"Ανάπηρο" στρατηγικά το ρωσικό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Τα αεροπλανοφόρα είναι η υπέρτατη έκφραση κάθε χώρας που θεωρεί τον εαυτό της εν δυνάμει υπερδύναμη. Οι ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών του κόσμου, είναι αυτές που τα αποκτούν: Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και φυσικά ΗΠΑ.

580f2c531dc524a05c8b4799

Σύμφωνα με την αμερικάνικη «Defense Industry Daily» η ιστορία του «Ναύαρχος Kuznetsov» δεν είναι μια ιστορία επιτυχίας. Είναι μια από τις περιπτωσιολογικές μελέτες σε αποτυχίες αεροπλανοφόρων και μάθημα για όλες τις χώρες που κατασκευάζουν αεροπλανοφόρα σήμερα.

Το «Ναύαρχος Kuznetsov», το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, ξεκίνησε να χτίζεται το 1985 και εντάχθηκε στο στόλο το 1991. Από τότε -το 55.000 τόνων- αεροπλανοφόρο, έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μόλις τέσσερις-πρώτης γραμμής-επιχειρήσεις, όλες προς τη Μεσόγειο και όλες μόλις λίγων μηνών σε διάρκεια.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Ναύαρχου Kuznetsov, σύμφωνα με την «Defense Industry Daily» είναι η κινητήρια δύναμη του. Το σκάφος τροφοδοτείται από τουρμπίνες ατμού και λέβητες turbo-πίεσης που η Defense Industry Daily περιγράφει ως «ελαττωματικές». Η Μόσχα έχει ασαφή σχέδια για να αντικαταστήσει το Ναύαρχο Kuznetsov κάποια στιγμή τη δεκαετία του 2020.

Επιπρόσθετα, η κακή συντήρηση κάνει τη ζωή δύσκολη και επικίνδυνη για το Ναύαρχο Kuznetsov και τους 1.900 ναύτες του. Ένα βραχυκύκλωμα ξεκίνησε μια φωτιά στα ανοικτά της Τουρκίας το 2009, που σκότωσε έναν ναυτικό.

Η κακή φήμη του Ναύαρχου Kuznetsov ωστόσο δεν απέτρεψε τις ινδικές και κινεζικές κυβερνήσεις από την απόκτηση μεταχειρισμένων ρωσικών αεροπλανοφόρων. Το κινεζικό Λιαονίνγκ, κατασκευασμένο στα πρότυπα του Ναύαρχου Kuznetsov, άρχισε περιορισμένες δοκιμές το καλοκαίρι του 2012, αναμένεται πάντως να έχει κυρίως εκπαιδευτικό ρόλο.

Βέβαια αυτό που διαφοροποιεί τα αεροπλανοφόρα σαν το Kuznetsov, με εκείνα των ΗΠΑ, πέρα από το ότι τα μεν χρησιμοποιούν ακόμα συμβατικές μηχανές ενώ τα δε πυρηνικούς αντιδραστήρες, είναι το δόγμα της κάθε χώρας.

Οι ΗΠΑ θέλουν τα αεροπλανοφόρα για προβολή ισχύος αλλά και επιχειρήσεις στα πέρατα του κόσμου ενώ τα πολεμικά ναυτικά των υπολοίπων υπερδυνάμεων περιορίζονται στην παρούσα φάση στην προστασία των δικών τους χωρικών υδάτων και έχουν σε δεύτερη μοίρα την προβολή ισχύος με την χρήση αεροπλανοφόρων.









Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…