Newsroom

Newsroom

Αποκωδικοποίηση DNA σε βρέφη εντός 50 ωρών

Το γενετικό κώδικα τεσσάρων βαρειά άρρωστων βρεφών κατάφεραν να αποκωδικοποιήσει ομάδα αμερικανών γιατρών. Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν γενετικές ασθένειες…

Το γενετικό κώδικα τεσσάρων βαρειά άρρωστων βρεφών κατάφεραν να αποκωδικοποιήσει ομάδα αμερικανών γιατρών. Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν γενετικές ασθένειες σε τρία από αυτά μέσα σε δύο ημέρες, δίνοντας τη δυνατότητα για έγκαιρη αγωγή.

Το εντυπωσιακό αυτό κατόρθωμα συνέβη στο νοσοκομείο Children’s Mercy στην πόλη του Κάνσας. «Είναι πλέον εφικτό να αποκωδικοποιήσουμε ολόκληρο το γονιδίωμα και να παρέχουμε προσωρινα αποτελέσματα στον θεράποντα ιατρό εντός δύο ημερών», δήλωσε ο διευθυντής της κλινικής και επικεφαλής της έρευνας δρ. Στήβεν Κίνγκσμορ, και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα μεταμορφώσει ριζικά το πεδίο της νεογνολογίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν αυτή η διαδικασία διαρκούσε τουλάχιστον τέσσερις με έξι εβδομάδες, ενώ τώρα κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσα σε εντελώς 25 ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχεδόν το ένα τρίτο των βρεφών που εισάγονται στην εντατική μονάδα θεραπείας πάσχουν από γενετικές ασθένειες λόγω κάποιας μετάλλαξης στο DNA τους. Η δυσκολία έγκειται στην διάγνωση και αναγνώριση της συγκεκριμένης γενετικής ασθένειας, καθώς έχουν καταγραφεί παραπάνω από 3.500 διαφορετικές παθήσεις, ενώ διαθέσιμη θεραπεία υπάρχει μόνο για τις 500 από αυτές.

Η ιατρική ομάδα διέγνωσε με αυτόν τον τρόπο μία σπάνια μορφή επιληψίας στο ένα από τα βρέφη, προσδιόρισε δερματικές και καρδιακές παθήσεις σε άλλα δύο, ενώ απέτυχε να διαγνώσει έγκαιρα την ασθένεια του τέταρτου βρέφους. Η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα κοστίζει την υψηλή τιμή των 13.500 δολαρίων, αλλά με αυτόν τον τρόπο πιθανώς να μειώνεται ο χρόνος διαμονής στην εντατική μονάδα για βρέφη, που κοστίζει περίπου 8.000 δολάρια το βράδυ.

Το επόμενο βήμα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine Journal, είναι να διευρυνθεί το δείγμα σε 100 βρέφη, ώστε να προσδιοριστούν ακριβώς τα πλεονεκτήματα, κόστη και πιθανά προβλήματα της διαδικασίας. Η ταχύτητα της αποκωδικοποίησης σημαίνει ότι μελλοντικά θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ακόμα και σε έμβρυα, αν έχουν εντοπιστεί ανωμαλίες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…