Newsroom

Newsroom

Arch Points – Μία συζήτηση με την ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη γιορτή της αρχιτεκτονικής!

15 αρχιτεκτονικά γραφεία, σε 7 διαφορετικές γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας, υποδέχονται το κοινό για να συνθέσουν μαζί ένα εναλλακτικό σενάριο της πόλης που ζούμε. Με αφορμή το φετινό Arch Points, μιλήσαμε με τους εμπνευστές αυτής της ιδέας, την αρχιτεκτονική ομάδα 4Κ, για όλα όσα πρόκειται να συμβούν στο κέντρο της Αθήνας. Η διοργάνωση επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου.

593812b81dc524bf548b458c

Σε αυτό το πλαίσιο, 37 νέοι αρχιτέκτονες μας καλωσορίζουν στους χώρους εργασίας τους, σχεδιάζουν και μας παρουσιάζουν προτάσεις μικρής κλίμακας για την πόλη, ενώ 5 αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις και ένα πρωτότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού μας καλούν να ξαναγνωρίσουμε την Αθήνα.

Το Arch Points επιστρέφει στην Αθήνα για δεύτερη χρονιά. Πώς εμπνευστήκατε αυτή την ιδέα και τι σας πρόσφερε το περσινό “ταξίδι”;

Η ιδέα ήρθε από μία ανάλογη πρωτοβουλία στη Γαλλία το 2012. Αρχιτεκτονικά γραφεία του Παρισιού άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό παρουσιάζοντας δουλειά και ιδέες. Κάτι αντίστοιχο επιχειρούμε με το Arch Points. Ανασύροντας αυτή την εμπειρία και προσαρμόζοντάς τη στην ιδιαιτερότητα του στιγμιότυπου της Αθήνας του 2016, οργανώσαμε τη χρονιά που πέρασε για πρώτη φορά το Arch Points. Για τρεις ημέρες γραφεία νέων αρχιτεκτόνων στο κέντρο της Αθήνας άνοιξαν τις πόρτες τους προσκαλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν το έργο της κάθε ομάδας και να συζητήσουν για την πόλη και γενικότερα την αρχιτεκτονική στους χώρους στους οποίους αυτή δημιουργείται. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αρχιτεκτονικοί περίπατοι στην πόλη. Πέρυσι πήγε καλύτερα απ’όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε: η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη όπως και ο ενθουσιασμός για το εγχείρημα και έτσι αποφασίσαμε πως πρέπει να το ξανακάνουμε! Θα λέγαμε λοιπόν πως το περσινό ‘ταξίδι’ μας έδωσε κυρίως το κίνητρο για να προχωρήσουμε στη φετινή διοργάνωση!

Υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου για την αρχιτεκτονική, για τα κτίρια, για τις ξεναγήσεις στην πόλη;

Απ’ ό,τι φάνηκε από την προσέλευση του κόσμου στις περσινές ξεναγήσεις το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Όσο διοργανώναμε τις διαδρομές αυτές, εκτιμούσαμε ότι θα περιμένουμε 30 άτομα στην κάθε μία. Τελικά ήρθαν 200 άτομα ανά διαδρομή!

Τι ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν τα κτίρια και οι γειτονιές της πόλης; Πως συνδέονται με την ιστορία, τους ανθρώπους, την εξέλιξη των κοινωνιών όπως τις γνωρίζουμε;

Οι υλικές κατασκευές της πόλης αποτελούν μία από τις χιλιάδες εκφράσεις των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, μεταλλάξεων του ανθρώπινου πολιτισμού !!

Τι σημαίνει για εσάς η πόλη και ποια είναι η ψηφιδωτή εικόνα της Αθήνας που θα γνωρίσουμε μέσα από το project;

Η Αθήνα μπορεί να αναγνωστεί με τον μοναδικό τρόπο του κάθε κατοίκου της. Όλοι μας “συγκατοικούμε” και ταυτόχρονα βιώνουμε μία πολύ διαφορετική εικόνα της πόλης, ανάλογα με τις συνήθειες, τις αναμνήσεις, τις περιοχές που κυκλοφορούμε και τα δίκτυα στα οποία εμπλέκεται ο καθένας μας.

Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες αρχιτέκτονες να κάνουν προτάσεις μικρής κλίμακας για τον δημόσιο χώρο στην ευρύτερη περιοχή του γραφείου τους. Συνδυάζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των γραφείων, θα θέλαμε να δούμε την μεγαλύτερη εικόνα που συνθέτουν όλα αυτά μαζί. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις σε κλίμακα γειτονιάς, σπαρμένες μέσα στην πόλη, σε διαφορετικές γωνιές που έχει ξεχωρίσει η κάθε ομάδα, δημιουργούν ένα ψηφιδωτό που μπορεί να διαμορφώσει και να επηρεάσει σε κλίμακα πόλης.

Μία πλατεία, ένας πεζόδρομος, η όψη ενός κτηρίου, ένα κομμάτι πρασίνου, σημεία λιγότερο ορατά στην καθημερινότητα μας, θα αποκτήσουν μία νέα οπτική. Τι μήνυμα επιδιώκετε να περάσετε στο κοινό που θα παρακολουθήσει τις ξεναγήσεις;

Μας αρέσει η ιδέα να φύγουμε από τη λογική των μεγάλων αστικών επεμβάσεων και των μεγαλεπήβολων πολεοδομικών σχεδιασμών. Βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μοιραστούμε τόσο με το κοινό όσο και με τους υπόλοιπους αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στο τριήμερο, τρόπους για το πώς σημεία μικρής κλίμακας, για πολλούς ασήμαντα, ακτινοβολούν και επηρεάζουν μία συνολικότερη εικόνα της πόλης.

Τι περιλαμβάνουν οι ξεναγήσεις και πως συμμετέχει το κοινό σε αυτές; Υπάρχει διαδραστικότητα και επικοινωνία;

Οι ξεναγήσεις μας είναι “αρχιτεκτονικοί” περίπατοι που εξερευνούν τις γειτονιές της πόλης: Κυψέλη, Εξάρχεια… αλλά και κεντρικά σημεία, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Πλατεία Κλαυθμώνος…μας δίνουν ερεθίσματα να τα γνωρίσουμε εκ νέου! Το κοινό δηλώνει συμμετοχή στον ιστότοπο του ArchPoints (www.archpoints.gr). Διαδραστικότητα και επικοινωνία σίγουρα υπάρχουν από τη στιγμή που μιλάμε για μία δράση εκτεθειμένη στην πόλη και στους χρήστες της. Ο βαθμός και η έκταση που θα πάρει εξαρτάται εξίσου και από ξεναγό και κοινό καθώς και από την αλληλεπίδρασή τους. Εμείς σίγουρα, θα θέλαμε να δούμε να προκύπτει μία τέτοια συνθήκη στις ξεναγήσεις!

Πως πιστεύετε ότι μπορούμε να παρέμβουμε στον δημόσιο χώρο;

Μια καλή αρχή θα ήταν να ζούμε όλο και περισσότερο τους δημόσιους χώρους της πόλης, να τους ζωντανεύουμε και να τους εντάσσουμε στην καθημερινότητα μας. Μπορεί να ακούγεται προφανές ή δεδομένο, αλλά η ενεργοποίηση των χώρων μέσω της χρήσης τους, ίσως να είναι η πιο ουσιαστική παρέμβαση. Με αυτή τη λογική, το άνοιγμα του τριημέρου, την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 20.00, θα γίνει στην πλατεία Δεξαμενής, ένα πολύ αγαπημένο και ζωντανό κομμάτι δημόσιου χώρου της γειτονιάς μας!

4k architects (Δέσποινα Βουτέρη, Θάλεια Νινιού, Γεωργία Πουλοπούλου) | Κανάρη 14, Κολωνάκι |

Η αρχιτεκτονική ομάδα 4Κ που βρίσκεται πίσω από την ιδέα του Arch Points, δημιουργήθηκε το 2013 και στεγάζεται στην οδό Κανάρη 14 στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διαφορετικές κατευθύνσεις της καθεμιάς συναντώνται για μια πολύπλευρη προσέγγιση της αρχιτεκτονικής και δίνουν συνέχεια σε ένα γραφείο με εμπειρία δεκαετιών, καθώς μέχρι το 2012, στον ίδιο χώρο, εδραζόταν το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα. Η ομάδα ερευνά, σχεδιάζει, μελετά και αναλαμβάνει την επίβλεψη έργων από τη μεγάλη κλίμακα στη μικρή, έχοντας την τύχη να είναι ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας παρών στο γραφείο ως σύμβουλος, συνδυάζοντας τη βαθιά γνώση και εμπειρία με τη σύγχρονη σκέψη και τη δημιουργική αναζήτηση της ομάδας. 

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα και τις ξεναγήσεις

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…