Newsroom

Newsroom

Αισθητή από σήμερα η απεργία ΓΕΝΟΠ

Κλιμακώνει σταδιακά την ένταση των κινητοποιήσεών της η ΓΕΝΟΠ, καθώς αργά το απόγευμα έθεσε ακόμη μια μονάδα παραγωγής εκτός λειτουργίας…

Κλιμακώνει σταδιακά την ένταση των κινητοποιήσεών της η ΓΕΝΟΠ, καθώς αργά το απόγευμα έθεσε ακόμη μια μονάδα παραγωγής εκτός λειτουργίας (Κομοτηνή) -τη 19η συνολικά-, με αποτέλεσμα να σημειώνεται νέο κύμα προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος από χθες το βράδυ σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας.
Δεν αποκλείεται η σημερινή ημέρα να αποδειχθεί πολύ δυσκολότερη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αφού έπειτα από σχεδόν ένα 24ωρο «ανακωχής», κατά το οποίο πανελλαδικά δεν σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, παρά μόνο τις βραδινές ώρες, σήμερα οι πιθανότητες να συμβούν νέες προγραμματισμένες περικοπές, διάρκειας μιας ώρας ή και περισσότερο, είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

Και αυτό διότι με περίπου 4.600 MW εκτός αγοράς, τη ζήτηση να διαμορφώνεται κατά τις ώρες αιχμής στα 7.500 MW και τη διαθέσιμη ισχύ του συστήματος από τις εν λειτουργία μονάδες της ΔΕΗ, τα εργοστάσια των ιδιωτών, τα υδροηλεκτρικά και τις εισαγωγές να περιορίζεται κάτω από τα 8.000 MW, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο οριακή.

Την Τρίτη, λόγω των αυξημένων εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από τη Βουλγαρία (η Ελλάδα εισήγαγε 2.200 MW το τελευταίο διήμερο), αλλά και τον δυνατό αέρα που διπλασίασε την παραγωγή από τις ανεμογεννήτριες, ο ΔΕΣΜΗΕ δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε περικοπές μέχρι και τις βραδινές ώρες. Από τις 8.30 το βράδυ μέχρι και τις 10.30, όμως, ξεκίνησε νέος κύκλος περικοπών καθώς τέθηκε εκτός παραγωγής η μονάδα της Κομοτηνής, που συνεισέφερε στο σύστημα 300 MW.

Η αιχμή της ζήτησης τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ έφτανε τα 7.500 MW (όσο και χθες), ενώ η πρόβλεψη στην αρχή της ημέρας ήταν για 7.700 MW.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έχουν τεθεί σταδιακά εκτός λειτουργίας 19 μονάδες συνολικής ισχύος 4.400 MW, οι 10 επειδή έχουν «σβήσει» από τους απεργούς, άλλες 7 επειδή δεν είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν και οι άλλες λόγω βλαβών.

Χασούρα 4 εκατ.

Πέραν των προβλημάτων που προκαλούν στην καθημερινότητα των νοικοκυριών και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι διακοπές ρεύματος, ως απότοκες των απεργιών της ΓΕΝΟΠ, έχουν και οικονομικές επιπτώσεις. Η ΔΕΗ υπολογίζεται ότι «μπαίνει μέσα» περίπου 4 εκατ. ευρώ την ημέρα, καθώς η χονδρική τιμή της ενέργειας έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ ζημιές καταγράφουν και οι ιδιωτικές εταιρείες που εμπορεύονται πακέτα ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την άλλη πλευρά, κερδισμένοι βγαίνουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου δουλεύουν στο φουλ και πουλάνε ενέργεια σε υψηλότερες τιμές, ενώ ευνοημένοι από την κατάσταση είναι και όσοι δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές ρεύματος από άλλες χώρες.

Συνάντηση θέλει η ΕΣΕΕ

* Με επιστολή της προς το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κάλεσε την ομοσπονδία να αποφύγει τις υπερβολές και να επιλέξει μορφές κινητοποιήσεων που δεν θα επιβαρύνουν την αγορά, ενώ ζήτησε να συναντηθεί άμεσα με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ.

**Καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (www.dei.gr) και της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 210-9298100. Αναλυτικές πληροφορίες παρέχει και η ιστοσελίδα της «Ε» www.enet.gr.
Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
http://www.enet.gr

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…