Newsroom

Newsroom

«Απαλλοτριώστε 240.000 διαμερίσματα» – Το ιστορικό δημοψήφισμα των Βερολινέζων απέναντι σε κόμματα και εταιρείες

56,4% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης 240.000 κατοικιών που ανήκουν σε τρεις εταιρείες - Το αίτημα βρήκε απέναντι τις εταιρείες και τα κόμματα - Θα έχει δημοσιονομικό κόστος ύψους από 29 ως 39 δισεκατομμύρια ευρώ

243211148 1229195054244579 5850371155482420495 n 0

Την ίδια στιγμή που όλα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στις κάλπες για την ανάδειξη της επόμενης Γερμανικής κυβέρνησης, μια ακόμα εκλογική μάχη με έντονο ταξικό χαρακτήρα δόθηκε στο Βερολίνο. Οι Βερολινέζοι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν είναι δίκαιο ή άδικο, τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να ελέγχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα, κατοικίες και κτήρια, , ορίζοντας έτσι στην πράξη την ποιότητα ζωής χιλιάδων Βερολινέζων που ασφυκτιούν ως και σήμερα εξαιτίας των πολύ υψηλών ενοικίων που επικρατούν στην πόλη.

Έπειτα από έναν πολυετή αγών των κατοίκων του Βερολίνου ενάντια στα μεγαθήρια του real-estate, την περασμένη Κυριακή στήθηκαν οι κάλπες του ιστορικού δημοψηφίσματος που οδήγησαν σε μια ιστορική νίκη των πρώτων με αποτέλεσμα την κοινωνικοποίηση 240.000 διαμερισμάτων.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή οι Βερολινέζοι απάντησαν θετικά στο ερώτημα δημοψηφίσματος για την απαλλοτρίωση των διαμερισμάτων που κατείχαν οι κολοσσοί του real estate, με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ως εξής: 56,4% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του μέτρου, ενώ το 39% ήταν αντίθετο, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa τη Δευτέρα. 

Στην απάντηση του δημοψηφίσματος, που είχες αμιγώς συμβουλευτικό χαρακτήρα, καταγράφηκε η μεγάλη αγανάκτηση των βερολινέζων για το υπέρογκο κόστος της στέγης, σε μία πόλη όπου πάνω από το 80% των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων της είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιών.

Αγώνας απέναντι στις πολυεθνικές και τα κόμματα 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας γνωστής ως Expropried Deutsche Wohnen & Co, η οποία ασκούσε πιέσεις για το μέτρο ήδη από το 2019, χαιρέτισαν το αποτέλεσμα και δήλωσαν ότι θα εντείνουν τις πιέσεις πως τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας αλλά και της νέας Δημάρχου του Βερολίνου για την εφαρμογή της απόφασης για απαλλοτρίωση 240.000 διαμερισμάτων.

Πέρα από τις αντιδράσεις των μεγάλων εταιρειών, ενάντια στο δημοψήφισμα τάχθηκε και η νέα δήμαρχος του Βερολίνου που καταγράφηκε με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η Γκίφεϊ είχε ταχθεί ανοιχτά κατά των απαλλοτριώσεων αλλά έχει δηλώσει πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του ενώ καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο δεν στήριξε το αίτημα των κατοίκων για την ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες βερολινέζοι, στο παραπέντε των εκλογών παρουσίασε στο Μόναχο τις προτάσεις του SPD για την κατοικία υποστηρίζοντας την προσφορά κατοικιών σε προσιτές τιμές εκτιμώντας ότι το δικαίωμα στην κατοικία αποτελεί το κοινωνικό πρόβλημα του καιρού μας.

Απαλλοτρίωση 240.000 κατοικιών 

Αν τελικά η Γκίφεϊ και ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αποφασίσουν να κάνουν δεκτό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η απαλλοτρίωση θα αφορά περίπου 240.000 κατοικίες που ανήκουν σήμερα σε μεγάλες εταιρείες ακινήτων, με το κόστος για την τοπική κυβέρνηση να κυμαίνεται από 29 ως 39 δισ. ευρώ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της στεγαστικής κρίσης, επιχείρησε να θέσει ανώτατο πλαφόν και πάγωμα στα υψηλά ενοίκια, με το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας να απαντά πως για τη ρύθμιση των ενοικίων αποφασίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι τα περιφερειακά κρατίδια.

 

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…