Αντιδράσεις στη Φλωρεντία: Διευθύντρια μουσείου αποκαλεί τη Φλωρεντία “πόρνη” και γίνεται “cancel”

Θύελλα αντιδράσεων και "cancel" στη Hollberg επειδή είπε…τα αυτονόητα - Το σκάνδαλο έρχεται τη στιγμή που η θητεία της Γερμανίδας λήγει τον Ιούνιο, όμως υπήρχαν εκκλήσεις να μην ανανεωθεί η σύμβασή της και να ανατεθεί σε έναν Ιταλό.

AP23087498333003

Εξευγενισμός, τουριστικοποίηση και το δικαίωμα σε μια ζωντανή πόλη, είναι ένα ζήτημα που θα έρχεται στο προσκήνιο ολοένα και συχνότερα, στο άμεσο μέλλον, καθώς αμέτρητες πόλεις στον κόσμο έχουν προσαρμοστεί απόλυτα στις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας, μεταμορφώνοντας τες σε τουριστικά θέρετρα, στερούμενες αυθεντικότητα.

Ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις ανήκει φυσικά και Φλωρεντία, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας.

Ειδικά αν επιλέξει να επισκεφθεί αυθόρμητα μουσεία και γκαλερί, όπως το Uffizi ή την Galleria dell’Accademia, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστιες ουρές τουριστών, πολύωρη αναμονή και κατ’ επέκταση αρκετή ταλαιπωρία.

Το φαινόμενο αυτό του μαζικού τουρσιμού φαίνεται πως ενοχλεί και τη διευθύντρια της Galleria dell’Accademia, η οποία δήλωσε πως αυτό είναι που έχει μετατρέψει την ιταλική πόλη σε “πόρνη”.

Μόλις μια πόλη γίνει πόρνη, είναι δύσκολο να ξαναγίνει παρθένα. Δεν βρίσκουμε πλέον ένα κατάστημα, ένα κανονικό κατάστημα, αλλά μόνο πράγματα αποκλειστικά για τους τουρίστες με gadgets και αναμνηστικά και αυτό πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Cecilie Hollberg, Γερμανίδα ιστορικός τέχνης και επικεφαλής του μουσείου από το 2015, στο περιθώριο μιας συνέντευξης Τύπου.

Η ίδια αργότερα θα ζητήσει συγγνώμη για τις λέξεις που χρησιμοποίησε, όμως το κακό είχε ήδη γίνει.

Η διευθύντρια της Galleria dell’Accademia, Cecilie Hollberg
Η διευθύντρια της Galleria dell’Accademia, Cecilie Hollberg ALESSANDRA TARANTINO/AP PHOTO

Θύελλα αντιδράσεων και “cancel” στη Hollberg επειδή είπε…τα αυτονόητα

Η δήλωση της Hollberg προκάλεσε οργή και αντιδράσεις, τόσο από τους κατοίκους της Φλωρεντίας, όσο και από την πολιτική σκηνή της χώρας, με πρώτους τον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας και τον δήμαρχο της Φλωρεντίας.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Dario Nardella δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο της Φλωρεντίας τη Δευτέρα (29/01) ότι η πόλη αξίζει σεβασμό και ότι ο τουρισμός απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους.

“Ο τουρισμός αποτελεί έναν πόρο, ο οποίος πρέπει να διαχειρίζεται, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα ζήτημα για το οποίο αυτή η διοίκηση δεν έχει αγωνιστεί, από την προστασία του ιστορικού κέντρου με τους κανονισμούς της UNESCO μέχρι την προστασία των τυπικών προϊόντων, τη διακοπή ορισμένων δραστηριοτήτων και τέλος με έναν κανόνα που σταματά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις”, δήλωσε ο Nardella.

Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα της θητείας της Hollberg στο υπουργείο Πολιτισμού.

“Θα καταθέσω ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού Gennaro Sangiuliano σχετικά με τις επαίσχυντες δηλώσεις της διευθύντριας της Πινακοθήκης Accademia. Ο χαρακτηρισμός της Φλωρεντίας ως πόρνης είναι απαράδεκτοςΠρέπει να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί”, ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του τη Δευτέρα.

Πόλεις που συνθλίβονται από τον τουρισμό και η “συγγνώμη” που έπεσε στο κενό

Η Hollberg έσπευσε να “μαζέψει” τη δήλωση και τόνισε ότι αγαπάει τη Φλωρεντία και ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να προσβάλει την πόλη ή τους κατοίκους της, διευκρινίζοντας ότι εννοούσε μόνο ότι η Φλωρεντία, όπως και η Βενετία και άλλες πόλεις, “συνθλίβονται” από τον τουρισμό, σύμφωνα με εκπρόσωπο του μουσείου.

Λυπάμαι που χρησιμοποίησα λάθος λέξεις. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η Φλωρεντία πρέπει να είναι μάρτυρας ενός πιο συνειδητού τουρισμού, όχι του hit and run. Με την Ακαδημία, για παράδειγμα, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε κάθε εξαιρετικό μέρος της”, ανέφερε στην ανακοίνωση του μουσείου που εστάλη στο CNN την Τρίτη.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Gennaro Sangiuliano δήλωσε ότι το υπουργείο του θα εξετάσει περαιτέρω το θέμα, αλλά χαρακτήρισε τα λόγια της Hollberg “σοβαρά και προσβλητικά“.

“Η Φλωρεντία είναι μια υπέροχη πόλη που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και ιστορίας. Το να την προσβάλλουμε σημαίνει ότι χτυπάμε όλη την Ιταλία και τα συναισθήματά μας. Θα αξιολογήσω όλες τις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες”, ανέφερε σε δήλωση που παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αντιδήμαρχος της Φλωρεντίας Alessia Bettini χαρακτήρισε τα σχόλια “παραληρηματικά” σε δήλωσής της και πρόσθεσε πως “το να αποκαλεί τη Φλωρεντία πόρνη είναι το πιο σοβαρό αδίκημα που έχει ακουστεί ποτέ από ένα πρόσωπο που κατέχει επίσης έναν τόσο σημαντικό θεσμικό ρόλο”.

“Σύμφωνα λοιπόν με τη διευθύντρια του μουσείου, οι κάτοικοι της Φλωρεντίας είναι τα παιδιά μιας πόρνης και οι τουρίστες οι πελάτες μιας πόρνης; Η Hollberg προσβάλλει την ιστορία της Φλωρεντίας, όπου εργάστηκε, προσβάλλει το έργο χιλιάδων ανθρώπων και πάνω απ’ όλα προσβάλλει τους κατοίκους και την ίδια, η οποία ως μη  φλωρεντινής καταγωγής χρωστάει πολλά στη Φλωρεντία”.

Το σκάνδαλο έρχεται τη στιγμή που η θητεία της Γερμανίδας λήγει τον Ιούνιο, όμως υπήρχαν εκκλήσεις να μην ανανεωθεί η σύμβασή της και να ανατεθεί σε έναν Ιταλό.

Το 2014, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Dario Franceschini άνοιξε όλες τις θέσεις διευθυντών μουσείων σε αλλοδαπούς, κάτι που η σημερινή πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι θέλει να αλλάξει.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκ στην Εύβοια: Έκαψε με σίδερο τον θετό γιο του – Έκρυβε τον πατριό από τους αστυνομικούς η μητέρα

Τι αλλάζει στο… πρωινό μας – Νέοι κανόνες για μέλι, μαρμελάδες και χυμούς από την ΕΕ

Αν 603 φοιτητές είναι «μειοψηφίες», οι 165 της ΔΑΠ τι είναι;

Μπίζνες: Τράφικινγκ και.. F-35

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

mpakodimou 4

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

Μάλιστα η Μαρία Μπακοδήμου ανέφερε ότι όταν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ανήλικη