Αναβλήθηκε η δίκη του Φαλτσιανί στην Ελβετία

Δεκτό από το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Μπελινζόν έγινε το αίτημα του εισαγγελέα για αναβολή της δίκης του Ερβέ Φαλτιανί στην Ελβετία. Ο γάλλος, πρώην υπάλληλος της HBSC που αποκάλυψε με στοιχεία ένα τεράστιο παγκόσμιο σύστημα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω της ελβετικής τράπεζας

faltsiani erbe

Δεκτό από το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Μπελινζόν έγινε το αίτημα του εισαγγελέα για αναβολή της δίκης του Ερβέ Φαλτιανί στην Ελβετία. Ο γάλλος, πρώην υπάλληλος της HBSC που αποκάλυψε με στοιχεία ένα τεράστιο παγκόσμιο σύστημα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μέσω της ελβετικής τράπεζας HSBC, κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία.

Ο Φαλτσιανί είχε ανακοινώσει ότι δεν θα παρίστατο στη δίκη. ΤΟ δικαστήριο θα τον κλητεύσει ακόμη μια φορά.

Η προσεχής ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο ποινικών υποθέσεων του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου. Εάν ο Φαλσιανί δεν ανταποκριθεί και στη δεύτερη κλήτευση, το δικαστήριο θα τον δικάσει ερήμην.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Matin Dimanche, οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν λάβει από τον Ιούλιο του 2008 συγκεκριμένες πληροφορίες για ένα πρόσωπο που εμφανιζόταν με το όνομα Ρούμπεν αλ Σιντιάκ και σκόπευε να πουλήσει στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών τραπεζικά δεδομένα που είχαν κλαπεί από την HSBC Ελβετίας.

Το πρόσωπο αυτό αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ο Φαλτσιανί. Όμως ούτε η SRC ούτε οι γερμανικές υπηρεσίες έκαναν τότε κάτι για το θέμα.

Ο Φαλσιανί διώκεται από τον γενικό εισαγγελέα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας “για υπεξαίρεση δεδομένων, παροχή οικονομικών πληροφοριών, παραβίαση εμπορικών απορρήτων και παραβίαση τραπεζικού απορρήτου”.

Ο ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας τον κατηγορεί ότι “από το 2006 έως το 2008, αντέγραψε τραπεζικά δεδομένα του εργοδότη του”, που ήταν τότε το υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, “‘ώστε στη συνέχεια, από το 2008 έως το 2014, να τα καταστήσει προσβάσιμα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και σε δημόσιους οργανισμούς πολλών χωρών”, μεταξύ των οποίων και στις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.

Οι αποκαλύψεις του επέτρεψαν να ξεσκεπαστούν χιλιάδες φοροφυγάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως “καταμηνυτή ατασθαλιών” και ανακοίνωσε πριν από πολλές εβδομάδες στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης πως δεν θα παρίστατο στη δίκη του, δεδομένου ότι κινδυνεύει να συλληφθεί.

Η υπόθεση Φαλσιανί προκάλεσε κρίση ανάμεσα στη Βέρνη και στο Παρίσι, όταν φάνηκε πως τα δεδομένα που αποκάλυψε ο πρώην πληροφορικάριος είχαν χρησιμοποιηθεί από τις γαλλικές χρηματοοικονομικές αρχές.

Μεταξύ των πλούσιων φορολογουμένων που κατηγορούνται ότι φοροδιέφευγαν στις χώρες τους και εντοπίστηκαν από τη δικαιοσύνη χάρη στις λίστες Φαλσιανί είναι η Αρλέτ Ριτσί, 73 ετών, κληρονόμος της οίκου Nina Ricci. Επίσης ο Εμίλιο Μποτίν, που καταδικάστηκε να πληρώσει 299 εκατομμύρια ευρώ στις ισπανικές φορολογικές αρχές.

Έπειτα από μία πρώτη ανάκριση από την αστυνομία της Γενεύης όσον αφορά τις δραστηριότητές του, ο Ερβέ Φαλσιανί εγκατέλειψε την Ελβετία τον Δεκέμβριο του 2008. Συνελήφθη κατόπιν το 2012 στη Βαρκελόνη, αφέθηκε όμως ελεύθερος, καθώς η Ισπανία αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης της Βέρνης. Η Γαλλία αρνείται επίσης να τον εκδώσει.

 

Η παράλληλη «λίστα Λαγκάρντ» στα χέρια των ελλήνων εισαγγελέων

Στοιχεία που αλλάζουν την έννοια της “Λίστας Λαγκάρντ” παρέδωσε στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο και τους Εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζουρα και Γιώργο Καλούδη ο Ερβέ Φαλτσιανί.

Τα στοιχεία αυτά τα οποία δεν ήταν εμφανή στη λίστα Λαγκάρντ, αποτελούν επίσης αρχεία της Τράπεζας HSBC και συγκεντρώνουν σε μακροσκελή αρχεία XL, τα ονόματα των ελλήνων που συνδέονται με καταθέτες της λίστας.

Ο Φαλτσιανί προχωρά έτσι στην επιβεβαίωση όσων είχε πει το Μάρτιο του 2014 στο HOT DOC, πως κάτω από τη λίστα υπάρχει μια διασύνδεση ατόμων και λογαριασμών που φανερώνει τη λειτουργία ενός σκιώδους τραπεζικού συστήματος που έχει δημιουργηθεί για να κινείται το χρήμα, τις περισσότερες φορές μαύρο.

Το ηλεκτρονικό αρχείο που παρέδωσε ο Φαλτσιανί περιλαμβάνει τέσσερα αρχεία XL. Το κάθε αρχείο περιλαμβάνει ονόματα, αριθμούς λογαριασμών και σε μία περίπτωση ποσά, τα οποία συνδέθηκαν με 8 διαχειριστές λογαριασμών στην HSBC. Πρόκειται για τους χειριστές κεφαλαίων Λαναρά, Άγγελο Μεταξά, Σταύρο Παπασταύρου, Σάμπυ Μιονί , Αλέξανδρο Ματαθία και την offshore εταιρεία Samancor η οποία σχετίζεται με τον Θεόδωρο Ασημακόπουλο και το γνωστό διαφημιστή Χρήστο Παπαπολύζο.

Δείτε όλα τα ονόματα ΕΔΩ

 

Διαβάστε σχετικά:

Τη σκιώδη διαδρομή του χρήματος εξηγεί ο Φαλτσιανί – Τι είχε αποκαλύψει στον Κώστα Βαξεβάνη

Όταν ο Φαλτσιανί αποκάλυπτε στο HOTDOC. τη διαδρομή ξεπλύματος του μαύρου χρήματος (shadow banking)

Ερβέ Φαλτσιανί. Ο άνθρωπος που έδωσε τη Λίστα Λαγκάρντ αποκαλύπτει: «Έχετε “λειψή” τη λίστα»

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

mpakodimou 4

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

Μάλιστα η Μαρία Μπακοδήμου ανέφερε ότι όταν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ανήλικη