Άκαρπη η συνάντηση μεταξύ Σκουρλέτη και ΠΟΕ – ΟΤΑ

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

5950dc841dc524355f8b47c3

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, με συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπίδια τους δρόμους

Εντολή για τη διενέργεια έρευνας για τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος.

Ο εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης αυτεπαγγέλτως διογκώμενων αδικημάτων που συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την πιθανότητα κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκίζης, ο οποίος θα καλέσει μάρτυρες και θα αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Μικροένταση στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ ΜΑΤ και συμβασιούχων

Ολιγόλεπτη ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Λόγω της συγκέντρωσης κλειστή παραμένει η Σταδίου και τα γύρω στενά.

Μάλιστα την ώρα της έντασης εκσφενδονίστηκαν και κάποια αντικείμενα όπως μπουκάλια με νερό. Εκείνο που ζητούν είναι να συναντηθούν με κάποιον αρμόδιο για να συζητήσουν την πρόταση τους.

Η πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τους συμβασιούχους ξεκίνησε από την πλατεία Καραϊσκάκη και στο κέντρο της Αθήνας έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σκουρλέτης: Το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση

Το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους και θα ψηφιστεί άμεσα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου “δεν οδηγεί πουθενά”, με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89 είπε πως η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εκτίμησε ότι τελικώς οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όπως εξήγησε, με τη νέα ρύθμιση οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο. «Αν δεν δεχθούν την πρόταση ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορεί να υπάρξει μοριοδότηση -έπειτα από συνεννόηση με την ανεξάρτητη αρχή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- ενώ είπε πως ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.

Σημείωσε πως ένα τμήμα εργαζομένων έχει αναστείλει τις κινητοποιήσεις και εργάζεται ήδη στην Αθήνα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας πως αφενός έχει καταργηθεί ο σχετικός νόμος και αφετέρου δεν «θεωρεί ότι μπορεί να λύνονται έτσι ζητήματα».  

Δική της νομοθετική πρόταση για τους συμβασιούχους παρουσιάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Οι εργαζόμενοι στους δήμους, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν από τη νομοθετική ρύθμιση του Πάνου Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, ενώ εντός της ημέρας η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα παρουσιάσει τη δική της νομοθετική πρόταση για το θέμα, που θα προβλέπει μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.  

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

– Να γίνουν “κλειστοί” διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για τους συμβασιούχους ή τουλάχιστον να υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και να μην υπάρχει ηλικιακό όριο (τα 45 έτη) σε αυτούς τους διαγωνισμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι θέσεις θα καλυφθούν από τους “παρατασιούχους”.

– Να περιληφθούν στη ρύθμιση Σκουρλέτη και οι απολυμένοι συμβασιούχοι των οποίων οι δήμαρχοι ή οι επικεφαλής, όπως αυτοί της Κασσάνδρας, της Κορίνθου, της Ανατολικής Μάνης, του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, της Νεάπολης-Συκεών, της Αμφίπολης και του Κιλκίς, αρνήθηκαν πεισματικά να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους.

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…