Newsroom

Newsroom

Αποφυλάκιση ζητά και ο διαβόητος «Τασάρας», πυρηνάρχης του νεοναζιστικού τάγματος εφόδου Περάματος

Τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη  εκδικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αίτηση αποφυλάκισης του νεοναζιστή εγκληματία Α. Πανταζή, του περιβόητου «Τασάρα», όπως…

Τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη  εκδικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αίτηση αποφυλάκισης του νεοναζιστή εγκληματία Α. Πανταζή, του περιβόητου «Τασάρα», όπως τον αποκαλούσε ο Λαγός, πυρηνάρχη και επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος. Αυτή τη φορά η αίτηση του Πανταζή αναγράφηκε κανονικά στο Πινάκιο που τοιχοκολλήθηκε έξω από τα γραφεία της γραμματείας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο με τον νεοναζιστή Κομνηνό, που στο Πινάκιο δεν υπήρχε το όνομά του και ο φάκελός του εισήχθη στις 11 πμ την ημέρα της δικασίμου (2 Φλεβάρη), δεν θα επαναληφθεί.

Ο Πανταζής έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ και για τη δολοφονική επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες. Αυτή είναι η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης που υποβάλλει. Η πρώτη εκδικάστηκε την 1η Νοέμβρη του 2021 και απορρίφθηκε με πλειοψηφία 4-1. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αίτηση αποφυλάκισης ήταν να εκδικαστεί στις 6 Οκτώβρη του 2021, αλλά αναβλήθηκε με αίτημα του συνηγόρου του, ο οποίος επεδίωξε την αναβολή γιατί δεν τον βόλευε το πολιτικό κλίμα. Σχολιάζαμε τότε πως σύμφωνα με τον ισχυρισμό του υφίστατο υπέρμετρη βλάβη από την παραμονή στη φυλακή, όμως επεδίωξε την αναβολή παρατείνοντας την παραμονή του στη φυλακή, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο ισχυρισμός περί υπέρμετρης βλάβης είναι καθαρά προσχηματικός. 

Στη συνεδρίαση του Πενταμελούς Αναστολών την 1η Νοέμβρη, η εισαγγελέας της έδρας Νίκη-Αναστασία Μουζάκη υπήρξε καταπέλτης στην πρότασή της. Καταρχάς, υποστήριξε πως δεν προέκυψε ανεπανόρθωτη βλάβη από τη φυλάκιση του Πανταζή. Δεύτερο, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάπραξης νέων αδικημάτων, διότι δεν λειτουργεί πλέον η Χρυσή Αυγή. Η οργάνωση αυτή συνεχίζει υπόγεια τη δράση της, αυτά διαβάζω εγώ, είπε η εισαγγελέας. Επομένως, από τη θέση που είχε στην εγκληματική οργάνωση ο Πανταζής και από τη μακρόχρονη δράση του, προκύπτει κίνδυνος διάπραξης νέων αδικημάτων απ’ αυτόν, γι’ αυτό και πρέπει να απορριφθεί η αίτησή του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής. 

Οπως είναι γνωστό, ο «Τασάρας» ήταν από τα σημαντικά στελέχη της ΧΑ και πρωτοστάτησε στις δολοφονικές επιθέσεις του εγκληματικού μορφώματος εναντίον των στελεχών και μελών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Δυστυχώς, το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών με την απόφαση 2644/2020 αγνόησε τα συντριπτικά στοιχεία τόσο της δικογραφίας όσο και της ακροαματικής διαδικασίας και μετέτρεψε την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ετσι, το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα και λόγω της παρέλευσης οκταετίας τα εγκλήματα κατά των μελών του ΠΑΜΕ παραγράφονται και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής τους δεν θα μπορέσουν να παραστούν στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που θα εκδικάσει την υπόθεση των νεοναζιστών εγκληματιών σε δεύτερο βαθμό.

Ενόψει αυτής της δεύτερης αίτησης του νεοναζιστή Πανταζή, είναι χρήσιμο να θυμίσουμε στους δικαστές που θα την εκδικάσουν τη δράση που αποδεδειγμένα ανέπτυξε ο συγκεκριμένος νεοναζιστής στις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στους αιγύπτιους ψαράδες και στα μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.

Παραθέτουμε άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει για την εγκληματική επίθεση εναντίον των αιγύπτιων ψαράδων, απ’ αφορμή την αγόρευση των υπερασπιστών τους. 

Στο κενό οι προσπάθειες των υπερασπιστών των νεοναζιστών για τη δολοφονική επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες

Στις 24 Ιούνη, ξεκίνησαν πάλι οι συνεδριάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης Ι. Γλύκα και Δ. Γκαβέλα. Ο πρώτος αγόρευσε για τους κατηγορούμενους Αγριογιάννη και Παπαδόπουλο και ο δεύτερος για τους Πανταζή και Ευγενικό, που κατηγορούνται για απόπειρες ανθρωποκτονίας (μιλώντας με νομικούς όρους) των αιγύπτιων ψαράδων. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται πέντε χρυσαυγίτες και μια ανήλικη χρυσαυγίτισσα (η υπόθεσή της διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε στο δικαστήριο ανηλίκων). Η συνήγορος του πέμπτου κατηγορούμενου είχε αγορεύσει πριν κλείσει το δικαστήριο λόγω κοροναϊού.

Ο πρώτος συνήγορος χειρίστηκε την υπόθεση και στο προανακριτικό στάδιο. Τους κατηγορούμενους, το βράδυ της σύλληψής τους, είχε επισκεφθεί δικηγόρος της Χρυσής Αυγής και τους είχε πάει έτοιμο κείμενο για την υποβολή μήνυσης κατά των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης! Κατά τα άλλα, η ΧΑ και ο φίρερ της δεν είχαν καμία σχέση με αυτή την επίθεση. Ο δεύτερος συνήγορος χειρίστηκε την υπόθεση στην ακροαματική διαδικασία. Και οι δύο δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν ότι οι εντολείς τους και το νεοναζιστικό μόρφωμα δεν είχαν καμία ανάμιξη σ΄ αυτή την αποτρόπαια δολοφονική επίθεση. Οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, γιατί τα στοιχεία που τους ενοχοποιούν καταδείχτηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι υπερασπιστές απέφυγαν να επιχειρήσουν την παραμικρή αντίκρουσή τους. 

Θα θυμίσουμε στον Ι. Γλύκα τι είπε στους πελάτες του όταν τους επισκέφτηκε στη ΓΑΔΑ, μετά τη σύλληψή τους για τη δολοφονική επίθεση. Το αποκάλυψε ο πελάτης του Παπαδόπουλος στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα, όταν απολογήθηκε στις 13 Μάρτη του 2014: «Θυμάμαι όταν μας είχαν βάλει στα κρατητήρια (σ.σ. της ΓΑΔΑ) ήρθε ο κ. Γλύκας, ο δικηγόρος, ο οποίος είναι Περαματιώτης και μας εξήγησε ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά» (η έμφαση δική μας).

Θυμίζουμε τα βασικότερα σημεία του ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 15 Σεπτέμβρη του 2019, με τίτλο: «Αμετανόητοι όλοι οι χρυσαυγίτες που έκαναν τη δολοφονική επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες».

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των πέντε νεοναζιστών που κατηγορούνται για την απροκάλυπτη δολοφονική επίθεση ενάντια στους αιγύπτιους ψαράδες, η οποία –για λόγους πέραν της θέλησης των νεοναζιστών της ΧΑ- δεν άφησε πίσω της έναν ακόμα νεκρό, πριν από την άγρια δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.

Μέχρι την στιγμή που απολογήθηκαν αυτοί οι πέντε χρυσαυγίτες γνωρίζαμε ότι ο φίρερ της ΧΑ είχε ρίξει «στα σκυλιά» στην αρχή τους 51 κατηγορούμενους που δεν ήταν βουλευτές και στη συνέχεια αρκετούς από τους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές, προκειμένου να σώσει το σαρκίο του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε αυτό, ιστορικά το είχε επαναλάβει και άλλες φορές.

Τους 51 κατηγορούμενους για διάφορες εγκληματικές -φασιστικές και ρατσιστικές- πράξεις τους είχε ρίξει «στα σκυλιά» ισχυριζόμενος ότι αυτοί δεν είναι μέλη της οργάνωσής του και ότι ενήργησαν προσωπικά, με προφανή στόχο να εμφανιστεί ο ίδιος ως αθώος. Σ’ αυτούς προστέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι τέσσερις χρυσαυγίτες που κατηγορούνται για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των αιγύπτιων ψαράδων (Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας και Παπαδόπουλος), οι οποίοι επέλεξαν να αλλάξουν χοντροκομμένα τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα, προκειμένου να αθωώσουν τον συγκρατούμενό τους Πανταζή, από τα βασικά στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος στον Πειραιά, και παραπέρα τον φίρερ Μιχαλολιάκο, τον περιφερειάρχη Λαγό και τα υπόλοιπα στελέχη της ΧΑ.

Στις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα είχαν θάψει στην κυριολεξία τον Πανταζή. Με το υλικό δε που συνεισφέρθηκε στην ακροαματική διαδικασία, η καταδίκη τόσο αυτών των πέντε όσο και των υπόλοιπων 64 είναι δεδομένη. Για να δικαιολογήσουν τη φανερή και σκόπιμη αλλαγή της κατάθεσής τους, οι τρεις απ’ αυτούς ισχυρίστηκαν ότι τους πίεσε φορτικά η ίδια η ανακρίτρια προκειμένου να πουν αυτά που είπαν!

Ρώτησε η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου τον κατηγορούμενο Αγριογιάννη: «Είπατε δε φορούσαν μπλούζες. Γιατί στην κατάθεσή σας είχατε πει ότι οι Πανταζής και Ευγενικός φορούσαν;». Κι αυτός απάντησε: «Εμένα η ανακρίτρια μου είχε πει ότι ο ένας είναι ο Πανταζής, αν δεν αναγνωρίσεις άλλον έναν δε φεύγεις από εδώ»!

Η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη υπενθύμισε στον κατηγορούμενο Παπαδόπουλο ότι είχε ερωτηθεί ανακριτικά για τις μπλούζες. Κι αυτός απάντησε: «Ναι, στη δεύτερη απολογία μου στην κ. Κλάπα είχα πει ότι ο Πανταζής φόραγε μπλούζα της ΧΑ. Αυτό έγινε επειδή μου ασκούσαν πίεση οι ανακρίτριες. Τους έλεγα ότι δεν ήξερα. Επέμεναν ότι δε γίνεται να μην ξέρω. Να ξέρει ο συνοδηγός μου και όχι εγώ; Αναγκάστηκα να πω και εγώ για να με αφήσουν… Είχα πάει χωρίς δικηγόρο στην κ. Κλάπα. Τα είπα μόνος μου αυτά, είχα πάει με τη μητέρα μου».

Ενώ ο κατηγορούμενος Πανταζής, απαντώντας στην πρόεδρο είπε ανάμεσα στ’ άλλα: «Δε θέλω να προσβάλλω κανέναν, γιατί είστε και συνάδελφοι και αυτό που θα σας πω καλά θα κάνετε να μη με πιστέψετε, αλλά εγώ στην κυρία Κλάπα ένιωσα μεγάλη πίεση που δεν έχω νιώσει εδώ σήμερα». «Γιατί να νιώσατε πίεση, μεγάλος άνθρωπος ήσασταν», τον ρώτησε η πρόεδρος. Πανταζής: «Εγώ στην κα Κλάπα έχω κάνει και μήνυση. Η κα Κλάπα μου λέει, τι κάνεις εδώ με δύο παιδιά; Και λέω, επιτέλους ένας άνθρωπος να με καταλάβει. Αλλά μου λέει ότι για να φύγω πρέπει να υπογράψω ότι έδινε εντολές ο Λαγός. Αρνήθηκα».

Οψιμοι ψεύτικοι ισχυρισμοί

Ο ισχυρισμός των χρυσαυγιτών ότι πιέστηκαν από την ανακρίτρια Κλάπα είναι ψευδής. Ο κατηγορούμενος (για οποιοδήποτε αδίκημα) έχει ένα σημαντικό δικαίωμα με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μπορεί να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, να μην υπογράψει τις καταθέσεις του στην προανάκριση και την τακτική ανάκριση και να απολογηθεί με έγγραφο υπόμνημα. Προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 273 του ΚΠΔ που ίσχυε όταν οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι είχαν δώσει τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα:

«2. Αφού εξακριβωθεί η ταυτότητα του κατηγορουμένου και του εξηγηθούν τα δικαιώματά του, σύμφωνα με το άρθρο 103, εκείνος που ενεργεί την εξέτασή του εκθέτει με πληρότητα και σαφήνεια την πράξη για την οποία κατηγορείται και τον προσκαλεί να απολογηθεί και να υποδείξει τα μέσα υπεράσπισής του. Ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να απαντήσει. Επίσης έχει το δικαίωμα να παραδώσει την απολογία του γραπτή.

Σε αυτήν την περίπτωση όποιος ενεργεί την ανάκριση απευθύνει στον κατηγορούμενο τις απαραίτητες ερωτήσεις για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της έγγραφης απολογίας του. Οι ερωτήσεις πρέπει να αναγράφονται ρητά στην έκθεση».

Τα ίδια προβλέπει και ο νέος ΚΠΔ (παράγραφος 2 του άρθρου 273). Αυτά τα ξέρουν και οι μη νομικοί. Και βέβαια, οι χρυσαυγίτες, όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στην ανακρίτρια είχαν συμβουλευτεί δικηγόρους. Κατέθεσαν και αυτοί απολογητικά υπομνήματα, όπως και οι 69 κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες (μη εξαιρουμένου του φίρερ Μιχαλολιάκου που στον ανακριτή απαρνήθηκε τα πάντα και έριξε στην πυρά όλους τους «συναγωνιστές του» προκειμένου να σώσει το σαρκίο του).

Μπορούσαν, αν ήθελαν, να μείνουν στο υπόμνημα, να αρνηθούν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση και να μην υπογράψουν. Αν, όπως εκ των υστέρων ισχυρίζονται οι πέντε χρυσαυγίτες, πιέζονταν από την ανακρίτρια για να συμφωνήσουν σε πράγματα με τα οποία δε συμφωνούσαν ή δεν ήταν αληθή, είχαν ένα λόγο παραπάνω να μην υπογράψουν την κατάθεσή τους, χωρίς να έχουν την παραμικρή νομική επίπτωση (δεν ισχύει η «απείθεια», που προσάπτεται στον κατηγορούμενο που αρνείται να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα).

Οι Αγριογιάννης, Ευγενικός και Μαρίας πήγαν στην ανακρίτρια με δικηγόρους, οι οποίοι υπέγραψαν τις καταθέσεις των πελατών τους. Αν είχε συμβεί το παραμικρό απ’ αυτά που όψιμα ισχυρίζονται οι πελάτες τους, οι δικηγόροι όφειλαν να τους ενημερώσουν και να τους καλέσουν να μην υπογράψουν τις καταθέσεις τους και να αποχωρήσουν.

Ο Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε στην ανακρίτρια χωρίς δικηγόρο (ενώ είχε δικηγόρο τον Γλύκα) και δήλωσε ότι δε θέλει να έχει δικηγόρο και ότι θα απολογηθεί μόνος του. Αυτός γνώριζε τα δικαιώματά του και επέλεξε αυτή την τακτική, προφανώς γιατί ήθελε να διαχωριστεί από τους άλλους χρυσαυγίτες. Είχε πάρει την απόφασή του να καταθέσει και να υπογράψει την κατάθεσή του. Δεν τον είχε απασχολήσει καθόλου το ζήτημα να μην καταθέσει, να μην υπογράψει την κατάθεσή και να περιοριστεί στην κατάθεση μόνο του υπομνήματος. Ηθελε στις αρχές του 2014 να διαχωρίσει τη θέση του από το μόρφωμα της ΧΑ, μήπως μπορέσει και πέσει στα μαλακά.

Πηγή: eksegersi.gr

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει»

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προκάλεσε η απόφαση του Κωνσταντίνου Τασούλα να απορρίψει…

Kαταγγελία υπαλλήλου ΕΥΠ: «Έχουμε λάβει μηνύματα από άγνωστους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και απειλητικά»

Kαταγγελία υπαλλήλου ΕΥΠ: «Έχουμε λάβει μηνύματα από άγνωστους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και απειλητικά»

Μια αποκαλυπτική μαρτυρία υπαλλήλου της ΕΥΠ δημοσιεύει το Tvxs, και εκθέτει τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη,…