Άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ – Κλίντον ή Τραμπ;

Και επίσημα πλέον ρίχτηκαν στο «κυνήγι» της αμερικανικής προεδρίας, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ. Τα εκλογικά τμήματα σε εννέα Πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ άνοιξαν το πρωί στις 06:00 τοπική ώρα, για τις προεδρικές εκλογές ενώ ακολουθούν και οι υπόλοιπες Πολιτείες.

5821d2151dc52497758b48c0

Μετά από δυο προεδρικές θητείες του «δημοκρατικού» Μπαράκ Ομπάμα οι αμερικανοί πολίτες επιλέγουν ανάμεσα στη «δημοκρατική» Χίλαρι Κλίντον και τον «ρεπουμπλικάνο» Ντόναλντ Τραμπ. Οι Αμερικανοι ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο , για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

Το όνομα του νικητή των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης.

Πριν ανοίξουν οι κάλπες, η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είχε περίπου 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελευταία από μια ανάλυση μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διεξήγαγε η εταιρεία Ipsos για το πρακτορείο Reuters.

Οι πιθανότητες νίκης της ήταν περίπου ίδιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, ενώ για να ηττηθεί από τον Τραμπ σήμερα θα χρειαστεί ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες, σύμφωνα με την ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών προηγείτο του Τραμπ με 45% προς 42% σε πρόθεση ψήφου, ενώ αναμένεται να κερδίσει 303 ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων, σε αντίθεση με τους 235 του Τραμπ, από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές, αποκαλύπτει η ανάλυση.

Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων ήταν πολύ μικρή την Κυριακή, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις, και την Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων.

Για να εξασφαλίσει την αμερικανική προεδρία, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει τις περισσότερες από τις πολιτείες αυτές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν μεσοσταθμικά προβάδισμα στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον με τέσσερις μονάδες, ωστόσο σε γενικές γραμμές το προβάδισμα αυτό κινείται κοντά στα όρια του στατιστικού λάθους.


Οι τελευταίες εξελίξεις

Περί τα 45 εκατομμύρια Αμερικανοί εκλογείς, περίπου το 20% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου, έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα, με τη μέθοδο της «πρόωρης ψήφου», είτε επιστολικά είτε σε εκλογικά τμήματα.

Στο Μανχάταν, στην 56η οδό θα ψηφίσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι πιθανότητες εκλογής στην προεδρία των ΗΠΑ της τέως υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χίλαρι Κλίντον, με βάση τα στοιχηματικά προγνωστικά, φθάνουν έως και το 90%. Ωστόσο, ανάλογα ήταν τα ποσοστά στο βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Bremain, με τις στοιχηματικές εταιρείες και τους δημοσκόπους να διαψεύδονται, με την τελική επικράτηση του Brexit.

Στη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) άνοιξαν οι κάλπες σε Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, τη Δυτική Βιρτζίνια. Στις 2 το μεσημέρι άνοιξαν στη Φλόριντα, το Ντέλαγουέαρ, τη Τζόρτζια, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, το Νιου Χαμσάιρ, την Πενσιλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Νότια Καρολίνα, τμήματα του Τενεσί. 

Τί σημαίνει «swing state»

Οι αναλυτές χρησιμοποιούν συνέχεια την έκφραση «swing state». Τί είναι; Αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα που πρόκειται να καθορίσει τον νικητή των εκλογών. Για την ακρίβεια πρόκειται για Πολιτείες που δεν έχουν παράδοση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά αλλάζουν χέρια ανάλογα με την πολιτική συγκυρία-πραγματικότητα-υποψήφιο.

Οι πλέον κρίσιμες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Ν.Χάμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν. 

Στις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) Χίλαρι και  Μπιλ Κλίντον ψήφισαν στο Τσαπάκουα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Δεκάδες ήταν εκεί για να τους υποδεχθούν. Δεκάδες έσπευσαν γύρω της για να βγάλουν φωτογραφίες. 

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα υποψήφιο ενός εκ των δύο κυρίαρχων κομμάτων για το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ στην ιστορία της χώρας.

Ψήφισε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ψήφισε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) στο Γουΐλμιγκτον του Ντέλαγουερ, δηλώνοντας εξερχόμενος ότι «το κλειδί για τη νίκη είναι η πολιτεία της Φλόριντα».

«Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα φύγω», είπε ο δεύτερος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ενάντια στην οικονομική ανισότητα και μετά την αποχώρησή του από το αξίωμά του, τον Ιανουάριο του 2017.

Τραμπ: Εάν χάσω, θα έχω σπαταλήσει ενέργεια, χρήματα και χρόνο

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει ασκήσει ακόμη το εκλογικό του δικαίωμα, δήλωσε στο δίκτυο Fox ότι, εάν δεν νικήσει, θα έχει σπαταλήσει «τεράστια ποσότητα χρόνου, ενέργειας και χρημάτων».

Υπενθυμίζεται πως, όπως γράφουν διεθνή ΜΜΕ, θα ψηφίσει στο Μανχάταν στην 56η οδό.

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ιερώνυμος

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε οργισμένο μήνυμα στην πολιτική τάξη της χώρας - Η ερώτηση των…

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

viasmos 10

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

Οι δύο μικρές μαθήτριες στην Ημαθία δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ενώ έκαναν ιππασία σε σχολική εκδρομή

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…