Απεργία ηθοποιών στο Χόλιγουντ: Σαρώνει η πύρινη ομιλία της Fran Drescher κατά της απληστίας των στούντιο (Photos/Video)

H Ντρέσερ κατακεραύνωσε τα στούντιο του Χόλιγουντ, αποκαλώντας τα «αηδιαστικά» - Οι μεγάλοι σταρ στηρίζουν τον αγώνα των ηθοποιών - To cast του Oppenheimer, της πολυαναμενόμενης ταινίας του Νόλαν, στηρίζει την απεργία.

AP23194736856234

Συγκλονίζει τον κόσμο η πύρινη ομιλία της Φραν Ντρέσερ (Fran Drescher), διάσημη για τον τηλεοπτικό της ρόλο ως «Νταντά» («The Nanny») και πρόεδρος του συνδικάτου των ηθοποιών Sag-Aftra.

Η Ντρέσερ δέχτηκε επαίνους για το πάθος της καθώς οι ερμηνευτές συμμετέχουν μαζί με τους σεναριογράφους σε μία ιστορική απεργία που θα «παγώσει» την πλειονότητα της παραγωγής ταινιών και τηλεοπτικών σόου στις ΗΠΑ.

Σε μια φλογερή ομιλία που κυκλοφόρησε ευρέως την Πέμπτη, μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες μεταξύ του συνδικάτου των ηθοποιών και των στούντιο, η Ντρέσερ κατακεραύνωσε τα στούντιο του Χόλιγουντ, αποκαλώντας τα «αηδιαστικά», επειδή λένε ότι «χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά όταν δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως οι ηθοποιοί «περιθωριοποιούνται και δεν τυγχάνουν σεβασμού και τιμής» από ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει αλλάξει δραστικά λόγω των κολοσσών του streaming και της τεχνητής νοημοσύνης.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό γιατί αυτό που συμβαίνει σε εμάς συμβαίνει σε όλους τους τομείς της εργασίας, όταν οι εργοδότες κάνουν τη Wall Street και την απληστία προτεραιότητά τους και ξεχνούν τους βασικούς συντελεστές που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί», είπε.

fran

«Είμαστε τα θύματα εδώ. Θυματοποιούμαστε από μια πολύ άπληστη οντότητα. Είμαι συγκλονισμένη από τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συναλλαγές. Δεν μπορώ να το πιστέψω, ειλικρινά, πόσο μακριά είμαστε σε τόσα πολλά πράγματα. Πώς επικαλούνται τη φτώχεια, ότι χάνουν χρήματα δεξιά και αριστερά όταν δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους CEO τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Στέκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

AP23194736862257
SAG-AFTRA president Fran Drescher and SAG-AFTRA National Executive Director and Chief Negotiator Duncan Crabtree-Ireland, center, pose with SAG-AFTRA members during a press conference announcing a strike by The Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists on Thursday, July, 13, 2023, in Los Angeles. This marks the first time since 1960 that actors and writers will picket film and television productions at the same time. (AP Photo/Chris Pizzello)

Την Πέμπτη (13/7) ανακοινώθηκε ότι 160.000 μέλη του Sag-Aftra – από μεγάλους αστέρες μέχρι ηθοποιούς σε δεύτερο ρόλο– ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους σεναριογράφους απο την ένωση Writers Guild of America σε μια ιστορική απεργία, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο «λουκέτο» στο Χόλιγουντ από την τελευταία φορά που και τα δύο συνδικάτα απεργούσαν μαζί το 1960.

Τα συνδικάτα αγωνίζονται για καλύτερους όρους ενάντια στην Alliance of Motion Picture and Television Producers, μια οντότητα που εκπροσωπεί μεγάλα στούντιο και γίγαντες streamimg συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony και Warner Bros Discovery.

H Nτρέσερ, η οποία έγινε πρόεδρος του συνδικάτου το 2021, έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχίες για την εταιρική απληστία, γράφοντας λεζάντες σε φωτογραφίες με συνθήματα όπως «Σταματήστε την καπιταλιστική απληστία τώρα» και με tweet όπως: «Ο καπιταλισμός έχει γίνει άλλη μια λέξη για την ελίτ της κυρίαρχης τάξης!». Το 2017 το New York Magazine κυκλοφόρησε τον τίτλο: «Η νέα αγαπημένη σας αντικαπιταλιστική εικόνα είναι η Φραντ Ντρέσερ».

Η ίδια περιέγραψε επίσης τον εαυτό της ως «αντι-καπιταλίστρια» σε μια συνέντευξη στο Vulture εκείνη τη χρονιά, λέγοντας: «Δεν είμαι κατά του να βγάζω χρήματα, μην με παρεξηγείτε. Δεν νομίζω ότι το να βγάζεις χρήματα είναι κακό πράγμα, από μόνο του. Αλλά πρέπει να βαθμονομηθεί εντός του φάσματος της πραγματικής τιμής.

Αυτό που πραγματικά λέω στους ανθρώπους είναι, “μπορεί να είστε οι πρώτοι σε ένα ράλι υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά εν τω μεταξύ, ξέρετε τι υπάρχει στο επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο;” Πρέπει να μην υποστηρίζουμε καθόλου αυτές τις εταιρείες».

Η ομιλία της Ντρέσερ ήταν απροσδόκητη, με την 65χρονη ηθοποιό να κουνάει τις γροθιές της και μερικές φορές να συγκρατεί τα δάκρυά της. «Ξυπνήστε και μυρίστε τον καφέ», είπε στα στούντιο. «Απαιτούμε σεβασμό! Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εμάς!».

Δείτε την ομιλία της Fran Drescher:

Οι μεγάλοι σταρ του Χόλιγουντ στηρίζουν τον αγώνα των ηθοποιών

Τα μέλη του Sag-Aftra έχουν λάβει εντολή να σταματήσουν οποιαδήποτε εργασία που σχετίζεται με παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των «κόκκινων χαλιών» και της προώθησης της δουλειάς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

To cast της πολυαναμενόμενης ταινίας του Νόλαν, στηρίζει την απεργία. Η πρεμιέρα του Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν στο Λονδίνο πήγε μία ώρα μπροστά για να αποφευχθεί η έναρξη της απεργίας, με το καστ να αποχωρεί κατά τη διάρκεια της ταινίας όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Στο Twitter η Μπέτι Μίντλερ επέκρινε τις εταιρείες τεχνολογίας σε μία ανάρτηση που απαριθμούσε τις πολλές βιομηχανίες που πλήττονται, πριν επικεντρωθεί στο Χόλιγουντ. «Οι ηθοποιοί έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, όπως και οι συγγραφείς», έγραψε. «Αν θέλετε να υποτιμήσετε και να καταστρέψετε μια βιομηχανία, δεν είναι πλέον ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο».

Η Σίνθια Νίξον έγραψε στο Twitter ότι τα στούντιο «καρπώνονται από τον κόπο μας για πάρα πολύ καιρό». Και πρόσθεσε: «Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη!»

Η Τζέιμι Λι Κέρτις μοιράστηκε μια ανάρτηση στο Instagram που έγραφε: «Ήρθε η ώρα να κατεβάσουμε τις ΜΑΣΚΕΣ και να σηκώσουμε τα ΠΛΑΚΑΤ».

Διαβάστε επίσης: «Μέχρι και η Barbie κατεβαίνει σε απεργία» – Επική ανάρτηση από το ΠΑΜΕ

Δείτε το βίντεο:

 

 

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…