«Αστοχίες» παραδέχεται η ΕΣΗΕΑ στον χειρισμό της πλαστής ταυτότητας του Φουρθιώτη

Οδηγεί την υπόθεση στον Εισαγγελέα μετά την κατακραυγή κατά των κινήσεών της

NewsRoom 07/04/2021 | 16:09

Για «καθυστερήσεις και αστοχίες» κάνει λόγο η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τον χειρισμό της Ένωσης στο θέμα της πλαστής δημοσιογραφικής ταυτότητας του Μένιου Φουρθιώτη.

Η ΕΣΗΕΑ, μετά την κατακραυγή που δέχτηκε από μέλη της, αλλά και από πολίτες για το γεγονός ότι δεν κινήθηκε νομικά κατά του Μένιου Φουρθιώτη, παρά μόνο ήρθε σε επαφή με την πλευρά του για να λυθεί το θέμα, στη σημερινή της ανακοίνωση ενημερώνει ότι πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Επίσης θα ζητήσει από τα υπουργεία να ενημερώσουν την Ένωση για το αν ο Φουρθιώτης έχει αιτηθεί διαπιστεύσεων προσκομίζοντας έγγραφα της ΕΣΗΕΑ.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για τη διερεύνηση της υπόθεσης Φουρθιώτη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την πληθώρα δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, διευκρινίζει με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι: Ο κ. Μένιος Φουρθιώτης δεν είναι μέλος της Ένωσής μας και εξ' αυτού του λόγου, οι υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ ουδέποτε του έχουν χορηγήσει δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς η έκδοση, χορήγηση και χρήση ταυτότητας προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη της Ένωσής μας, της παλαιότερης και μεγαλύτερης δημοσιογραφικής Ένωσης της χώρας.

Ωστόσο, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αναγνωρίζοντας τυχόν καθυστερήσεις και αστοχίες κατά την διαδικασία διερεύνησης και αντιμετώπισης σχετικών πληροφοριών, αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή του, να επισπεύσει και να ενισχύσει την διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης Φουρθιώτη, που αφορούν στο δημοσιογραφικό χώρο, με τις ακόλουθες ενέργειες:

1)     Να προχωρήσει αμέσως σε αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

2)     Να ζητήσει επίσημη γραπτή ενημέρωση από Υπουργεία και δημόσιους φορείς, αν έχει αιτηθεί διαπίστευση ο κ. Φουρθιώτης παρουσιάζοντας έγγραφα της ΕΣΗΕΑ ή επικαλούμενος την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης Συντακτών.

3)     Να διαβιβάσει στα αρμόδια Πειθαρχικά όργανα και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), την πρόσφατη ανοιχτή επιστολή - δημόσια ανακοίνωση της κ. Νανάς Παλαιτσάκη, μέλους της ΕΣΗΕΑ και συνεργάτιδος του κ. Μένιου Φουρθιώτη, όπως και κάθε άλλη καταγγελία ή διαμαρτυρία που ήρθε σε γνώση του Δ.Σ. και σχετίζεται με την υπόθεση. Συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης του συναδέλφου Στέλιου Νικητόπουλου, μέλους της ΕΣΗΕΜΘ, του οποίου το ρεπορτάζ στην ΕΡΤ-3 οι Μ. Φουρθιώτης και Ν. Παλαιτσάκη χρησιμοποίησαν ατόφιο, χωρίς τη σχετική άδεια και αναφορά, στο κεντρικό δελτίο του καναλιού “EPSILON”, στις 3 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση η  ΕΣΗΕΑ, ως θεματοφύλακας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, με αποκλειστικό στόχο την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε  να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή, με γνώμονα την περιφρούρηση της αξιοπιστίας και του κύρους του δημοσιογραφικού  λειτουργήματος.