Newsroom

Newsroom

Απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαλί;

«Ναι, στάση. Ο στρατός πήρε τα όπλα», δήλωσε πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

AP 20192710226920

Στρατιωτικοί είναι πιθανό να έχουν στασιάσει σήμερα έξω από το Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, έγινε γνωστό από την εκεί πρεσβεία της Νορβηγίας καθώς και από πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

«Η πρεσβεία ενημερώθηκε για μια στάση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στρατεύματα βρίσκονται καθ’οδόν για το Μπαμακό. Οι Νορβηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και κατά προτίμηση να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», αναφέρεται σε μήνυμα που έστειλε η νορβηγική πρεσβεία στους πολίτες της.

«Ναι, στάση. Ο στρατός πήρε τα όπλα», δήλωσε πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας.

Μια πηγή, η οποία χειρίζεται θέματα ασφαλείας για μη κυβερνητικές οργανώσεις στο Μαλί, δήλωσε πως πυροβολισμοί ακούσθηκαν επίσης κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ρίχτηκαν πυροβολισμοί στη βάση στο Κατί, περίπου 15 χλμ. έξω από το Μπαμακό, όμως δήλωσε πως δεν έχει άλλες πληροφορίες.

Εξέγερση στη βάση στο Κατί είχε οδηγήσει το 2012 σ’ ένα πραξικόπημα που είχε ανατρέψει τον τότε πρόεδρο Αμαντού Τουμανί Τουρέ και είχε συμβάλει στο να πέσει το βόρειο Μαλί στα χέρια μαχητικών τζιχαντιστών.

Αντίπαλοι του σημερινού προέδρου, του Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, έχουν πραγματοποιήσει από τον Ιούνιο μαζικές διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά επειδή, όπως υποστηρίζουν, απέτυχε να αποκαταστήσει την ασφάλεια και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε μήνυμά της σήμερα το πρωί προς τους πολίτες της, η πρεσβεία της Γαλλίας στο Μπαμακό ανέφερε: «Εξαιτίας σοβαρής αναταραχής σήμερα το πρωί 18 Αυγούστου στην πόλη Μπαμακό, συνιστάται άμεσα η παραμονή στο σπίτι».

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.