Άνθρωποι που δεν υπήρξαν ποτέ…σε πάρτι που δεν έγινε ποτέ – Πώς έγινε viral ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Οι ανατομικές ατέλειες, η τρομαχτική ομοιότητα μεταξύ των προσώπων και το ρατσιστικό αποτύπωμα του AI - Γνωρίστε το "Midjourney". Όσοι εμφανίζονται στις φωτογραφίες, είναι πρόσωπα που «εμπνεύστηκε» η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος.

FmX1O9YaUAExY3A

Ένας χρήστης του Twitter, αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα πρότζεκτ που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και ποικίλα ερωτήματα σχετικά με το σύμπαν των μέσων κοινωνικών δικτύων αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι “τρομακτικά ρεαλιστικές” εικόνες συγκέντρωσαν πάνω από 29,3 εκατομμύρια προβολές στο Twitter.

Ειδικότερα, ο προγραμματιστής Miles Zimmerman, με τη βοήθεια ενός προγράμματος επεξεργασίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, το “Midjourney”, δημιούργησε μια εικονική “κοινωνική” πραγματικότητα, παράγοντας εικόνες που τοποθετούν ανύπαρκτα πρόσωπα σε πάρτι ή άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ.

Ο Zimmerman έγραψε, «Το Midjourney γίνεται τρελά ισχυρό – καμία από αυτές τις φωτογραφίες δεν είναι πραγματική και κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει στ’ αλήθεια».

Όσοι εμφανίζονται στις φωτογραφίες, εκτός φυσικά από τον χρήστη του προγράμματος, είναι πρόσωπα που «εμπνεύστηκε» η τεχνητή νοημοσύνη του συστήματος. Έτσι ο χρήστης μπορεί με ασφάλεια να επικοινωνήσει στον κοινωνικό και διαδικτυακό του περίγυρο τη (ψεύτικη) κοινωνική του ζωή.

Οι ανατομικές ατέλειες

Όμως προς το παρόν, η εφαρμογή αυτή έχει τεχνικά ελαττώματα και οι εικόνες των ανθρώπων που παράγει έχουν κάποιες ανατομικές ατέλειες. Αν κάποιος παρατηρήσει με λίγη προσοχή τις φωτογραφίες μιας κοινωνικής εκδήλωσης που μοιράζεται κάποιος στα social media δείχνοντας ότι ήταν παρών σε αυτή, θα δει κάποιους από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση να ποζάρουν χαμογελώντας χωρίς όμως να διαθέτουν δόντια, ή διαθέτοντας παραπάνω από το κανονικό. Σε άλλες πάλι, όπου φαίνεται να κρατούν κάποιο αντικείμενο (π.χ ποτήρι), το χέρι που το κρατά αντί για πέντε να έχει δέκα δάκτυλα.

Εκ πρώτης όψεως κάποιος βλέπει δύο κοπέλες να διασκεδάζουν σε ένα πάρτι με την μια από αυτές να κρατάει μια συσκευή στο χέρι της. Αν προσέξει κάποιος την κοπέλα με τη συσκευή θα δει ότι το χέρι της έχει ένα πλήθος από δάκτυλα προδίδοντας έτσι ότι η φωτογραφία δεν είναι αληθινή.

Η ομοιότητα μεταξύ των προσώπων

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα πρόσωπα που εικονίζονται να διασκεδάζουν στο πάρτι, φαίνεται να προέρχονται από την ίδια “παλέτα” ανθρώπινων χαρακτηριστικών απλώς προσαρμοσμένα σε κάθε περίπτωση με διαφορετικό τρόπο.

Το A.I προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση της ποικιλομορφίας στα χαρακτηριστικά των προσώπων, βασισμένο σε περιορισμένο ωστόσο εύρος χαρακτηριστικών και προτύπων ομορφιάς.

Το ρατσιστικό αποτύπωμα του AI

Αξιοσημείωτο, είναι δε το και το γεγονός ότι ο ίδιος ο προγραμματιστής, θίγει μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι δεν έλειπε και ρατσισμός από το σύστημα AI καθώς δίνοντας την πληροφορία “άνθρωποι”, εκείνο “υπολόγισε” μόνο τους λευκούς, ως ανθρώπους…

Πάντως, είναι απλά θέμα χρόνου το σύστημα να βελτιωθεί και οι εικόνες που θα παράγει να είναι τέλειες και έτσι να μπορεί κάποιος να παρουσιάζει χωρίς φόβο την ανύπαρκτη κοινωνική του ζωή. Το πώς φτάσαμε στη χρήση τέτοιου είδους εφαρμογών είναι ένα άλλης τάξης ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να κληθούν να απαντήσουν ειδικοί των κοινωνικών επιστημών και των ψυχολόγων….

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Ektakti Epikairotita 0 1

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

Ασλανίδης

Ασλανίδης: Οργή κατά Μητσοτάκη – «Ας έρθει να μας τα πει κατάμουτρα και να μην πηγαίνει στο κανάλι που μυρίζει βόθρο» (video)

«Όχι κύριε Πρωθυπουργέ, θα κάνετε άρση της βουλευτικής ασυλίας και θα πάνε να καταθέσουν στον…