Newsroom

Newsroom

Ανοίγει για το κοινό το ανακαινισμένο σπίτι του Κωστή Παλαμά

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, το ανακατασκευασμένο σπίτι επί της οδού Κορίνθου στην Πάτρα, στο οποίο γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η παράδοση της οικίας Παλαμά θα πραγματοποιηθεί μέσα από μια εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστούν τα «Σατιρικά Γυμνασμάτα» μια έκδοση του ιδρύματος «Κωστή Παλαμά» με σχολιασμό από τον καθηγητή Μιχάλη Μερακλή.

Η αγορά του σπιτιού έγινε το 2014 από τον Πατρινό επιχειρηματία Αθανάσιο Στεφανόπουλο, ο οποίος ζει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, διότι ήταν προσωπική του επιθυμία να σωθεί το σπίτι που γεννήθηκε ο Παλαμάς. Έτσι λοιπόν το σπίτι ανακατασκευάστηκε χάρη στη δωρεά του κ. Αθανασόπουλου κατ’ ομοίωση του αρχικού κτιρίου και με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του. Ταυτόχρονα, έχει «δεθεί» αισθητικά με τη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ είναι προσβάσιμο και για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Φθάνοντας κανείς έξω από το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ποιητής, το πρώτο που αντικρίζει είναι η προσεκτική ανάπλαση της εξωτερικής όψης του κτιρίου και οι τρεις ξύλινες πόρτες. Στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου, βρίσκεται το εκθετήριο, στο οποίο υπάρχει η προτομή του Παλαμά (σ.σ.: έργο του Κων. Δημητριάδη και δωρεά της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου) μία μόνιμη έκθεση της ιστορίας του κτιρίου και διάφορα χειρόγραφά του.

Επίσης, μέσα στη μεγάλη αίθουσα του εκθετηρίου υπάρχει μια λεπτομερής απεικόνιση του κελιού του Κωστή Παλαμά, όπως διασώζεται στο ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα.

Βγαίνοντας από το χώρο του ισογείου δεσπόζει η μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί τον επισκέπτη στον πρώτο όροφο. Η σκάλα έχει ίδιο σχήμα και μορφή με την ξύλινη που προϋπήρχε.

Φθάνοντας στον διάδρομο του πρώτου ορόφου, το πρώτο δωμάτιο στα δεξιά είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στις 13 Ιανουαρίου του 1859.

Το ενιαίο μεγάλο δωμάτιο που «βλέπει» στην οδό Κορίνθου, θα λειτουργήσει ως ψηφιακό μουσείο, όπου εκεί θα τοποθετηθούν οθόνες τηλεόρασης και προτζέκτορες και θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και του History Channel, σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά. Επίσης, θα υπάρχει και ένα διαδραστικό τραπέζι, για τις νεότερες ηλικίες.

Παράλληλα, θα υπάρχουν τρία επίπεδα παρουσίασης, δηλαδή ένα επίπεδο για το απλό επισκέπτη, σχετικά με τον Κωστή Παλαμά, ένα δεύτερο για τους μικρούς μαθητές με διαδραστικό παιχνίδι και ένα ακόμα για τους φοιτητές, οι οποίοι θα μπορούν να εισέρχονται στον κατάλογο του ψηφιακού αρχείου.

Κατευθυνόμενος ο επισκέπτης στο πίσω μέρος του σπιτιού θα βλέπει το καθημερινό καθιστικό της οικογένειας Παλαμά, με τζάκι του 1840. Μάλιστα, το τζάκι είναι και το μόνο διατηρητέο καλλιτεχνικό στοιχείο του κτιρίου.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει ένα δωμάτιο, το οποίο όπως τονίζει ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης έχει μία ιστορική αξία και συνδέεται με το λυρισμό του Κωστή Παλαμά. Συγκεκριμένα στο δωμάτιο αυτό κοιμόντουσαν τα παιδιά της οικογένειας και ο Κωστής Παλαμάς έβλεπε την ανατολή του ήλιου και του φεγγαριού από τον προμαχώνα του κάστρου μέχρι τα επτά του χρόνια, όταν έφυγαν από το σπίτι, λόγω του θανάτου και των δύο γονιών.

Επίσης, στον χώρο υπάρχει και ένα πιάνο το οποίο έχει κατασκευαστεί στα 1880 στη Βιέννη και δωρήθηκε από πατρινή οικογένεια.

Ακολουθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης, στον οποίο ήδη έχουν τοποθετηθεί εκδόσεις του Ιδρύματος «Κωστή Παλαμά», οπού εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μελέτης του έργου του ποιητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ρητή απόφαση του Αθ. Στεφανόπουλου ότι δεν θα πληρώσει κανείς για είσοδο, συμμετοχή σε εκδήλωση και χρήση του χώρου.