Newsroom

Newsroom

Αναστασιάδης:Εξαντλούνται τα περιθώρια υπομονής και καλής θελήσεως

Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια υπομονής και καλής θέλησης μετά απο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΔ Νίκος…

anastasiadis 1

Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια υπομονής και καλής θέλησης μετά απο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΔ Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στο Καϊμακλί .

Είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν οι βασικές αρχές για τις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού και να συζητούμε για την επανένωση της Κύπρου, τόνισε.

“Θέλουμε να ελπίζουμε”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, “πως θα υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα όσα έχουμε εισπράξει με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κατά την παράνομη χθεσινή επίσκεψή του στην κατεχόμενη πατρίδα μας”.

“Ευελπιστούσαμε”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “ότι θα υπήρχαν στοιχεία ελπίδας, όμως λυπούμαι να πω ότι τα όσα, δυστυχώς, έχουν καταγραφεί ή μεταδοθεί δεν μου επιτρέπουν άλλο περιθώριο εξάντλησης της υπομονής και της καλής μας θελήσεως”.

Aγωνιζόμαστε για λύση τερματισμού κατοχής και εποικισμού

Αγωνιζόμαστε για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, επεσήμανε ο Πρόεδρος πρισθέτοντας ότι η λύση πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη και η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο, τους θεσμούς και την οικονομία.

Επιδιώκουμε διεκδικήσεις για όλους τους Κύπριους

Αυτές δεν είναι διεκδικήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνο, ούτε και συνιστούν δικαίωση της ελληνοκυπριακής κοινότητας και μόνο, είπε ο Πρόεδρος.

“Η λύση της επανένωσης και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επιδιώκουμε είναι διεκδικήσεις για όλους τους Κύπριους. Και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όπως και για κάθε νόμιμο Κύπριο, όπου και αν ανήκει, όποια γλώσσα και αν μιλά, όποια θρησκεία και αν πιστεύει”, είπε.

Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει αδιέξοδο

Τη λύση του κυπριακού, δεν την διεκδικούμε ανταγωνιστικά, ούτε ως μέρος ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών, τόνισε ο Πρόεδρος. “Θέλω να είμαι σαφής και προς τα μέσα και προς τα έξω και, κυρίως, προς την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά: Την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν την εξυπηρετεί η επίρριψη ευθυνών. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα φέρει την ευθύνη ενός αδιεξόδου που θα κρατήσει διχοτομημένη την πατρίδα μας”.

Μας ενδιαφέρει, είπε, να μην υπάρξει αδιέξοδο. “Μας ενδιαφέρει να καταλήξουμε σε λύση. Μας ενδιαφέρει να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα. Μας ενδιαφέρει η επανένωση να στηριχτεί από το λαό, να αντέξει στις δοκιμασίες, να διαμορφώσει ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας, να διασφαλίσει τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, να εξασφαλίσει σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και να επιτρέψει συμμαχίες και συνθήκες συνδημιουργίας για όλους, για το καλό όλων”.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση δήλωσε ο Πρόεδρος επιμένει πως πως προτού εμπλακεί σε ένα διάλογο, θα πρέπει με σαφήνεια και χωρίς ίχνη αμφισβήτησης, να ξεκαθαρίστουν οι βασικές αρχές λύσης του κυπριακού. “Να συζητούμε για την επανένωση αντί να διαπραγματευόμαστε τους όρους του διαζυγίου”.

“Είναι βαθειά η πεποίθησή μας, πως μόνο έτσι θα δημιουργηθεί η απαιτούμενη δυναμική και θα διαμορφωθεί προοπτική στον διάλογο. Θέλουμε να ελπίζουμε πως ανάλογη ανταπόκριση θα υπάρξει και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων”.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια διαφοροποίηση από τα όσα εισέπραξε η Κυβέρνηση  με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, κατά τη χθεσινή παράνομη επίσκεψη του στην κατεχόμενη πατρίδα μας.

“Ευελπιστούσαμε ότι θα υπήρχαν στοιχεία ελπίδας. Λυπούμε να πω πως τα όσα δυστυχώς έχουν καταγραφεί και μεταδοθεί, δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο εξάντλησης της υπομονής και της καλής μας θέλησης. Θα πρέπει επιτέλους τα Ηνωμένα Εθνη και οι χώρες που επέδειξαν ότι θέλουν λύση του Κυπριακού να στρέψουν την προσοχή τους προς εκείνη την πλευρά που αμφισβητεί τα αδιαμφισβήτητα, που αμφισβητεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ή το λεκτικό των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αμφισβητεί τα όσα κατά καιρούς έχουν μεταξύ μας συμφωνηθεί, που θέλει να μειώσει αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο για κάθε πολίτη: Την κυριαρχία”.

Δεν θα εμπλακούμε σε διάλογο για να ροκανίσουμε το χρόνο

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, “δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς από μας να εμπλακούμε σε ένα διάλογο που θα είναι απλώς το ροκάνισμα χρόνου, για να δώσει δικαιολογία στις σαφείς δηλώσεις του Ερογλου ότι εξαντλούμενου του χρόνου ή του περιθωρίου χρόνου που οι ίδιοι θέτουν τότε θα προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου Β”.

Θα επιμεινουμε στη μάχη

“Πιστεύω πως με τις πολιτικές δυνάμεις ενωμένες, με τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά και έχοντας ως βάση το δίκαιο, τις αρχές και αξίες του ΟΗΕ και της ΕΕ θα δώσουμε και θα επιμείνουμε στη μάχη που δίνουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι πραγματικές εκείνες συνθήκες για να μπούμε σε ένα διάλογο που θα δώσει προοπτική και ελπίδα, που θα επανενώσει την πατρίδα μας, που θα την απαλλάξει από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα μας επιτρέψει ως Ευρωπαίους πολίτες να συνδημιουργήσουμε, να συμβιώσουμε ειρηνικά και να δώσουμε μια μεγάλη προοπτική στην πατρίδα μας”, είπε ο Πρόεδρος.

“Μόνο έτσι πιστεύω θα τιμήσουμε έμπρακτα όσους έχουν θυσιάσει τη ζωή τους, όσους έχουν δώσει αγώνες, όσους μας κράτησαν μέχρι σήμερα ελεύθερους για να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε, να μπορούμε να ελπίζουμε, να μπορούμε μέσα από τους αγώνες μας να διασφαλίσουμε την τύχη του κυπριακού Ελληνισμού”, κατέληξε.
sigmalive.com

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…