρειάζεσαι το νόμο Χατζηδάκη. Αν πιστεύεις ότι αν υπάρχουν σωματεία, καλύτεροι μισθοί και ανθρώπινο ωράριο δεν θα υπάρχουν ατυχήματα, χαμένες ημέρες εργασίας και κακό εργασιακό κλίμα, αλλά υψηλότερη παραγωγικότητα τότε δε χρειάζεσαι το νόμο Χατζηδάκη. Αν θεωρείς ότι η φτώχεια και η ανέχεια δεν θα κάνει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες σου μεγαλύτερη τότε δε χρειάζεσαι το νόμο Χατζηδάκη. Αν θεωρείς την καλή σου φήμη ως ένα σημαντικό άυλο κεφάλαιο για να προσελκύεις τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους της αγοράς τότε δε χρειάζεσαι το νόμο Χατζηδάκη.

Δυστυχώς για σένα τον χρειάζονται αυτοί που θα τον εφαρμόσουν. Ευτυχώς όμως θα μάθουμε όλοι και όλες ποιοι είναι αυτοί έστω και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο άμεσο και όχι άδηλο μέλλον.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Ξανά αντικείμενο συζήτησης μετά από νέα φωτογραφία – «Έχει σωσία, δεν είναι αυτή»

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»