Αυτή είναι η ιστορία του «Catman του Χαλεπίου» που σώζει τις γάτες του πολέμου (Εικόνες)

Με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίζεται πλέον για 14η μέρα, η σελίδα Pet Pirate the Pet Shop προχώρησε σε μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, με τίτλο «Η ιστορία του Catman του Χαλεπίου».  

275379337 505038161223921 8056344254867742805 n

Στην επανάσταση που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Συρία, ένας άνθρωπος, ο 43χρονος Mohammed Alaa al-Jaleel, που θεωρείται ο άνθρωπος Cat Aleppo, σώζει τις γάτες του πολέμου – Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία που αναδεικνύει ότι ο πόλεμος παίρνει το φόρο σε όλους τους πολίτες της γης – συμπεριλαμβανομένων των ζώων της.

Με φόντο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίζεται πλέον για 14η μέρα, η σελίδα Pet Pirate the Pet Shop προχώρησε σε μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook, με τίτλο «Η ιστορία του Catman του Χαλεπίου».

Ακολουθεί το κείμενο, όπως αναρτήθηκε από τη σελίδα:

Ο Catman του Χαλεπίου, Mohammad Aljaleel, άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων όταν το καταφύγιο του εμφανίστηκε σε βίντεο του BBC το 2016.

Λίγο μετά, λόγω των εχθροπραξιών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Χαλέπι, όμως πια έχει επιστρέψει και συνεχίζει τη δράση του σε μια περιοχή κοντά στο Χαλέπι, βοηθώντας παιδιά και ζώα.

Λίγες εβδομάδες μετά το ρεπορτάζ του BBC, ο Mohammad Aljaleel (γνωστός σε όλους ως Alaa) παρακολουθούσε αβοήθητος το καταφύγιο για τις γάτες του να βομβαρδίζεται αρχικά και στη συνέχεια να εκπέμπεται αέριο χλωρίου,κατά τη διάρκεια των έντονων τελευταίων σταδίων της πολιορκίας του Χαλεπίου. Οι περισσότερες από τις 180 γάτες του χάθηκαν ή σκοτώθηκαν.Όπως χιλιάδες άλλοι πολίτες, παγιδεύτηκε στο ανατολικό μισό της πόλης κάτω από συνεχείς βομβαρδισμούς από ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.Καθώς η πολιορκία έφθινε, αναγκάστηκε να μεταφερθεί από τη μια συνοικία του Χαλεπίου στην άλλη, βλέποντας ασύλληπτες σκηνές καταστροφής. Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια, συνέχισε να φροντίζει τις λίγες γάτες που επέζησαν και να διασώζει ανθρώπους που τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς, οδηγώντας τους σε υπόγεια νοσοκομεία.

Όταν η πόλη έπεσε τον Δεκέμβριο του 2016, έφυγε με μια συνοδεία, με το φορτηγό του γεμάτο τραυματίες και τις τελευταίες έξι γάτες από το καταφύγιο. «Πάντα ένιωθα ότι είναι καθήκον και χαρά μου να βοηθάω ανθρώπους και ζώα όποτε χρειάζονται βοήθεια», λέει ο Alaa «Πιστεύω ότι όποιος το κάνει αυτό θα είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, εκτός από τυχερός στη ζωή του». Μετά από μια σύντομη ανάρρωση στην Τουρκία, επέστρεψε λαθραία στη Συρία,φέρνοντας μαζί του μια τουρκική γάτα για παρέα και ίδρυσε ένα νέο καταφύγιο για γάτες, μεγαλύτερο και καλύτερο από το πρώτο, στο Kafr Naha, ένα χωριό στη δυτική ύπαιθρο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση του Χαλεπίου. Χρησιμοποιώντας το ίδιο μοντέλο crowdfunding που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στο ανατολικό Χαλέπι, εστάλησαν κεφάλαια από γατόφιλους από όλο τον κόσμο μέσω Facebook και Twitter. Αλλά ο Alaa πάντα δούλευε προς όφελος της κοινότητας, καθώς και των ίδιων των γατών. Στο Χαλέπι, αυτός και η ομάδα βοηθών του αγόρασαν γεννήτριες, έσκαψαν πηγάδια και μάζεψαν τρόφιμα. Ακόμη και στο απόγειο του βομβαρδισμού, διεξήγαγαν μαθήματα φιλοζωιας για παιδιά, για να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους. Έφτιαξαν επίσης μια παιδική χαρά όπου τα παιδιά μπορούσαν να ξεφύγουν για λίγο από τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω τους. Το νέο καταφύγειο επεκτάθηκε και περιλαμβάνει ορφανοτροφείο, νηπιαγωγείο και κτηνιατρική κλινική. Ο Alaa και η ομάδα του μοιάζουν με μια μικρή αναπτυξιακή εταιρεία, η οποία παρέχει υπηρεσίες που η κυβέρνηση και οι διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προσφερουν. Πιστεύει ακράδαντα ότι η βοήθεια των παιδιών να φροντίζουν τα ευάλωτα ζώα τους διδάσκει τη σημασία της καλοσύνης προς όλα τα ζωντανά πλάσματα και βοηθά να θεραπεύσουν τα δικά τους τραύματα πολέμου. «Τα παιδιά και τα ζώα είναι οι μεγάλοι χαμένοι στον πόλεμο της Συρίας», λέει «Είναι οι ενήλικες που τόσο συχνά συμπεριφέρονται άσχημα».

Ως αγόρι που μεγάλωνε στο Χαλέπι, ο Alaa φρόντιζε πάντα τις γάτες, παρακινώντας τους φίλους του να κάνουν το ίδιο, παρόλο που το να κρατά γάτες και σκύλους ως κατοικίδια δεν συνηθίζεται στη Συρία ή στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Άρχισε να εργάζεται σε ηλικία 13 ετών, ως ηλεκτρολόγος, αλλά στράφηκε και σε πολλές άλλες δουλειές όπως ζωγράφος, διακοσμητής, ειδικός στην πληροφορική, εγκαταστάτης δορυφορικών πιάτων…εμπορευόταν ακόμη και παιχνίδια μεταξύ Λιβάνου και Συρίας. Δούλεψε σκληρά και έμαθε πώς να επιβιώνει στα δύσκολα.«Η σκόνη να γίνει χρυσός στα χέρια σου, Αλάα», έλεγε η μητέρα του. Το όνειρό του ήταν να γίνει πυροσβέστης όπως ο πατέρας του και να εργαστεί στην έρευνα και τη διάσωση, αλλά τέτοιες δουλειές μοιράζονταν μόνο σε όσους είχαν διασυνδέσεις και η διασύνδεση μέσω του πατέρα του δεν ήταν αρκετή.Έτσι για χρόνια οι αιτήσεις του απορρίπτονταν. “Φυσικά δεν θα ευχόμουν ποτέ έναν πόλεμο για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου.Μακάρι να μπορούσα να είχα πετύχει αυτά τα πράγματα χωρίς τα βάσανα που έχω δει”, λέει. «Ο Θεός με ευλόγησε βάζοντάς με σε μια θέση όπου θα μπορούσα να βοηθήσω τους ανθρώπους όντας άνθρωπος διάσωσης, αλλά ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν φανταζόμουν ποτέ έναν πόλεμο σαν αυτόν για τον λαό μου ή για τη χώρα μου, ή ακόμα και για ένα ζώο». Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας στο Χαλέπι επισκεπτόταν γηροκομεία χριστιανών και μουσουλμάνων, μοιράζοντας τρόφιμα. Εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα τον επέπληταν τακτικά, αποκαλώντας τον καφίρ, άπιστο, αλλά εκείνος συνέχισε.”Ο προφήτης μας ο Μωάμεθ ήταν καλός με όλους. Μίλησε με όλους τους Χριστιανούς και τους Εβραίους. Πιστεύω στον Μωυσή, τον Ιησού και τον Μωάμεθ, γιατί όλοι είχαν έναν ευγενή στόχο. Είμαι μουσουλμάνος, αλλά δεν είμαι φανατικός. Απλώς παίρνω από τη θρησκεία ό,τι είναι καλό και από το οποίο μπορώ να μάθω πράγματα», λέει ο Alaa.

Η περιοχή που ζεί ελέγχεται από τους αντάρτες και τώρα ο Alaa είναι ημι-παράνομος και όταν ισχυρές συμμορίες συνειδητοποίησαν ότι λάμβανε χρήματα για το καταφύγιο, προσπάθησαν να τον απαγάγουν. Δεν τον βομβάρδιζαν πλέον, αλλά η ζωή του ήταν ακόμα σε κίνδυνο. Εκτός από γάτες, το νέο καταφύγιο έχει σκύλους, μαϊμούδες, κουνέλια,μια κότα που νομίζει ότι είναι γάτα και ένα αραβικό καθαρόαιμο άλογο. “Έχουν απομείνει τόσο λίγα καθαρόαιμα άλογα στη Συρία τώρα που ανησυχώ μήπως δεν

του βρω φοράδα για αναπαραγωγή. Σκοπεύω να παίξω τον ρόλο μιας παραδοσιακής Σύριας μητέρας και να προσπαθήσω να του βρω γυναίκα, ώστε να κάνει παιδιά και να ξεκινήσει δημιουργώντας ξανά τον πληθυσμό των καθαρόαιμων αλόγων στη Συρία», λέει ο Alaa. Όλα τα ζώα έχουν ονόματα δωσμένα από τον Alaa. Μια επιθετική ασπρόμαυρη γάτα που ήρθε στο καταφύγιο, έκλεβε φαγητό και τρομοκρατούσε όλες τις υπόλοιπες γάτες είχε το παρατσούκλι αλ Μπαγκντάντι, από τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

“Φυσικά, αυτή η γάτα ήταν ένα εκατομμύριο φορές καλύτερη από εκείνον τον κακό δολοφόνο αλ Μπαγκντάντι, αλλά αυτό το όνομα ήρθε στο μυαλό μου επειδή η παρουσία του στο καταφύγιο συνέπεσε με την άφιξη των συμμοριών του ΙΚ στο Χαλέπι”, λέει ο Alaa. Σε ένα μεγάλο τζίντζερ γάτο δόθηκε ένα χτένισμα Τραμπ και τον βάφτισαν The Orange President of the Sanctuary. Ένα ζευγάρι γρήγορες ακροβατικές γάτες ονομάζονταν Sukhoi 25 και Sukhoi 26, από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη. “Είναι παλιά αεροπλάνα, αλλά αρκετά αποτελεσματικά για τη δουλειά που τους απαιτείται στη Συρία. Πάντα ξέραμε πότε έρχονταν οι Ρώσοι να μας βομβαρδίσουν λόγω του πολύ δυνατού θορύβου του κινητήρα τους. Φωνάζαμε: “Προσοχή! Ένα Sukhoi έρχετε!” Η φήμη του Alaa εντός της Συρίας έχει ταξιδέψει πολύ μακριά και η κυβέρνηση γνωρίζει καλά τις δραστηριότητές του. Το 2017 κλήθηκε από τον Ζωολογικό Κήπο Magic World, νότια του Χαλεπίου, ο οποίος ζήτησε απεγνωσμένα τη βοήθειά του για να ταΐσει τα παραμελημένα λιοντάρια, τις τίγρεις και τις αρκούδες κάτι που έκανε, παρά τους κινδύνους του ταξιδιού που περιλάμβανε το πέρασμα από τα σημεία ελέγχου της Jabhat al-Nusra.Ενώ ήταν εκεί, ανακάλυψε ότι τον είχε συστήσει το Υπουργείο Γεωργίας της Συρίας. «Ήταν αστείο που το υπουργείο γνώριζε για εμάς και μας παρέδιδε την ευθύνη για τα ζώα του ζωολογικού κήπου», λέει. «Ο ζωολογικός κήπος Magic World μου προκάλεσε πολλούς πονοκεφάλους».

Ο Alaa κατάφερε τελικά να διαπραγματευτεί μια λύση για τα ζώα με μια φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται Four Paws, η οποία κανόνισε να μεταφερθούν τα ζώα που δεν είχαν πεθάνει από τη Συρία σε νέα σπίτια στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιορδανία. Στο νέο καταφύγειο φροντίζει 105 παιδιά, εκ των οποίων τα 85 είναι «ορφανά» (στη Συρία η λέξη καλύπτει παιδιά που έχασαν τον έναν, καθώς και εκείνα που έχασαν και τους δύο γονείς τους). Μόνο 11 παιδιά κοιμούνται πραγματικά στο ορφανοτροφείο αυτή τη στιγμή, επειδή δεν έχει τελειώσει, αλλά όλα λαμβάνουν εκπαίδευση, φαγητό και ρούχα, για τα οποία ο Alaa πληρώνει 25 ευρώ το μήνα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αστάθεια στην περιοχή. Συγκρούσεις ξεσπούν περιοδικά, καθώς βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την επαρχία Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από ομάδες ανταρτών που συχνά πολεμούν μεταξύ τους. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί δίπλα σε αυτό το μέρος της Συρίας και ποιος θα καταλήξει στην εξουσία. «Κατηγορώ εξίσου όλες τις μαχόμενες πλευρές – ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή γιατί λένε ότι πολεμούν – για τη δολοφονία αμάχων», λέει ο Alaa. “Ξαναχτίζουμε τις κοινότητές μας και ο ρόλος μου σε αυτό είναι να ξαναχτίσω το καταφύγιό μου για γάτες. Η φιλία μεταξύ των ζώων είναι σπουδαίο πράγμα και πρέπει να μάθαίνουμε από αυτά. Θα μείνω μαζί τους ό,τι κι αν συμβεί. «Φαίνεται ότι ο κόσμος δεν μπορεί να λύσει πολέμους και συγκρούσεις αυτές τις μέρες. Γι’ αυτό υπάρχουν τώρα τόσοι πολλοί πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά εδώ στη Μέση Ανατολή. “Δεν θέλω να γίνω πρόσφυγας. Θέλω να μείνω στη χώρα μου, στη Συρία. Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους με όποιον τρόπο μπορώ”.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιευθηκε το 2019 απο το BBC.Σήμερα το καταφύγειο του Ernesto’s Sanctuary for cats φιλοξενεί πανω από 1350 γάτες…

 

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…