Newsroom

Newsroom

Αρχίζουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε 1.000 πολιτικά πρόσωπα

Σε εξονυχιστικούς ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία χιλίων πολιτικών προχωρά το ΣΔΟΕ, με εντολή του επικεφαλής του, αντιεισαγγελέα Εφετών, Ιωάννη Διώτη,…

Σε εξονυχιστικούς ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία χιλίων πολιτικών προχωρά το ΣΔΟΕ, με εντολή του επικεφαλής του, αντιεισαγγελέα Εφετών, Ιωάννη Διώτη, για να εντοπιστούν όσοι πλούτισαν παράνομα. Στο στόχαστρο των αρμοδίων αρχών είναι πρώην υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, νομάρχες, περιφερειάρχες, διοικητές οργανισμών, καθηγητές Πανεπιστημίου που χρημάτισαν είτε σύμβουλοι υπουργών είτε υπηρέτησαν σε δημόσια θέση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διαφάνειας που έγινε στη χώρα για πολιτικά πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε και σε ποιες περιπτώσεις ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που αποτελεί τη μοναδική κατηγορία για πολιτικούς που δεν παραγράφεται. Σύμφωνα με το Βήμα, έχει δοθεί εντολή για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί δύο πρώην υπουργών, δύο πρώην βουλευτών και μιας νυν βουλευτού, μετά από καταγγελίες, ότι εμφανίζουν διαφορά τα περιουσιακά τους στοιχεία με τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Στο γραφείο του κ. Διώτη υπάρχουν και έξι φάκελοι για εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί για τις προμήθειες των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard, την προμήθεια των F-16, τις αναβαθμίσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, το C4i, τα πυραυλικά συστήματα Patriot και άλλα. Έρευνα, διεξάγεται και για αντισταθμιστικά οφέλη (offsets) που δόθηκαν χωρίς να υπάρξει κανένας έλεγχος στην ανάθεσή τους και τα περισσότερα έμειναν στα χαρτιά. Λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει μια ολόκληρη συνοικία στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας που ονομάζεται “συνοικία των offsets”, με πολυτελείς μεζονέτες, ιδιοκτησίας (κατά σύμπτωση όλων) οffshore εταιρειών, αλλά σε αυτήν έχουν εντοπισθεί από το ΣΔΟΕ ότι κατοικούν πρόσωπα που έχουν διαχειριστεί κυρίως αντισταθμιστικά οφέλη.


Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.