Άιντε: Εποικοδομητική η συνάντηση με Κοτζιά για το Κυπριακό

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, χαρακτήρισε επικοδομητική και παραγωγική την τρίωρη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

NewsRoom 03/02/2017 | 22:40

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο κ. 'Αιντε, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό σε πολιτικό επίπεδο, η οποία πιθανώς θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου στη Γενεύη.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «δεν θα είναι η τελευταία συνάντηση, αλλά ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μία ενδιάμεση που θα συγκληθεί σε πολιτικό επίπεδο».

Ο κ. Άιντε επεσήμανε ότι με τον κ. Κοτζιά εξέτασαν μερικές από τις ιδέες που αναπτύσσονται για ένα νέο πλαίσιο ασφαλείας για την Κύπρο, το οποίο να μπορεί να γίνει αποδεκτό τόσο από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους, όσο και από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Αναφερόμενος στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «που δεν είναι μυστικό», όπως είπε, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σκηνικό που «καλό θα ήταν να μην υπάρχει πίσω από τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού». «Αλλά πιστεύω» πρόσθεσε «ότι εάν παίξουμε καλά τα χαρτιά μας, μπορούμε να δούμε πραγματικά την Κύπρο σαν ένα πεδίο για συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά επίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τονίζοντας ότι η παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυητικών δικαιωμάτων σε ένα κράτος - μέλος της Ε.Ε. είναι αναχρονιστική και παρωχημένη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τις ίδιες πηγές, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για οργανωτικές και διαδικαστικές αστοχίες κατά τη Διάσκεψη της Γενεύης που διευκόλυναν την Τουρκία, η οποία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως κατήγγειλε, να αρχίσει ένα ανεύθυνο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, κατηγορώντας την Αθήνα για τη διακοπή της Διάσκεψης.