Newsroom

Newsroom

"Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε": Δραματικοί διάλογοι μεταξύ υπουργών την ώρα του πραξικοπήματος

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι εννέα κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Ερντογάν που είχαν συγκεντρωθεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία καταγράφει σε ρεπορτάζ του ο Guardian.

5789dea61dc52442698b4931

«Πιθανότατα θα πετύχουν και θα πεθάνουμε απόψε», είπε ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με αξιωματούχο που ήταν παρών στη συνάντηση. «Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη». Έστειλε τον σωματοφύλακά του να του φέρει το όπλο του. Οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν επιφορτισμένες με τη φύλαξη του κτιρίου είχαν απομακρυνθεί από το δωμάτιο, καθώς οι υπουργοί δεν ήξεραν ποιον μπορούσαν να εμπιστευθούν και ποιον όχι.

Βρίσκονταν σε σύσκεψη όταν το κρατικό TRT κατελήφθη από τους πραξικοπηματίες και η κεντρική παρουσιάστρια του καναλιού εξαναγκάστηκε να εκφωνήσει μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο στρατός της χώρας είχε αναλάβει τον έλεγχο, αποκηρύσσοντας τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι υπουργοί σιωπούσαν επί δύο λεπτά μετά το άκουσμα της ανακοίνωσης. Και τότε ένας υπουργός έσπασε τη σιωπή με ένα αστείο: «Μη σας απασχολεί το TRT, εγώ δεν το βλέπω ούτε στις κανονικές εποχές, είναι απλά η κρατική τηλεόραση».

Οι νέες λεπτομέρειες που σιγά-σιγά βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι το πραξικόπημα ήταν καλά οργανωμένο και δεν ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, όπως πιστεύουν πολλοί, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Τη μέρα του πραξικοπήματος στην Άγκυρα, ο υπουργός Εσωτερικών είχε προσκληθεί, μαζί με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, σε συνάντηση στο αρχηγείο του στρατού η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί μετά τις 5 το απόγευμα – όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για παγίδα ώστε να τον θέσουν υπό κράτηση οι επίδοξοι πραξικοπηματίες. Τελικά δεν πήγε στη συνάντηση λόγω φόρτου εργασίας. Αντίθετα, ένας κορυφαίος αξιωματούχος με αρμοδιότητα την εκστρατεία της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους πήγε σε μία «συνάντηση» στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Βρέθηκε αργότερα με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη και μία σφαίρα στον λαιμό, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στο θέρετρο της Μαρμαρίδας, από το οποίο αποχώρησε περίπου είκοσι λεπτά προτού οι πραξικοπηματίες επιτεθούν εκεί. Περίπου 25 στρατιώτες έκαναν απόβαση στο ξενοδοχείο με σκοινιά, πυροβολώντας, σύμφωνα με το CNN Turk.

Ενώ βρισκόταν στον αέρα με το αεροπλάνο του, δύο πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 «κλείδωσαν» τα ραντάρ τους στο αεροπλάνο, όμως δεν άνοιξαν πυρ γιατί ο πιλότος του αεροπλάνου τους είπε ότι επρόκειτο για πτήση της Turkish Airlines, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται ο Guardian.

Λίγο νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επικοινωνήσει μέσω FaceTime με δημοσιογράφο του καναλιού CNN Turk και είχε απευθυνθεί στον τουρκικό λαό για να τον καλέσει να κατέβει στους δρόμους και να αντισταθεί στο πραξικόπημα, μία κίνηση που αποδείχθηκε κομβικής σημασίας για την αποτυχία του εγχειρήματος.

«Τι είναι το FaceTime; Εγώ γιατί δεν το έχω;», ρώτησε ένας από τους υπουργούς που βρίσκονταν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Ο Τζεμαλετίν Χασίμι, σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, εκτιμά πως σημαντικό ρόλο στην αποτυχία του πραξικοπήματος διαδραμάτισε και ο βομβαρδισμός του κοινοβουλίου, ενώ οι ανακοινώσεις των ηγετών της αντιπολίτευσης που καταδίκαζαν την απόπειρα έδωσαν τη χαριστική βολή.

«Ήταν κρίσιμες στιγμές», δήλωσε ο Χασίμι. «Ήταν απίστευτα καλά οργανωμένο στην πραγματικότητα, αλλά ξαφνικές κινήσεις της ηγεσίας και η ξαφνική κινητοποίηση του κόσμου άλλαξαν το όλο σχέδιο».

«Θα μπορούσε να έχει πετύχει», πρόσθεσε. «Έχασαν τη στιγμή που ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός βγήκαν στον αέρα, και όταν υψηλόβαθμοι διοικητές του στρατού βγήκαν στον αέρα και ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στη δημοκρατία, και ο κόσμος αρνήθηκε να πάει στο σπίτι του».

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…