Με ένα σμπάρο δυο τριγόνια με το φόρο για τις τριγωνικές συναλλαγές

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου Έξυπνο μέτρο που αποτρέπει εταιρείες να βγάζουν αφορολόγητα ποσά στο εξωτερικό, κίνητρο για να επιστρέψουν κεφάλαια στην…

krauze tax huhne 006

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

Έξυπνο μέτρο που αποτρέπει εταιρείες να βγάζουν αφορολόγητα ποσά στο εξωτερικό, κίνητρο για να επιστρέψουν κεφάλαια στην Ελλάδα ή επιπλέον μείωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία; Πρόκειται για τη φορολόγηση 26% επί της δαπάνης προμηθειών από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς που θα επιστρέφεται εντός 3μήνου, εφόσον αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή είναι πραγματική. Το μέτρο για το οποίο μίλησε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνένετυξη Τύπου στις Βρυξέλλες, έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του ΣΕΒ που επικαλείται το φόβο να “στεγνώσει” η αγορά. 

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και αφορά συναλλαγές με χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία οι οποίες έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη. Διακηρυγμένος στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αποτρέψει όσους επιχειρούν να βγάζουν χρήματα από τη χώρα μέσω εικονικών ενδο-ομιλικών και τριγωνικών συναλλαγών. 

Φωνάζει ο ΣΕΒ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών καθώς και οι εισαγωγικές εταιρείες καταγγέλλουν ότι για να πιαστούν όσοι παρανομούν, καίγονται όλοι. Ο ΣΕΒ έστειλε επιστολή στην αρμόδια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη ζητώντας την απόσυρση της διάταξης, επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με την υπό διαβούλευση διάταξη, για τις συναλλαγές αυτές θα πρέπει να καταβληθεί παρακρατούμενος φόρος, τα ποσά του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένης της φύσης της δαπάνης (ναύλοι, πρώτες ύλες, καύσιμα, κλπ). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μεγάλη χρονική διάρκεια που τυχόν θα απαιτηθεί για την απόδειξη της αυθεντικότητας της συναλλαγής, θα επιτείνει τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έκανε βελτιώσεις στο αρχικό κείμενο:  Με υπουργική απόφαση θα καθορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων, στις υποθέσεις που προκύπτει αυταπόδεικτα ότι οι συναλλαγές είναι καθαρές, οι εταιρείες δε θα υποχρεούνται στην προκαταβολή του φόρου 26%. Όπως τόνισε η Νάντια Βαλαβάνη, αρκεί να αποδείξει κανείς πως δεν είναι ελέφαντας για να αξαιρεθεί από το φόρο. Ακόμα, ο χρόνος επιτροφής του φόρου σε περίπτωση που όλα βαίνουν καλώς μειώθηκε από 12 μήνες που προβλεπόταν αρχικά σε τρεις.

Κίνητρο για είσοδο κεφαλαίων;

Μιλώντας στο koutipandoras.gr ο φοροτεχνικός Κώστας Τσορμπατζόγλου ερμήνευσε τη διάταξη διαφορετικά. “Προφανώς στοχεύει στην αποτροπή των εικονικών συναλλαγών αλλά συνιστά ταυτόχρονα “σήμα” προς τους Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους να τα φέρουν πίσω, πληρώνοντας φόρο 26%” είπε ο κ. Τσορμπατζόγλου. Πόσα χρήματα μπορεί να μαζέψει το Δημόσιο με αυτό το μέτρο; “Έως και 2,5 δισ. εντός του 2015” λέει ο φοροτεχνικός. 

Θυμίζουμε πως ο έτερος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε προαναγγείλει νομοθετικές κινήσεις που θα έδιναν κίνητρα σε όσους έχουν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας ένα λογικό φόρο. Οι ανάγκες της χώρας για ρευστότητα είναι σημαντικές και μια ενδεχόμενη επιτυχία του μέτρου θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως αν υπάρχει μια αρνητική πτυχή του μέτρου δεν είναι οικονομικής φύσης, δηλαδή η στέρηση ρευστού από τις υγιείς επιχειρήσεις που καταγγέλλει ο ΣΕΒ, αλλά ηθικής αφού θα προκύψει αμνήστευση μαύρου χρήματος που… ένας θεός ξέρει από πού βγήκε.

 

 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…