Απέλασε η Μέρκελ τον σταθμάρχη της CIA στο Βερολίνο

Χαμένο κόπο συνιστά η διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος συμμάχων, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση…

Χαμένο κόπο συνιστά η διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος συμμάχων, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για τις δύο φερόμενες υποθέσεις κατασκοπείας για λογαριασμό των ΗΠΑ, οι οποίες αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες και προκάλεσαν οργή στην Γερμανία.

«Αν αυτό που υπονοείται αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε θα πρέπει να πω ότι η κοινή λογική λέει πως η κατασκοπεία σε βάρος συμμάχων συνιστά απώλεια ενέργειας. Έχουμε τόσο πολλά προβλήματα και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημαντικά», σημείωσε η Μέρκελ.

«Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης. Σήμερα θα πρέπει να διερωτηθούμε ποιος είναι ο σκοπός των υπηρεσιών (πληροφοριών) τον 21ο αιώνα. Έχουμε εντελώς νέες απειλές να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Συρία και στην καταπολέμηση των τρομοκρατών.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στην άνοδο των ισλαμιστών εξτρεμιστών, οι οποίοι ανακήρυξαν χαλιφάτο στο βόρειο Ιράκ, και υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων θα πρέπει να ενισχυθεί.

«Πιστεύω ότι αυτές τις στιγμές που μπορεί να είναι πολύ αμήχανες, είναι αποφασιστικής σημασίας να μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να σημαίνει και μια μεγαλύτερη ασφάλεια». Οι σύμμαχοι που κατασκοπεύουν την Γερμανία «βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος», κατέληξε.

Ξεχωριστά ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σχετικά με το σκάνδαλο αυτό κατασκοπείας ότι δεν έχουν υπονομευτεί σημαντικά απόρρητα στοιχεία της Γερμανίας. «Αν δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν την φερόμενη υπόθεση κατασκοπείας είναι αστείες», σημείωσε ο ντε Μεζιέρ.

«Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ζημιά είναι δυσανάλογα σοβαρή», υπογράμμισε. Την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι απελαύνει τον επικεφαλής της CIA στην Γερμανία. «Ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην πρεσβεία των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την Γερμανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ διευκρινίζει ότι το αίτημα αυτό σχετίζεται με τις έρευνες για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Γερμανία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εξακολουθεί να έχει ουσιαστική σημασία για το Βερολίνο να υπάρχει στενή συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους του, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

«Το αίτημα αυτό έγινε υπό το φως της συνεχιζόμενης έρευνας από τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας και τα ερωτήματα που εγείρονται για μήνες σχετικά με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στην Γερμανία», προσθέτει ο Ζάιμπερτ στην ανακοίνωσή του.

Η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τα γεγονότα αυτά, σημειώνει επίσης ο Ζάιμπερτ. Η συνεργασία της Γερμανίας με τους δυτικούς εταίρους της έχει ουσιαστική σημασία, υπογραμμίζει, αλλά γι’ αυτήν απαιτείται να υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια».

Η απέλαση αυτή γίνεται «σε αντίδραση για μια έλλειψη συνεργασίας εδώ και καιρό στις προσπάθειες για την αποσαφήνιση» της δραστηριότητας πρακτόρων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Γερμανία, εξήγησε ο Γερμανός βουλευτής Κλέμενς Μπίνινγκερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία πραγματοποίησε σήμερα σύνοδο στο Βερολίνο.

Για δεύτερη φορά σε πέντε ημέρες, η γερμανική δικαιοσύνη ξεκίνησε χθες έρευνα για έναν φερόμενο κατάσκοπο που εργαζόταν για λογαριασμό της Ουάσινγκτον. Η υπόθεση αυτή ενέτεινε επιπλέον τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Γερμανία, οι οποίες είχαν ήδη ενταθεί πέρυσι όσον αφορά την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ από τους Αμερικάνους.

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις την περασμένη εβδομάδα για έναν πράκτορα των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών (BND) ο οποίος είναι ύποπτος ότι εργαζόταν και για την CIA, η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε χθες ότι διερευνά μια νέα υπόθεση. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε έναν αξιωματικό της Μπούντεσβερ, ο οποίος φέρεται ότι διεξήγε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.