Newsroom

Newsroom

 Alzheimer: Φάρμακο φαίνεται ότι βελτιώνει κατά 125% τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα

Πολλές ελπίδες «γεννά» φάρμακο από φύκια για τη νόσο Alzheimer που βρίσκεται στη 3η φάση κλινικών δοκιμών

FS Farmaka

Ένα ελπιδοφόρο φάρμακο για ασθενείς με Alzheimer, το οποίο παράγεται από τα φύκια και βελτιώνει κατά 125% τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα, βρίσκεται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και αναμένεται να εγκριθεί σε ορίζοντα τριετίας.

Πρόκειται για το ALZ-801 (τραμιπροσάτη), το οποίο θα χορηγείται από στόματος υπό μορφή χαπιού και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των μελετών -μεταξύ άλλων- ελαττώνει την ατροφία του ιπποκάμπου και τη φλεγμονή.

Φαίνεται δε, ότι μπορεί να έχει ενδείξεις χορήγησης κυρίως σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ που είναι φορείς του προδιαθεσικού γονιδίου της Απολιποπρωτεΐνης Ε ε4 (ΑΡΟΕ e4) και πιθανόν σε παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νευρολόγος- ψυχίατρος, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή ανακοίνωσή της, με θέμα «Παραμένει το Αβ θεραπευτικός στόχος για τη νόσο Alzheimer; O ρόλος της τραμιπροσάτης», στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer & 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων PICAD & MeCoND, οι εργασίες των οποίων αρχίζουν αύριο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κλινικές δοκιμές τέσσερα φάρμακα, το Aducanumab, το Gantenerumab, το BAN2401 και το ALZ-801. Τα τρία πρώτα είναι μονοκλωνικά αντισώματα και είναι ενέσιμα (ενδοφλέβια ή υποδόρια) ενώ το τέταρτο -ήτοι το ALZ801 (τραμιπροσάτη)- χορηγείται από το στόμα με μορφή χαπιού.

Ο στόχος και των τεσσάρων είναι τα αδιάλυτα ολιγομερή, τα οποία θεωρούνται ότι είναι τοξικά. Η προσπάθεια είναι να χρησιμοποιηθούν, ιδιαίτερα το ALZ -801, σε ασθενείς με θετικό γονίδιο ΑΡΟΕ ε4 (το οποίο είναι γενετικός παράγοντας κινδύνου για Alzheimer), για να μπορέσουμε να δούμε αν αυτά τα φάρμακα έχουν κάποιο αποτέλεσμα σε αυτή την ομοιογενή ομάδα των ανθρώπων.

Οι πρώτες μελέτες είχαν καλά αποτελέσματα και τώρα τρέχουν οι μελέτες φάσης 3, οι οποίες περιμένουμε ότι θα έχουν, επίσης, καλά αποτελέσματα. Αλλά για να μπορέσουν να εγκριθούν θα πρέπει να τελειώσει η μελέτη φάσης 3», σημειώνει η κ. Τσολάκη, αναφερόμενη στα νέα φάρμακα για τη νόσο Alzheimer.

Επισημαίνει ακόμη ότι το πλέον υποσχόμενο απ’ αυτά τα φάρμακα είναι το ALZ-801 γιατί τελικά έδειξε ότι βελτιώνει τη νόηση κατά 125% και τη λειτουργικότητα κατά 81%, ενώ τα άλλα φάρμακα που βρίσκονται σε δοκιμές φάσης 3 βελτιώνουν τη νόηση το πολύ κατά 80-84% (ΒΑΝ2401) και τη λειτουργικότητα κατά 22-26%. Υπογραμμίζει δε πως είναι σημαντικό, ότι ενώ με τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει παρατηρηθεί οίδημα στον εγκέφαλο, με το ALZ-801 δεν παρατηρήθηκε παρόμοιο πρόβλημα.

«Το ALZ-801 είναι το πιο ελπιδοφόρο. Πιστεύω ότι όταν κυκλοφορήσει θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και για προφύλαξη, γιατί μπορούμε να δούμε αν έχουμε το γονίδιο ΑΡΟΕ Ε4 στο χρωμόσωμα 19 στο DNA, και να ξέρουμε, αν έχουμε γενετική προδιάθεση. Αν έχουμε γενετική προδιάθεση, μπορούμε να το παίρνουμε.

Αυτό το σκεύασμα παράγεται από τα φύκια, είναι ένα φυτικό προϊόν που έχει εγκριθεί στη Κίνα και έχει ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ζάλη, ναυτία και καμιά φορά εμετό, εάν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις. Με τη χορήγηση του ALZ-801 φαίνεται ότι και ελαττώνεται ο ρυθμός της ατροφίας του ιππόκαμπου και νοητικά υπάρχει βελτίωση 125%.

Ελαττώνει τη φλεγμονή και πραγματικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ενδείξεις όπως στο σύνδρομο Down, στην οικογενειακή νόσο Alzheimer με μεταλλάξεις, και πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στο γλαύκωμα και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», προσθέτει η κ. Τσολάκη.

Ουκρανία: O Ζελένσκι καταδικάζει την παράταση της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: O Ζελένσκι καταδικάζει την παράταση της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να παρατείνουν την περίοδο κατά την οποία επιτρέπεται…

Παλαιστίνη: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισε έναν ακόμη στη Γάζα

AP25289590208590

Παλαιστίνη: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισε έναν ακόμη στη Γάζα

Την Τρίτη, το Γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης της Γάζας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το…

Οι Προτάσεις μας

Μάριος Σαλμάς: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα έρθει μόνο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ -Έρχεται και για την Υγεία»

salmas 1024x683 1

Μάριος Σαλμάς: «Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα έρθει μόνο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ -Έρχεται και για την Υγεία»

Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να προκαλέσει η δήλωση του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάριου Σαλμά.

Σχετικά με ΘΕΜΑΤΑ

Λαζαρίδης: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποπομπής – Από το «ωραίος» …. έγινε μοιραίος και οδηγήθηκε στην παραίτηση μετά και τις νέες αποκαλύψεις του Documento

5132119

Λαζαρίδης: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποπομπής – Από το «ωραίος» …. έγινε μοιραίος και οδηγήθηκε στην παραίτηση μετά και τις νέες αποκαλύψεις του Documento

Μετά από μία βδομάδα περιφοράς στα κανάλια και παρά την απέλπιδα προσπάθεια μέσω διαρροών από…