Αφορμή στάθηκε τα όσα είπε στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Ειδικότερα, ο κεντρικός τραπεζίτης είχε εκφράσει την άποψη πως η τροπολογία που είχε κατατεθεί επί ημερών τρικομματικής, η διάταξη του άρθρου 78 του ν. 4146/2013 η οποία παρείχε ασυλία σε διοικητικά στελέχη τραπεζών για θαλασσοδάνεια που χορηγήθηκαν -μεταξύ άλλων- κόμματα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων.
Τα κόμματα, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν υπάγονται στην έννοια της «γενικής κυβέρνησης».
Μάλιστα, στη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος είχε παρατηρήσει: «Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη».
Τι ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας
Ο κ. Αθανασίου ζήτησε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ τα πρακτικά της κατάθεσης του Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να μελετήσει και να αποφανθεί αν υφίσταται δυνατότητα ανάσυρσης των δικογραφιών από το αρχείο και εκ νέου διερεύνησης των επίμαχων δανείων.
Η στόχευση του οικονομικού εισαγγελέα αφορά περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και 10 στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέκονται σε δανειοδοτήσεις, για συνολικά ποσά άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, την χρονική περίοδο 2000 έως και 2011.
Για τις συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα, που είχε φέρει τον Φεβρουάριο του 2013 ενώπιόν τους, με την ιδιότητα των υπόπτων για την διάπραξη αδικημάτων, τόσο τον γενικό διευθυντή της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη, όσο και τον αρμόδιο από το ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Οι δύο είχαν κληθεί σε εξηγήσεις για συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις που αφορούσαν την επίμαχη περίοδο.
Να υπενθυμίσουμε πως στον Ροβέρτο Σπυρόπουλο ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και απιστία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Κατηγορείται για απιστία για την υπόθεση των 15 εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκαν μετρητά στα ταμεία της Χαριλάου Τρικούπη χωρίς παραστατικά. Η κατηγορία της απάτης βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ζητώντας και λαμβάνοντας δάνειο 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Αττικής, εγγράφως έδωσε ως εγγύηση για το δάνειο την κρατική επιδότηση στο κόμμα, παρότι την ίδια εγγύηση είχε δώσει σε άλλες τρεις τράπεζες από τις οποίες επίσης είχε δανειοδοτηθεί το συγκεκριμένο κόμμα.
Η τροπολογία που «βγάζει λάδι» στελέχη για τα θαλασσοδάνεια
Τον Απρίλιο του 2013, η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη διάταξη του άρθρου 78 του ν. 4146/2013. Η τροπολογία αυτή που κατατέθηκε από τους βουλευτής της ΝΔ Δ. Χριστογιάννη, Δ. Τσουμάνη και Δ. Σταμενίτη, εξασφάλιζε ασυλία με αναδρομική ισχύ, για πολλές δανειοδοτήσεις. Εκτός από τα δάνεια των κομμάτων μάλιστα, η τροπολογία αφορά δανειοδοτήσεις προς ΜΚΟ ή άλλα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα όπως το Μέγαρο Μουσικής.
Με βάση λοιπόν την επίμαχη τροπολογία οι δικογραφίες των οικονομικών εισαγγελέων για τα κόμματα με αποκορύφωμα το πόρισμα Καλούδη για δανειοδοτήσεις άνω των 270 εκατομμυρίων ευρώ, σε κόμματα και ΜΚΟ, είχαν τεθεί στο αρχείο.
Από αυτά, τα 250 εκατομμύρια αφορούσαν χορηγήσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με εγγυήσεις τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους, με τα μεγαλύτερα ποσά να έχουν πιστωθεί από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ εμπλεκόμενες Τράπεζες ήταν και οι Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
Με αυτή τη διάταξη τέθηκε επίσης στο αρχείο και η δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων από την ΑΤΕ.