Newsroom

Newsroom

Αποτροπιασμός από τον αποκεφαλισμό ενός ακόμη αμερικανού δημοσιογράφου από το Ισλαμικό Κράτος

Βίντεο με τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ φέρεται να έδωσαν στη δημοσιότητα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με τον…

apokefalismos 3 0

Βίντεο με τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ φέρεται να έδωσαν στη δημοσιότητα μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να  δηλώνει ότι γίνεται προσπάθεια να επαληθευτεί η αυθεντικότητα του οπτικοακουστικού υλικού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο βίντεο ένας μασκοφόρος απειλεί επίσης για τη ζωή του βρετανού ομήρου, Ντέιβιντ Χέινς και προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να μην ακολουθήσουν “τη σατανική συμμαχία της Αμερικής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους”.

Ο Σότλοφ εξαφανίστηκε στη Συρία τον Αύγουστο του 2013. Εμφανιζόταν στο τέλος του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του συναδέλφου του Τζέιμς Φόλεϊ που είχαν δημοσιοποιήσει οι τζιχαντιστές. Το Ισλαμικό Κράτος είχε απειλήσει ότι το «επόμενο θύμα» θα ήταν ο Σότλοφ και ότι η μοίρα του βρισκόταν στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα. Οι τζιχαντιστές ζητούσαν να σταματήσουν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ.

Πριν από λίγες ημέρες η μητέρα του Σότλοφ απηύθυνε απεγνωσμένη έκκληση στους τζιχαντιστές να λυπηθούν τον γιό της: “Εσείς, ο χαλίφης, μπορείτε να δώσετε αμνηστία» έλεγε η μητέρα του Σότλοφ στο βίντεο. «Σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε την εξουσία σας για να σωθεί η ζωή του” είπε, εξηγώντας πως ο γιος της δεν ευθύνεται για τις πράξεις άλλων και δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί για αυτές.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την «οργή» του για την εκτέλεση του αμερικανού δημοσιογράφου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. “Είμαστε όλοι εξοργισμένοι από τις αναφορές που έρχονται από το Ιράκ για τις τρομερές δολοφονίες αμάχων από το Ισλαμικό Κράτος, και τον προφανή αποκεφαλισμό ενός ακόμη δημοσιογράφου” είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ από τη Νέα Ζηλανδία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Το μήνυμα του Σότλοφ

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Στίβεν Σότλοφ λέει:

“Είμαι ο Στίβεν Σότλοφ. Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε ποιος είμαι και γιατί εμφανίζομαι μπροστά σας και τώρα ήρθε η ώρα για το μήνυμά μου.

Ομπάμα η εξωτερική σου πολιτική παρεμβάσεων στο Ιράκ υποτίθεται ότι θα προστάτευε τις ζωές και τα συμφέροντα των αμερικανών πολιτών, αλλά γιατί εγώ πληρώνω το τίμημα της δικής σου εμπλοκής στη ζωή μου; Δεν είμαι αμερικανός πολίτης; Ξοδέψαμε δισεκατομμύρια δολάρια και χάσαμε χιλιάδες στρατιώτες στον προηγούμενο αγώνα σου κατά του Ισλαμικού Κράτους, άρα γιατί πρέπει να ξεκινήσεις ξανά τον πόλεμο;

Από αυτά τα λίγα που ξέρω από την εξωτερική πολιτική, θυμάμαι ότι κάποτε δεν μπορούσες να κερδίσεις τις εκλογές εάν δεν υποσχόσουν την επιστροφή των στρατιωτών μας από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και να κλείσεις το Γκουαντάναμο. Τώρα, πλησιάζεις στο τέλος της θητείας σου και δεν έχει πετύχει τίποτα, παραπλανάς εμάς τον αμερικανικό λαό και μας οδηγείς ξανά στις φλόγες”.

Στη συνέχεια τον λόγο παίρνει ο τζιχαντιστής και λέει:

“Ομπάμα επέστρεψα και επέστρεψα εξαιτίας της υπεροπτικής εξωτερικής πολιτικής σου απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Επειδή συνεχίζουν να πέφτουν οι βόμβες παρά τις σοβαρές μας προειδοποιήσεις. Εσύ Ομπάμα έχεις να κερδίσεις από τις πράξεις σου τη ζωή ενός αμερικανού πολίτη. Οσο θα πέφτουν οι πύραυλοί σας στον λαό μας, τα μαχαίρια μας θα πέφτουν στους λαιμούς των πολιτών σου.

Προειδοποιούμε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν μπει στην σατανική συμμαχία των ΗΠΑ να κάνουν πίσω και να αφήσουν τον λαό μας ήσυχο”.

 

 




Ποιος ήταν ο Στίβεν Σότλοφ

Ο Στίβεν Σότλοφ 31 ετών, ο οποίος έγινε ο δεύτερος αμερικανός δημοσιογράφος που αποκεφαλίσθηκε από το Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, εργαζόταν επί χρόνια στη Μέση Ανατολή.

Ο Σότλοφ εργαζόταν μεταξύ άλλων για το περιοδικό “Taim”, την εφημερίδα “Cristian Science Monitor” και την επιθεώρηση “World Afairs Journal”, ενώ κάλυπτε τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Συρία, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη και την Τουρκία. Ο δημοσιογράφος είχε επίσης μείνει καιρό στην Υεμένη, σύμφωνα με τους “New York Times”, οι οποίοι επικαλούνται φίλους του Σότλοφ.

Αγνοούνταν στη Συρία από τον Αύγουστο του 2013. 

Μιλούσε με άνεση αραβικά και έτρεφε βαθιά αγάπη για τον ισλαμικό κόσμο. Είχε μεγαλώσει κυρίως στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Άρχισε να γράφει για εφημερίδες όταν ήταν ακόμη φοιτητής. Αφού τελείωσε τις σπουδές του το 2005, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Ο Σότλοφ είχε ταξιδέψει επανειλημμένα στα πιο επικίνδυνα μέρη της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τους “Νιού Γιόρκ Τάιμς”. Διαβεβαίωνε τους φίλους του πως έχει συνείδηση των κινδύνων.

 

 

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.