Άνοιγμα σε Ελιά και Ποτάμι από τον Σ. Λυκούδη

Τη συγκρότηση ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή της Ελιάς, του Ποταμού και της ΔΗΜΑΡ πρότεινε ο βουλευτής του κόμματος και…

likoudis

Τη συγκρότηση ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή της Ελιάς, του Ποταμού και της ΔΗΜΑΡ πρότεινε ο βουλευτής του κόμματος και πρώην γραμματέας της, Σπύρος Λυκούδης, σε ομιλία του στο Γκάζι, παρουσία στελεχών της ΔΗΜΑΡ, των βουλευτών Γρηγόρη Ψαριανού και Βασίλη Οικονόμου, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς, του Ποταμιού κι από κινήσεις του κεντροαριστερού χώρου.

Εξέφρασε ταυτόχρονα τη διαφωνία του με την σχεδιαζόμενη στροφή που συζητείται στη ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Να συγκροτήσουμε την μεγάλη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη, τη μεγάλη Κεντροαριστερά…να πάρουμε ως ΔΗΜΑΡ γρήγορα πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουμε στις πρωτοβουλίες των άλλων χώρων. Αναφέρομαι στην Ελιά και στο Ποτάμι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυκούδης και απευθύνθηκε και στους δύο σχηματισμούς.

«Ζητάω, συναγωνιστές της Ελιάς, σύνεση και ρεαλισμό. Και ζητάω από τους καλούς φίλους στο Ποτάμι να ανταποκριθούν να μπολιάσουν με την φρεσκάδα που έφερεαν στην πολιτική ζωή, την μεγάλη συνάντηση, αυτή που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Εμείς προτείνουμε και οι τρεις χώροι ΕΛΙΑ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν απ΄τις επόμενες μέρες μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για την συγκρότηση της νέας μεγάλης ελπίδας» υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης.

Άσκησε έντονη κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζοντας: «Αναρωτιέμαι σε τι βοήθησε π.χ. πριν ακόμα μετρηθούν οι κάλπες και μόλις αισθάνθηκε ότι άντεξε, η εξαγγελία από τον Βενιζέλο του δικού του συνεδρίου και η πρόσκληση του να προστρέξουμε. Αν νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι, να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες».

Ο κ. Λυκούδης έκανε αυτοκριτική, αλλά και κριτική στον τρόπο που η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ χειρίστηκε την έξοδο από την κυβέρνηση, αποδίδοντας σε αυτήν την κύρια ευθύνη για το τραγικό και ταπεινωτικό, όπως το χαρακτήρισε, εκλογικό αποτέλεσμα. «Το έχω πει πολλές φορές, δεν είχαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στην κυβέρνηση, αλλά επειδή το κάναμε με λάθος τρόπο, σε λάθος χρόνο και με λάθος αφορμή, οι ψηφοφόροι του Ιουνίου το 2012 δεν το συγχώρησαν».

Επίσης θεώρησε ως δεύτερο μεγάλο λάθος την πλήρη άρνηση να συμπράξει η ΔΗΜΑΡ στη πρόσκληση της Ελιάς για την Κεντροαριστερά με το επιχείρημα, όπως είπε, ότι ήταν αντίπαλο πολιτικό σχέδιο. «Ας πούμε επιτέλους την αλήθεια. Όχι, η ανασυγκρότηση της μεγάλης Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι αντίπαλο σχέδιο. Είναι το δικό μας σχέδιο» συμπλήρωσε.

Ο κ. Λυκούδης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών και τη συντριβή της ΔΗΜΑΡ, επισήμανε πως «Υπάρχουν υπεύθυνοι για τη συντριβή και είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν όπως αυτοί νομίζουν αυτή την ευθύνη», τονίζοντας ωστόσο πως είναι αντίθετος στη λογική της ανθρωποφαγίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν πιστεύει στους «αλάθητους», ξεκαθαρίζοντας πως «την ανάληψη όμως της ευθύνης από όσους την έχουν, δεν τη ζητάμε, την απαιτούμε».

Κάνοντας εκτενή αναφορά στην κρίση που διέρχεται η Ευρώπη, ο Σπύρος Λυκούδης ανέφερε ότι μόνο με συναινέσεις και περισσότερη ενοποίηση θα ξεπεραστεί. «Η παραμονή, οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου είναι μονόδρομος για τη Ελλάδα καθώς κάθε άλλη επιλογή θα ήταν ένα χαώδες άλμα προς το παρελθόν», είπε αλλά πρόσθεσε πως αυτό προϋποθέτει αλλαγή συσχετισμών σε εθνικό και συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο και σύγκλιση ευρύτερων προοδευτικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν από το Ποτάμι οι Σταύρος Θοδωράκης, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Μάκης Παπούλιας, Σταύρος Τσακυράκης, από την Ελιά οι Γιώργος Βερνίκος, Παντελής Καψής, Μάνος Επιτροπάκης, Πασχάλης Αγανίδης. Επίσης, παρευρέθηκαν οι Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Βασίλης Οικονόμου, Νίκη Φούντα, Σπύρος Βούγιας, Φοίβος Ιωαννίδης, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Κουτσομύτης, Χρήστος Χωμενίδης, Σπύρος Δανέλης, Άννη Ποδηματά, Πέτρος Κουναλάκης, Βασίλης Πουλαντζάς, Κώστας Τριαντάφυλλος, Γιάννης Βούλγαρης, Αθηνά Δρέττα, Φίλιππος Σαχινίδης, Νίκος Μπίστης, Μάνος Ματσαγγάνης, Νίκος Διακουλάκης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γ. Παγουλάτος, Λενιώ Μυριβίλη (Ευρώπη – Οικολογία), Διονύσης Γουσέτης, Παναγιώτης και Μαίρη Αρώνη (αγωνιστές της αντίστασης).

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη